|
Sprzedaż na allegro - strona 2 |
Sprzedaż na allegro
Biznes Forum ‹ Twoja firma ‹ Firma
Autor
Wiadomość
Według prawa musisz mieć dziłalność, jak by tak można robić to nikt by nie zakładał firmy, po co miałby płacić zusy i odprowadzać podatki, A dla prowadzących działalność jesteś niezdrową konkurencją.
Jak nałożysz 1zł marży to i tak nic nie zarobisz nawet jak nie będziesz odprowadzał podatku
Spójż sobie na prowizje od sprzedaży + opłaty za wystawienie aukcji
Czyli bez podatku na allegro powinno sie sprzedawac tylko towar uzywany.
Jeżeli nie będziesz czerpał z tego jakichś wielkich zysków to U.S. się do ciebie nie przyczepi. Podatek trzeba chyba odprowadzać jeśli miesięczny obrót przekracza 900 lub 1000zł. A poza tym, to żeby odprowadzać podatek nie musisz od razu zakładać działalności gospodarczej. Radziłbym Ci dokładnie się tego dowiedzieć np. zadzwon to Urzędu skarbowego i zapytaj jak załatwić żeby wszystko było legalnie.
... ale sprawdz to bo mogę się mylić:)
nawet na pewno.
witam. Planuję rozpocząć sprzedaż kodów doładowujących na allegro. Moje pytanie brzmi: w jaki sposób mam się roliczać z fiskusem? proszę o pomoc i pozdrawiam
Na forum znajdziesz odpowiedzi na większość swoich pytań zawartych w tym poście. Warto abyś przeczytał posty przyklejone w poszczególnych działach oraz sprawdził, czy pytanie lub temat już nie był poruszany na łamach forum! Do tego używamy opcji SZUKAJ. Dziękuję!
zadam pytanie inaczej... wiem że do kwoty 1000 zl nie trzeba płacić żadnego podatku. Nie wiem jednak czy chodzi tu o mój dochód, czy o wartość przedmiotów ktore sprzedałem podczas miesiąca?
Jeśli sprzedajesz coś w sposób ciągły i zorganizowany kłania się założenie DG, podatki to inna sprawa. Poczytaj forum.
Witam,
Potrzebuję waszej pomocy i rady :) Jestem studentką V roku na wydziale zarządzania UW. Studiuję w trybie dziennym. Mieszkam bez rodziców i choć pomagają mi oni finansowo chciałabym dorobić sobie troche a praca na cały eteat (nawet na pół) jest niemożliwa. Zajęcia mam codziennie (nawet w sobotę) Udzielam korepetycji z matematyki ale pomyślałam, że mogłabym posprzedawać coś na allegro...tylko co? Pierwszy pomysł to używane ciuszki ale jest tego ogrom na allegro. Może gdybym wynajdowała fajne markowe ciuchy i wystawiała je za taką sumę aby zysk był około 5-10zł na sztuce....więcej się nie da. Drugi pomysł to decoupage - uwielbiam bawić sie tą techniką ale jak wpiszecie decoupage do wyszukiwarki allegro pokaże się tysiące aukcji i bardzo małe zainteresowanie - bo wszyscy ci którym się to podoba robią sobie to samo :) Pieniążki które mogę przenaczyć na start nie są bardzo wysokie ale też nie niskie bo mam trochę oszczędności .... odpada raczej sprzęt elektroniczny. Na allegro mam już ponad 30 komentarzy i wszystkie są pozytywne. Posiadam konto bankowe więc przesyłki byłyby tanie. Poznałam język html więc zaczęłabym od stworzenia ładnej aukcji. Tylko proszę podajcie jakieś pomysły...co mogę sprzedawać, w jakiej ilości i na jakich zasadach (kup teraz, od 1 zł, cena minimalna?) żeby miesięcznie zarobić tak około 500zł (oczywiście zakładam, że najpierw trzeba to rozkręcić więc liczę na taki zysk po np. 3 miesiącach licytowania) Z góry dziękuję za rady. (jeżeli zrobiłam jakieś błędy - przepraszam...niektórych to bardzo razi a ja jestem dyslektykiem :) )
Witaj.
Sprzedaż na allegro ma przynajmniej cztery oblicza: 1. Sprzedajesz śmieci pod dobrymi hasłami. (większość) 2. Sprzedajesz drogie rzeczy dla wybranych (hobby) 3. Sprzedajesz niepotrzebne rzeczy z domu (okazjonalnie) 4. Sprzedajesz telefony komórkowe, akcesoria (cudowny rynek złota) Jeśli chcesz posprzedawać coś...to pewnie nie dorobisz. Najlepiej zarabiają ludzie, którzy chcą specjalizować się w branży allegro. I często wychodzi im to dobrze. W sumie. Nie polecam Ci tej metody jako dorabiania. Jeśli masz żyłkę do handlu, to oczywiście spróbuj. To jest lepsze miejsce niż stadion dziesięciolecia w Warszawie.
Dziękuję za szybką odpowiedź :)
Nie wiem czy mam żyłkę do handlu ale jak miałam 12 lat na stadionie sprzedawałam stare zabawki :) Muszę tutaj zaznaczyć dwie sprawy: 1. Stadion odpada bo jak już wcześniej pisałam nie miałabym czasu tam sprzedawać bo studiuję na dziennych :) 2. Sprzedawałam już na allegro (jeszcze na nicku taty) ciuchy markowe które znalazlam na ciuchach. Nie sprzedawałam długo ale były dwa plusy: - wszystkie moje aukcje (20) sprzedały się z zyskiem (najczęściej około 9-12 zł na sztuce) - sprzedałam wszystkie aukcje które wystawiłam Więc może jak bym się tym zajęła poważniej to by jakoś wyszło :):):) Dziękuję za odpowiedz i czekam na dalsze opinie :)
witam bardzo serdecznie ja też chce wejść w ten biznes tylko nie wiem co sprzedawać i skąd wziaść dostawców (skąd zdobyć towar) myślałem o jakiś tanich rzeczach(drobiazgach pomóżcie)
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|