|
Sprzedaż materiałów budowlanych |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Firma którą miałbym otworzyć, zajmowałaby się dystrybucją materiałów budowlanych. Nie musiałbym posiadać żadnych magazynów, towar byłby dostarczany bezpośrednio od producenta do klienta którego ja pozyskam. Przykładowo mam klienta który potrzebuje 2000 bloczków betonowych na budowę domu. Zamawiam te bloczki w firmie "x" po cenie 3,00zł wraz z transportem na budowe, klient natomiast płaci za te bloczki 3,20zł za szt., czyli czysty zysk. Myślę, że w wielu firmach można dostać rabaty na materiały budowlane jeśli będzie sie regularnie u nich zaopatrzać. Co sądzicie o takim pomyśle? Jeśli ktoś ma jakieś sugestie i porady to proszę pisać. Jakie są niezbędne wymogi do prowadzenia takiego biznesu?
bloczki betonowe mozna bardzo prosto samemu wykonać i sprzedac jako kupne... wiem ze atesty pierdoly itp. ale jak dobrze pomyslisz to dasz rade...
hmm kupujesz za 3 zł a sprzedajesz za 3,20 i jeszcze na tym tracisz po opodatkowaniu zostanie ci 2,62 zł na jednym bloczku hmmm świetny interes
na produkcje trzeba mieć kase, a mi chodzi o pośrednictwo, rabaty u producentów a sprzedaż klientowi z narzuconą marżą.Nie musiałby posiadać żadnych magazynów ani terenów do składowania towaru. Nie chodzi mi tylko o bloczki, ale także o inne materiały, pustaki, cement, pokrycia dachowe itp.
Nie kupuje, poprostu załatwiam klienta jeśli można to tak nazwać
aha no jak byś dostał te bloczki za 2 zł to by ci się opłaciło byś sprzedawał za 3,20 zł po opodatkowaniu byś miał 2,62 na 1 szt. czyli 0,62 zł czystego zysku :]
Swego czasu pracowałem w firmie produkującej materiały i był tam facet który załatwiał klienta i pobierał 20gr. od bloczka przykładowo. Nie wiem jakie były procedury tej transakcji ale wiem że miał te 20 gr.zysku. Oczywiście nie zaopatrywał sie tylko w tej firmie ale tez w wielu innych. Na człowieka biednego raczej nie wyglądał...
dobry pomysl realizuj na materialach jest niezla kasa jak cos rozkrecisz to napisz na priwa co i jak bo mam zamiar juz od dawna robic to z tym ze moja sugestia musisz miec samochod bo jak ktos zamowi np 200 cegiel np hadykowki to zaden producent ci takiej ilosci nie przywiezie. Ale pomysl masz dobry u nas taki jeden tym kreci i ma forsy jak ludu ale on siedzi w tym z 20 lat
Myślałem o tym, żeby zająć się zaopatrzeniem nowo budowanych domów, więc raczej małe partie towarów nie wchodzą w gre, chociaż z drugiej strony jakiś dostawczak skrzyniowy mógłby się przydać. Moje założenie jest takie, żeby mój wkład finansowy był jak najmniejszy, żadnych pracowników ani sprzętu, czysta papierkowa robota
Wyżej kolega napisał że zjadłyby mnie podatki, ale jak widać na przykładzie który wcześniej podałem, taki biznes jest możliwy. Może ktoś ma jakieś sugestie co do funkcjonowania takiego biznesu tak aby nie być pożeranym przez podatki??
a budowlanka staje i coraz bardziej staje.... ale przez to zaczynają normalniec ceny materiałów; co do transportu to nie znam hurtownika który nie odpowiedniego zaplecza samochodowego to znaczy od duzego hds do małych samochodow dostawczych
co do prowizji dla ciebie 2 procent to wlascicielowi lepiej jest zatrudnić przedstawiciela lub zawrzeć umowę zlecenia i placic stosowne wynagrodzenie i zasadnicza kwestia to nie problem znaleśc odbiorcę tylko zeby ten odbiorca zaplacił w terminie jeśli dzialasz w dużym osrodku miejskim to może masz jakies szanse powodzenia, ponadto zwykle firmy wykonawcze mają jednego dostawcę i to one dostają solidny rabat - zarobek za odebranie towaru dla klienta znam brygady wykonawcze ktorym np hurtownik przewozi niezbędne wyposażenie - np rusztowania, za darmo otrzymują podstawowe narzędzia i oprocz tego oczywiście potęzny zastrzyk finansowy w zalezności od ilosci sprzedanego towaru to wszystko zalezy od tego gdzi działasz i jakie masz znajomości
Nie rozumiem o jakie podatki Wam chodzi. Przecież płacisz tylko w momencie kiedy masz dochód i obrót. Ewentualnie ZUS może być problemem. Jeżeli chodzi o sam pomysł to dużo osób stosuje go z powodzeniem, jezeli jesteś handlowcem albo masz chociaż predyspozycje powinieneś dać rade. Musisz znaleść kilku dobrych dostawców, zrobić dobrą strone przez którą bedzies złapał klientów (to wiąże się z kosztami adwords, pozycjonowanie). Napewno na początek przyda Ci sie troche gotówki przynajmniej 30-40 tys na pierwsze zamówienie, nikt nie da Ci towaru z odroczona płatnością, chyba ze masz już jakieś kontakty. Jeżeli chodzi o samą branże budowlaną to faktycznie pośredników podczas hossy wyrosło jak grzybów po deszczu, ale dobra specjalizacji i dobre ceny mogą dużo zdziałać. Powodzenia! Czasami mam wrazenie, że w tej branży jest takie zamieszanie, żę potrzeba ludzi i pośredników którzy są w stanie ogarnąć logistycznie dany temat.
Piero mam wrażenie że nie zrozumieliśmy się. Po co mi transport skoro towar brałbym u producentów którzy oferują transport na budowe gratis? Chciałbym zaopatrzać budowy domów jednorodzinnych itp. więc myśle że jeśli ktoś kupuje materiał to odrazu za niego płaci lub w ciagu kilku dni.
pomysł jak najbardziej trafny...nie sprobojesz nie bedziesz wiedział proste..
manfred_86 odpowiedz mi,ilu jestes w stanie znalesc klientów,którzy zamiast u producenta(bo taka ilosc kupia bez problemów) wezmą od Ciebie???? Bo nie jestem w stanie sobie wyobrazic Twojej wizji walki o klienta.pozdrawiam
Zdaję sobie sprawe że będzie ciężko o klienta, lecz mieszkam w miejscu w oklicy którego buduje się bardzo dużo nowych domów. Najtrudniej będzie napewno na początku, myśle o jakichś ogłoszeniach, tablicach przy drodze. Można też pokręcić się po budowach i porozdawać wizytóki.
|
|