jak masz firme to musisz miec dowod zakupy i sprzedazy przeciez
Mozesz na paragonie dodac koszty przesylki po prostu jako calacena towaru jak Ci klient wplaci calosc
|
Sprzedaż na aukcjach Allegro, handel w internecie i podatki - strona 5 |
Sprzedaż na aukcjach Allegro, handel w internecie i podatki
Biznes Forum ‹ Podatki i ZUS ‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
jak masz firme to musisz miec dowod zakupy i sprzedazy przeciez
Mozesz na paragonie dodac koszty przesylki po prostu jako calacena towaru jak Ci klient wplaci calosc
Jeżeli dobrze pamiętam to np. na allegro nie można wystawiać aukcji grzecznościowych gdyż jeden z punktów regulaminu mówi że nie można sprzedawać rzeczy których nie jest się właścicielem. Już pare aukcji takich mi zablokowali.
Chciałbym się zająć wytwarzaniem zaproszeń różne okazje. Sprzedaż głównie poprzez allegro. Większość prac przy tym będzie wykonywana ręcznie (oprócz wydruku itp.). Chciałbym zapytać jak jest możliwość legalizacji takiej produkcji. Czy muszę zakładać działalność gospodarczą (na razie wolał bym nie) a jeśli tak to jaka jej forma będzie dla mnie najlepsza (tzn. najniższe koszty, najmniej formalności przy zakładaniu i prowadzeniu).
Wg tego co pisali jakiś czas temu na money pl:
...wynika że można sprzedawać co sie chce na allegro ale nie przekroczyć tej sumy. Dobrze mówię? Chce zacząć swój biznes na allegro i naczytałem sie tyle o tym wszystkim że mi sie odechciało czegokolwiek a tu takie coś znalazłem i nadzieja powróciła...
A teraz przeczytaj raz jeszcze... tylko uważnie i zastanów się nad dwiema rzeczami:
1. Jaki obecnie mamy rok ??? 2. Jakiego podatku dotyczył ów fragment ???
1. Dużo chyba sie nie zmieniło...
2. "podatnikami VAT stają się wszystkie osoby, u których wartość sprzedaży przekroczy równowartość 10 tys. euro"
Ależ zmieniło się... i to bardzo dużo. Teraz mamy rok 2008...
Nieaktualne - to raz To nie jest żadne odkrycie Ameryki - to dwa Obecnie limit, po którym trzeba placić VAT - to 50 tys złotych - to 3 O powyższym wie zdecydowana większość przedsiębiorców - to cztery A "po piąte primo" - i najważniejsze primo, VAT nie jest jedynym podatkiem, jaki należy płacić od sprzedaży powiem więcej, VAT jes niejako dla "wybranych" (to znaczy dla tych co chcą lub ewentualnie nie łapią się na zwolnienie) Podatkiem, któremu podlega każdy, kto osiąga dochód, jest (jak sama nazwa wskazuje) PODATEK DOCHODOWY.... (i na tym radziłbym się skupić)
A teraz raz jeszcze przeczytaj sobie to powyżej (tylko na spokojnie), i mam nadzieję, że zrozumiesz jaką bzdurę palnąłeś.
Dzięki, poczytam na temat pit'u ale tak na szybko powiedz ile trzeba go płacić i co jaki czas bo zanim przebrnę przez to wszystko to minie sporo a chciałbym wiedzieć czego sie spodziewać.
Co miesiąc lub co kwartał (jak wybierzesz)
Płacimy od dochodu: - Według skali podatkowej (19,30,40%) w przyszlym roku (18,32%) - liniowo 19% - ryczałt http://www.biznesforum.pl/formy-opodatkowania-vt6525.html
Witam,jeżeli nie mam ukończonych 18 lat a chciałbym handlować na Allegro nową odzieżą i mój dochód nie przekroczy 1000zł.czy wówczas nie muszę rozliczać się z fiskusem?Proszę o odpowiedź na wyżej postawione pytanie.
