Chciałbym uruchomić biznes który opierałby się na sprzedaży materiałów ogólnobudowlanych jaki i wypożyczaniu narzędzi budowlanych itp.
Dodatkowo w ofercie znajdowałoby się : - sprzedaż bram ,ogrodzeń,balustrad itp ( własna produkcja,ograniczyłbym wybór do 20stu rodzajów np bram,które znajdowałyby się w elegancko przygotowanym segregatorze z drewniana "okładką" z kutym wkomponowanym logo firmy,a całość oferty profesjonalnie sfotografowana ,wywołana i umieszczona w poszczególnych działach formacie co najmniej A4.
Powiedzmy że cały plac firmy byłby ogrodzony właśnie własnymi "wyrobami",klient na miejscu mógłby oglądnąć swój wybór unikając późniejszego rozczarowania...Segregator byłby oczywiście tylko wstępna prezentacja jak i reklamą np na miejscu montowania ogrodzenia , dla sąsiadów itp.
-Materiały budowlane ,ich sprzedaż wydaje mi się sprawdzoną metoda na uzyskanie przychodu,proszę o opinie całego pomysłu a w szczególności tej części z wypożyczalnią narzedzi budowlanych na początek myślałem o takich jak : betoniarki,drabiny pow 3 m,karchery,weże,przedłużacze,piły łańcuchowe,młoty pneunomatyczne,rusztowanie,spawarki,kosiarki spalinowe,agregaty pradotwórcze,oświetlenie,taczki,wyciagarki budowlane,liny pasy szelki itp sprzet do pracy na wysokościach,wkrętarki wiertarki, itp
Wypożyczalnia narzedzi byłaby ściśle związana z usługami które bym oferował ,myśle o takich jak :
-prace na wysokościach co jest związane z moimi zainteresowaniami,posiadam uprawnienia do takich prac (zajmowałbym się min. nietypowymi zleceniami)
-Czyszczenie elewacji ,dachów,kostki,balkonów ,tarasów itp
-Przycinanie drzew ,ciecie drewna
-Malowanie dachów
-Usługi spawalnicze (w miarę możliwości)
-Koszenie dużych pow trawy
Proszę o ewentualne podsuniecie pomysłu na narzędzie którego zakup wiązałby się jak i z możliwością wynajmu jak i użycie go w celu świadczenia jakieś usługi.(o zakupie np koparko-ładowarki itp ciężkiego sprzętu nie myślę)
A teraz przedstawię moje możliwości : bardzo duża działka która jest "zarezerwowana" dla mnie do dzierżawienia przy głównej drodze ,niestety nie można nic na niej budować aczkolwiek przywieść i postawić "budę" z możliwością podpięcia mediów ..można (w podobnej budzie prowadzi biznes mój znajomy i żyje mu się lepiej jak dobrze)...tak samo jak i ogrodzić cały teren.
Mam prawo jazdy kat B C+E jak i kurs przewozu rzeczy ,samochód typu Van, znajomego który jest złota raczka i to właśnie on zajmowałby się spawaniem bram,ogrodzeń gdyż posiada bardzo długie doświadczenie w tym zawodzie,oczywiście wszystko odbywało by się w moim bardzoooo dużym garażu.Jest on pospolitym zjadaczem chleba,a co za tym idzie nie potrafi się sprzedać :D Oczywiście sam też mam doświadczenie w tego typu pracy.dostawcze auto do 3.5t jak i wózek widłowy "rak".(uprawnienia na wózek tez posiadam)
O reklamę zadbam osobiście ,a konkretnie myślałem o : dużym szyldzie przy drodze,reklamy w lokalnych gazetach,stronka internetowa,wizytówki,ulotki,katalogi,reklama na własnych samochodach,na najlepsze reklamę -pantoflową trzeba sobie zapracować ;)
Własne oszczędności to 70tys zł,z dotacji z urzędu dostane około 17tys ale dopiero na początku nowego roku,na materiały bud jak i rozpoczęcie produkcji bram wystarczy w zupełności ,na narzędzia albo jeszcze dorobię albo pomyśle o jakimś kredycie ewentualnie pożyczce pieniędzy od rodzinki.
Pomysł wydaje mi się dobry i sam wprowadzam go w życie,oczywiście zachęcam do kopiowania już sprawdzonego pomysłu :) pozdr