|
Sprzedaż na aukcjach Allegro, handel w internecie i podatki - strona 10 |
Sprzedaż na aukcjach Allegro, handel w internecie i podatkiBiznes Forum ‹ Podatki i ZUS ‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Ja juz wiem jak to jest wiec pozwole sobie Ci odpisać :) Ogólnie pisząc przy zasadach ogólnych nie rozliczasz żadnych kosztów :) Także nie ma czegos takiego jak koszt wysylki czy opakowania. No chyba że jestes vatowcem to możesz odliczyć wszystko co bierzesz na firmę. Niewiem jak sie ma tylko kwestia telefonu na karte . Ale kupując doładowanie na fakture powinno dać sie odliczyć.
No ok, tylko prosiłem łopatologicznie na podstawie mego przykładu. Jak to zaksięgować no i ciągle aktualne pytanie o wprowadzenie telefonu(bez dowodu zakupu) na stan firmy, odliczanie doładowań.
pzdr!
Ja dopiero startuje wiec szczegółowo nie pomogę. Bo sam potrzebuje pomocy :) I tez prosil bym o informacjie jak z urzedem skarbowym mam zalatwic co miesieczne wizyty. Jestem na ryczalcie i co miesiac mam do kasy urzedu chodzic z zeszytem w ktorym prowadze ksiegowosc ? Bo nie rozumiem :)
Mam pytanie, od jakiegoś czasu mam dostep do roznych rzeczy po dobrej cenie, niestety nie mam na nie żadnych paragonów ani faktur, czy w jakis sposob moge zalegalizowac swoj biznes na allegro ? Czy musze zakladac dzialalnosc czy moge sobie po prostu odprowadzac podatek jako osoba prywatna, która opcja będzie korzystniejsza ? Dodam, że jestem w trakcie edukacji w technikum.
Witam!
Planuje rozpoczęcie działalności związanej ze sprzedażą internetową. Kilka pytań: 1. Czy kosztami uzyskania przychodów są koszty wystawienia aukcji i opłaty za prowizję od sprzedaży? 2. Czy kosztami uzyskania przychodów są prowizje od serwisu (np. dotpay), który pobiera opłaty za przelewy od kupujących? 3. Czy na wszystko muszę mieć fakturę? tzn kupuje np usułge w formie elektronicznej od zagranicznego dostawcy, jako dowód zakupu mam wyciąg bankowy ale nie mam faktury. Czy mogę to zaksięgować jako koszt uzyskania przychodu (związane to jest z działalnością, będzie to później odsprzedane z zyskiem)? 4. Ogólnie prowizje od spzredaży i pzrelewów księgowac dla każdej spzredaży czy na koniec miesiąca? Wysatrczą wyciągi bankowe? Dziękuję za pomoc.
NIE POWIELAJ POSTÓW koszty-uzyskania-przychodu-co-moze-byc-kosztem-vt24532-90.html
Czy prowizje dla systemu paypal mogę wpisać jako koszt uzzyskania przychodu w pkpir?
Napisałem do nich i odpowiedzieli, że nie wystawiają faktur ale uwzględnienie ich prowizji jako kosztu w ewidencji jest zgodne z polskimi unijnym prawem....
Witam
Ponieważ jestem trochę zielona co do prowadzenia działalności, proszę o pomoc. Założyłam mężowi firmę i chciałabym się dowiedzieć, czy mogę sprzedawać na allegro pod swoim nickiem ale pieniążki szły by na męża konto firmowe i on by się z tego rozliczał dzięki za pomoc
nie wiem czy tak mozna ale lepiej zrobic konto na allegro firmowe i po problemi nikt sie wtedy nie doczepi
Spokojnie możesz ze zwykłego konta. Sklep zakładasz od pewnej sumy sprzedanych rzeczy. Chyba 50 w miesiącu . Tak to nie masz obowiazku zakladac nowego konta allegro.
Sklep internetowy to naprawdę całkiem fajny biznes. Myślę, że jeżeli ktoś myśli o założeniu takiej działalności, to warto pomyśleć również o połączeniu sklepu z aukcją. Dobry pomysł i większe szanse na to, ze się towar sprzeda. Z reguły sklepy korzystają z allegro, ale moim zdaniem są tez inne, bardziej opłacalne aukcje np. kupuje.to Selling całkiem niezły, można go połączyć ze sklepem, jest tez związany z facebookiem - i to dla mnie duży plus. Poza tym nie ma ukrytych opłat, więc wszystko wychodzi taniej, niż na allegro.
Czy pod "działalność usługową z zakresu handlu" łapie się sprzedaż na allegro? Bo chciałbym rozliczać się ryczałtem.
witam,
czy jak jetem na tzw ryczalcie i nie jestem platnikiem vat. to znaczy ze nie musze miec kasy fiskalnej do 40000 obrotu i vatu placic do 150000 obrotu ? co sie dzieje z podatkiem dochodowym, musze go placic?? juz mam metlik w glowie bo wszedzie pisza co innego
Witam wszystkich.
Sprzedałem(dzisiaj) na Allegro przedmiot za 900 zł, posiadałem go 4 miesiące. Czy muszę zapłacić jakiś podatek? Jeżeli tak, to jaki i jak go uiścić. Chcę tez coś kupić za ponad 1000 zł. Za to tez jest podatek? Z tego co czytałem jakieś 2%. Jako, że mam dopiero 18 lat(i nie mam nawet jeszcze dowodu) nie znam się na tym i wypełnienie jakichś PITów, zapłacenie podatku to dla mnie ogromny problem, gdyż nie zarabiam w żaden inny sposób(a ta sprzedaż to żaden zarobek, wręcz strata) i ciężko będzie mi zapłacić, gdyż pieniędzy ze sprzedaży nie będę miał w już w najbliższych dniach.
tak.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Sprzedaż na aukcjach Allegro, handel w internecie i podatki - strona 10": - Drobny handel na allegro itp, a podatki... - HAndel na allegro i w internecie - Sprzedaż staroci na Allegro a podatki - Sprzedaż usług na Allegro a podatki - Sprzedaż ebooków na allegro - Jak płacić podatki?
|
|