bylo juz troche tego typu tematów poruszanych na forum, moze przejrzyj posty?
Musisz zarejestrowac dzialanosc z zaznaczeniem co chcesz robic, to chyba wszystko?
|
Sprzedaż na allegro - strona 4 |
Sprzedaż na allegro
Biznes Forum ‹ Twoja firma ‹ Firma
Autor
Wiadomość
bylo juz troche tego typu tematów poruszanych na forum, moze przejrzyj posty?
Musisz zarejestrowac dzialanosc z zaznaczeniem co chcesz robic, to chyba wszystko?
Dziallnosc jako sklep, czy po prostu w opsiie dzialalnosc mozna zaznaczyc ze jest to sprzdaz na aukcjach internetowych? Chcialem jeszcze zapytac ile beda wynosily oplaty, zaznaczam ze pracuje i moj pracodawca oplaca ZUS itd, jakie koszty bede ponosil zakladajac wlasna dzialanosc sprzedajac towary sprowadzane z zagranicy? Clo, vat i co jeszcze ?
Chcialem jeszcze zapytac jak wyglada oplata za clo toearu przychodzacego za granicy kiedy i gdzie sie ja uiszcza. Aha i kto decyduje czy vat zostanie naliczony na dany towar.
napisz z jakiego kraju oraz jaki towar bo stawki są różne...
ale dokładnie tak samo zamierzam robić żadnych pobrań pytanie tylko czy jak ktoś wpłaci kasę na konto i ja towaru nie będę miał miał czy to będzie legalne ? bo inna sprawa jeśli to będzie legalne no to wtedy sprawa jest prosta kupuje towar wstawiam do programu fakture zakupu ilość sztuk i wystawiam komuś fakture
Z Chin, urzadzenia audio-video do samochodow. Rozumie ze clo zostanie naliczone przy przekraczaniu polskiej granicy, ale kiedy i gdzie je place, a co z Vatem czy zostanie zawsze naliczony? Czy jezeli otworze dzialalnosc gospodarcza i nie bede platnikiem Vat czyli moj obrot nie przekroczy 10 tys euro rocznie, nie bede placil podatku Vat ? Tylko samo clo ?
przy imporcie zawsze płacisz vat.
płacisz tam gdzie towar przekroczy granice unijne, port lotniczy, port morski lub granica lądowa. tam płacisz kaucje a potem robisz odprawe ostateczną np w urzedzie w twoim mieście, możesz oczywiście wszystko załatwić w jednym miejscu...
Wszsytko fajnie paczka była juz do odebrania w Katowicach, a zalatwila mnie licencja LSCD 16 72 71, jakas licencja na odtwarzacze DVD. I zonk nadawca nie potrafil sie wykazac taka licencja i paczka zostala odeslana spowrotem.
Chcialem zapytac jak mozna sie dowiedziec przez zamowieniem towaru czego bedzie wymagal urzad celny prze odprawie, jakich licencji czy certyfiaktow, jest taak mozliwosc ? pozdrawiam
na urzędzie celnym może?
No mozliwe, narazie jestem wylecozny z handlu z Chinami, ale moze rzeczywiscie telefon na urzad celny zalatwilby sprawe co bedzie potrzebne do odprawy danego urzadzenia.
Witam!
Od jakiegoś czasu interesuje się importem z Niemiec palet z tzw. retourware czyli zwrotów z marketów. Uważam, że jest to dobry pomysł na biznes. Co do asortymentu to zamierzam być w tej sferze dość elastyczny (zależnie od popytu) choć na razie nastawiam gównie na AGD/RTV z racji tego, że znam się na elektronice na tyle, aby pozwolić sobie na ewentualne jej serwisowanie. Na jego rozkręcenie potrzeba jednak funduszy. Dlatego myślę o dotacji z PUP na rozpoczęcie działalności. Głównym warunkiem jest napisanie dobrego biznes planu (no i oczywiście późniejsza jego realizacja). Myślę, że 13000 z PUP przy takim samym udziale środków własnych pozwoli zacząć biznes. Piszę powoli biznes plan jednak nie jestem ekonomistą, dlatego prosiłbym o wszelkie uwagi odnośnie biznes planu tzn. co jest potrzebne, czego unikać, na czym się skupić, chętnie także zobaczę jakiś gotowy biznes plan na temat sprzedaży na allegro (może ktoś ma?) na pewno coś pomoże (nie zamierzam nikogo kopiować). Sumując - będę wdzięczny za każdą konstruktywną opinie i pomoc na ten temat. Z góry dzięki za opinię. Pozdrowienia.
Witam wszystkich forumowiczów !
