|
Sprzedaż maszyn rolniczych ( nowych ) |
Sprzedaż maszyn rolniczych ( nowych )
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam :) zastanawiam się nad sprzedażą maszyn rolniczych czyli taki "salon" . Jak się do tego zabrać i czy w ogóle to się opłaca w mojej okolicy jest jeden punkt ale ma tylko ciągniki . Ogólnie rolnictwo jest dość mocno rozwinięte więc myślę , że szanse na sprzedaż są duże . Ma ktoś może jakieś doświadczenia ??
Głupi pomysł.
Po pierwsze musisz mieć znajomość rolnictwa, mechanizacji rolnictwa, maszyn i części rolniczych oraz żyłkę handlowca i znajomość dostawców. Poza tym jakiej firmy chcesz maszyny sprzedawać. Skoro masz nową firmę nikt Ci nie da maszyn w komis, a pewnie nie masz kasy na chociażby jeden kombajn w cenie 500-600 tyś. zł. A do tego musisz mieć zbudowany salon, serwis, parking. A konkurencja nie śpi, chociaż jak wygryziesz kogoś takiego jak Korbanek (wiesz w ogóle co to jest ?) do powinieneś Nobla dostać :)
Wiem kto to Korbanek :) No właśnie dlatego piszę czy warto w ogóle głowę sobie tym zawracać . Po głębszym przeanalizowaniu widzę ,że nie ma sensu bo może w okolicy nie ma konkurencji ale na rynku jest zaje*...
zawsze można się w czymś specjalizować, ale tak jak wspomniał kolega wyżej, musisz mieć trochę pojęcia o tym temacie nie wspominając o większej gotówce
Kolego jak byś pomyślał wcześniej, to mógłbyś się załapać na dealera Claasa ;-) A teraz to punkty rozdane. Faktycznie w ten biznes ciężko wejść bez wielkich pieniędzy. Szansą jest,jak pisze kolega u góry wyspecjalizowanie się w czymś, może używanym. Może maszyny do warzywnictwa, może deszczownie. Trzeba też pamiętać, że pieniądze na działanie "Modernizacja Gospodarstw Rolnych" wyczerpują się i skończy się eldorado na rynku maszyn nowych.
Konkurencja jest wszędzie duża w każdej branży ,ale to nie powinno zniechęcać na tym polega kapitalizm, ja bym raczej pomyślał o komisie używanych maszyn rolniczych,w Polsce może 5% rolników kupuje nowe maszyny reszty po prostu na to niestać więc tu jest szansa na ugryzienie tego 95% tortu
nowe maszyny rolnicze są mega drogie i wątpie że zwykły kowalski kupi coś takiego a poważny rolnik pojedzie do fabryki lub dystrybutora
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Sprzedaż maszyn rolniczych ( nowych )": - Hurtowania artykulow rolniczych i sprzedaz części do maszyn - Produkcja maszyn rolniczych - VAT od sprowadzanych maszyn rolniczych - komis maszyn rolniczych !!!! - Sprowadzanie maszyn rolniczych z UE
• Strona 1 z 1
|
|