JtomaszekK napisał(a):W innych miejscach czytam, że trzeba zakładać firmę. Więc tu moje pytanie, czy trzeba? Z tego co rozmawiam ze znajomymi, to założenie działalności gospodarczej, regon, nip, vat, zus i wszelakie inne rzeczy potrzebne do działania w pełni legalnej firmy pożerają sporo czasu i pieniędzy. Tu kolejne pytanie: ile? Tzn ile może kosztować założenie takiej firmy.
Jeżeli chcesz pracować w szarej strefie i handlować kodami do gier na allegro, to firmy zakładać nie musisz (Twoje ryzyko). Jakakolwiek sprzedaż o charakterze ciągłym wiąże się natomiast z koniecznością założenia działalności. Ba - nawet będziesz musiał martwić się o kasę fiskalną!
Nie pamiętam już dokładnie ile mnie wszystko wyniosło, ale wydatek nie jest aż tak wielki (wpis do ewidencji chyba koło 100 PLN?), NIP i REGON sprawa darmowa. Koszty pojawiają się dopiero później :-)
JtomaszekK napisał(a):- Inne pytanie to czy nie da się płacić podatku bez firmy lub jeśli np ojciec posiada firmę to nie dało by się może podciągnąć tego pod ową firmę(związaną z naprawą sprzętu elektronicznego).
Podatek możesz płacić bez firmy - mówimy tutaj o podatku od czynności cywilno - prawnych. Ale to są sprawy jednorazowe, dotyczące sprzedaży jakiejś rzeczy na zasadzie umowy kupna - sprzedaży. Powyżej 1000 PLN zgłaszasz w US i odprowadzasz podatek. Druga część pytania jest ciekawsza - owszem możesz podpiąć się pod ojca, a nawet to zalecam. Jedyną formalnością będzie dopisanie do papierów odpowiednich punktów PKD (o ile jeszcze ich nie macie wpisanych). A potem - do dzieła. Ojciec może Cię zatrudnić na umowę - zlecenie. Możesz też w ogóle nie występować w papierkach i wszędzie wtedy podpisuje się ojciec. Opcja najtańsza.
- Z tego co wyczytałem to zajmując się sprzedażą czegoś należy posiadać jakieś dokumenty z zakupu. Jak to może wyglądać w przypadku, gdy kupuję Kod aktywacyjny np na stronie gry. Wtedy nie mam żadnego dowodu poza informacją z mojego konta bankowego. Jak rozwiązać taki problem ?
A co to za gra? Zalecałbym kontakt z firmą, która ją obsługuje. Ona musi wystawić Ci jakieś pokwitowanie. Chociaż z drugiej strony czy te dzieciaki (bo zakładam, że 90% będą te kody kupowały dzieciaki) będą potrzebowały faktury/paragonu za zakupione kody? Myślę, że nie... ten handel jest dosyć ciekawym tematem. W każdym bądź razie w żadnym wypadku nie zalecam wchodzenia w szarą strefę.