Chciałbym rozpocząć sprzedaż w Allegro,jednak nie mogę się zdecydować co do wyboru asortymentu.Zdaję sobie sprawę,że jest tam wszystkiego pełno,jednak chciałbym spróbować tego rodzaju działalności.Mam 38 lat i jak do tej pory pracowałem w małych i dużych firmach,ale mam zamiar otworzyć własną działalność gospodarczą,ponieważ przez ostatnie 13 lat byłem przedstawicielem handlowym i zawód ten obarczony jest syndromem tzw.wypalenia.Polega to na tym,że energii wystarczy człowiekowi na jakieś 2-3 lat,a potem jest już tak sfrustrowany wszystkim,że albo zmienia branżę,albo firmę,albo jego zmieniają.Nie wspomnę już o tym,że przejeżdżanie 50-70 tys km rocznie daje niezle w kość...w dosłownym tego słowa znaczeniu,a w domu człowiek jest gościem,który wraca tylko po to,aby się przespać.Reszta życia upływa w samochodzie.Oczywiście nie twierdzę,że to najgorsze zajęcie na świecie,ale generalnie mam dosyć pracy u kogoś,chcę pracować u siebie i dla siebie.Paradoksalnie im więcej człowiek wie,na temat handlu,tym trudniej się na coś zdecydować,ponieważ znam te mechanizmy "od kuchni",w związku z tym jestem świadom zagrożeń i możliwości porażki biznesowej.Podsumowując,mam kilkanaście tys.zł do dyspozycji,własny samochód,zawodowe umiejętności marketingowo-sprzedażowe,mało czasu na rozpoczęcie działalności(moja obecna umowa o pracę kończy się w tym roku i nie mam zamiaru jej przedłużać),nie dysponuję żadnym lokalem i nie mam szalonych pomysłów co do potencjalnego biznesu,w myśl zasady,że osiągane dochody są proporcjonalne do zainwestowanych pieniędzy.W świetle tych faktów,uznałem,że Allegro na początek będzie optymalnym interesem,tylko kwestia co sprzedawać,na jakich zasadach,itd.itp.Jeśli w gronie forumowiczów są osoby,które mogłyby mi doradzić,coś podpowiedzieć,będę ogromnie wdzięczny !!! Pozdrawiam,Wojtek
Ogólnie rzecz biorąc powiem Ci tak: poświęć kilka dni na przeglądanie allegro, następne parę dni poświęć na analizowanie czego na allegro nie ma lub co jest ale jako przedstawiciel handlowy jesteś w stanie sprzedać taniej niż inni(jakieś znajomości pewnie masz po tylu latach pracy prawda?). Przy takich środkach mógłbyś nawet pomyśleć o "produkcji" oczywiście w skali mikro, jednak kwestia trafienia na odpowiednią niszę.
Witam, mam 24 lata. Wraz z kolegą handlowaliśmy na allegro, mieliśmy status Super Sprzedawcy.
Nazwa użytkownika: SONOTECH, (już nie sprzedajemy). Handlowaliśmy głównie kartami pamięci do telefonów i aparatów telefonicznych. Splajtowalismy przez konkurencję. Tzn. przez kretyńską strategię dumpingową konkurencji. Na początku było ciężko, potem po ok. 4 miesiącach wyszliśmy na prostą, kart schodziło niby niedużo ale dzięki wysokiej marży zarabialiśmy stosunkowo niewielkim nakładem pracy. Niestety Na jednej z aukcji wystawiliśmy przedmiot i nieopatrznie znalazła się tam nazwa naszego dostawcy. Jakieś 3 tygodnie później, weszła konkurencja - 2-3 użytkowników. Narzucili takie marże, że cena poszła na łeb na szyję. W ciągu miesiąca musieliśmy obniżyć cenę karty z 43 PLN na 26. Schodziło ok. 5-6 razy więcej kart, lecz zarobek był ten sam a pracy(pakowanie, fakturowanie,korespondencja z klientami) też 5-6 razy więcej. Myśleliśmy, że to koniec wojny cenowej ale nie. Schodzili dalej, o 1 PLN, o kilka groszy, aby móc napisać w aukcji "NAJTANIEJ NA ALLEGRO" W końcu doszło do tego, że sprzedawaliśmy karty po cenie zakupu a zarabialismy tylko na wysyłce( Reszta też tak robiła) NP. Karta za 12 PLN a wysyłka 10PLN. Realny koszt wysyłki to 4,60 bodajże teraz jest. W końcu to stało się bez sensu i zwinęliśmy działalność. Teraz będę wchodził na wiosnę w usługi typu, glazurnictwo, malowanie, drobne wycinki, prace ogrodnicze itp. Ucząc się na błędach mogę doradzić kilka rzeczy: 1) Jeśli masz dobrego dostawcę, to nigdy nie zdradź sie kto to 2) Nie obniżaj znacząco cen, starcisz na tym i Ty i konkurencja- NIE WARTO 3) Kup dobry sprzęt drukujący, żeby drukował jak najszybciej rachunki i faktury.(Czas oszczędzasz) 4) Nie wysyłaj kurierem (ciężko ściągnąć należnosci za uszkodzone paczki) 5) Kup zapas znaczków na poczcie i ksiażkę wysyłek a znaczki na paczki naklejaj w domu(POTWORNA oszczdęność czasu i nerwów) Nie baw się w karteczki z potwierdzeniem nadania paczki tylko zakup właśnie KSIĄŻKĘ WYSYŁEK POCZTOWYCH - ok 3-4 PLN i wypełniaj w domu wszystko. 6) Jasno opisuj zasady reklamacji na aukcji (Ok 20% klientów to debile, którzy będą Cię starszyć sądem za wadliwy towar o wartości 15 PLN) 7) Zastosuj powyższe 6 rad a unikniesz niepotrzebych nerwów i starty czasu. Pozdrawiam
Żebyś wybił się na allegro musisz mieć oryginalny towar który ludzie będą kupować i którego nikt nie sprzedaje bądź znikoma ilość ewentualnie towar od producenta. Allegro to ogromny sklep internetowy w którym sprzedawcy codziennie wyprzedzają się cenami i promocjami
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|