Witam zaczęłam trochę sprzedawać na allegro,sprzedaje stare książki które zostały mi po dziadku jest ich naprawdę sporo mam wystawione 200 pozycji mój dochód ze sprzedaży książek jest 1500zł miesięcznie.czy musze prowadzić działalność gospodarczą czy nie????????.dzwoniłam do us i powiedzieli ze nie musze prowadzić działalności gospodarczej tylko musze się rozliczyć z us 2% od 1000zł czy to prawda jeśli tak jak mam to zrobić ???
Bardzo dziękuję za odpowiedzi Pozdrawiam
Od marca rozpoczełam DG sprzedaje ciuszki ( ciuszki uzywane ) w internecie dokładniej na allegro , zajmowałam sie tym wczesniej ale postanowiłam zalegalizowac moj handel :) , jako ze jest to moja pierwsza DG moje składki ZUS wynosza ok 320zl , wybrałam forme opodatkowania RYCZAŁT OD PRZYCHODÓW EWIDENCJONOWANYCH , moj wybor uzgodniłam ze znajoma ksiegowa ( tak mi doradziła ) , z tego co sie zorientowałam - wyczytałam ze stron internetowych podatek jaki bede musiala odprowadzac = 3% od dochodu oczywiscie miesiecznego , ale nasuwa mi sie jeszcze jedno pytanie co z podatkiem VAT ??? czy musze go opłacac? jak tak to ile on wynosi ? czy bedzie mnie on obowiazywał po przekroczeniu progu sprzedazy powyzej ok 50 tys zł ? aha i jeszcze bardzo wazne pytanie ... przy sprzedazy ciuszkow uzywanych kupujacy wplacaja mi wartosc zakupionego towaru + koszta wysylki np 50zl koszt bluzeczki + 10zl koszta wysylki łacznie to jest juz 60zl takich paczek bedzie powiedzmy 10 to jest juz lacznie 600zl czy moj podatek od przychodu o wartosci 3% odprowadzany jest od całej wartosci 600zl ? czy od kwoty pomniejszonej o koszta wysylek towaru ktory faktycznie wpływa na moje konta ale przeciez to nie jest moj zarobek tylko koszta jakie kupujacy pokrywaja na to aby dostarczyc im przesylke ( mam na mysli usługi poczty ) ????
Bardzo prosze o pomoc w tej sprawie bede wdzieczna za kazde informacje Pozdrawiam Kinga
Witam. Konkretna sytuacja: nie mam DG i nie chce zakładać. Pracuje normalnie i na allegro mam zamiar dorabiać. Mam znajomych w całej polsce którzy sprowadzają rózne towary z zagranicy po niezłych cenach (w większości nowe reczy). Kupuje od nich jako osoba fizyczna (nie biore dowodu zakupu) i sprzedaje na allegro. Myśle że miesięczny obrót (nie dochód) na aukcjach to ok: 1000-3000 zł (zależne od tego ile czasu mam po pracy). Czy wystarczy jak zapłace tylko te 2 % podatku przy rozliczeniu rocznym?
O jakie 2% podatku Ci chodzi.
Jesli chodzi o podatek od czynnosci cywilnoprawnych to calkowicie mylisz pojęcia - on jest kiedy sprzedaje się RZECZ o wartości powyżej 1000zl. Poza tym takie obroty to wg prawa koniecznie działalnośc gospodarcza, inaczej możliwa kara, i problemy z urzędem skarbowym. A zapewniam Cię że konkurencja na allegro z chęcią napisze do Urzędu Skarbowego list zaczynający się od "uprzejmie donoszę"
Sprawdź również podobne tematy:
- Drobny handel na allegro itp, a podatki...
- HAndel na allegro i w internecie - Sprzedaż staroci na Allegro a podatki - Sprzedaż usług na Allegro a podatki - Sprzedaż ebooków na allegro - Jak płacić podatki? - Działaność internetowa/Sprzedaż na allegro/Podatki - Biznes w internecie - sprzedaż odzieży Allegro,ebay,e-sklep - Handel na aukcjach - Czy można dostać dotację z UP na handel na aukcjach? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|