jakup napisał(a):- co mogę jeszcze wrzucić do kosztów?
- wystawienie towaru na allegro (ok. 2 zł/aukcja)?
- wystawienie towaru z "wyróżnieniem" (dodatkowo 12 zł/aukcja)? - w końcu i jedno, i drugie to forma reklamy, czyż nie?
To jest KUP.
jakup napisał(a):- ZUS? płacę 286,88 (bez chorobowego, przez 24 m-ce)
Do KUP wrzucasz składkę na ubezpieczenie społeczne, od podatku odliczasz składkę na ubezpieczenie zdrowotne (nie całe).
jakup napisał(a):- jakie musze mieć dokumenty, potwierdzające zakup towarów/reklam?
Faktura.
jakup napisał(a):- czy na materiały służące do produkcji sprzedawanego towaru wystarczą mi zwykłe faktury (faktur VAT chyba nie potrzebuję, skoro i tak go nie odliczam)?
Tak.
jakup napisał(a):- jak udowodnić płaconą prowizję allegro? - wystarczy wyciąg z konta (płatność poprzez mTransfer/MultiTransfer)?
Nie musisz udowadniać.
jakup napisał(a):Powracając do symulacji (przy założeniu najbardziej optymistycznej wersji):
W koszty dodatkowo wrzucam 400 zł na prowizję allegro, 150 ZUS, więc:
ZYSK = 3100 - 1000 - 550 = 1150.
Więc podatek zapłacę 218,50 zł (a właściwie nie zapłacę, bo nie przekroczyłem 572,54 zł), tak?
Jeszcze jedna praktyczna kwestia - do momentu nieprzekroczenia kwoty wolnej od podatku, po prostu go nie płacę? Czy składam dodatkowo jakieś deklaracje?
Pamiętaj, że obliczenia wykonuje się narastająco. W tym roku nie trzeba składać PIT'ów do US, wystarczy zaliczka.