|
Sprzedaż na aukcjach Allegro, handel w internecie i podatki - strona 6 |
Sprzedaż na aukcjach Allegro, handel w internecie i podatki
Biznes Forum ‹ Podatki i ZUS ‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
No ok, czyli nie ma możliwości rozliczania się bez DG? Ale jeżeli dajmy na to przy obrocie ok 1500-2000 zł na miesiąc uzyskuje ZYSK ok. 700-800 zł, bo nie sprzedaje ze 100 % przebiciem to jest to po prostu nieopłacalne, bo po opłaceniu zusu, i innych kosztów z prowadzeniem DG zostanie 200-300 zł? A nawet jeżeli był już założyl, to jak sie mam rozliczać jak na niektóre towary nie dostałbym faktury, bo są kupowane od osób które jednorazowo przywozły owy towar z zagranicy po promocyjnej cenie. A takmi towarem w podobnych cenach handluje dużo ludzi na allegro ( i wszyscy sobie nieźle radzą) jako osoby prywatne. Czyli wszyscy dostaną kary rozumiem? To po co wogóle platforma jest dla własnie takich osob? Bo nie każdy chce generować zyski rzedu kilka tysięcy, tylko jakiś grosz dorobić do małej Polskiej pensji, po godzinach pracy żeby normalnie zyć. Jeżeli faktycznie US bedzię nakładał kary, myśle że 1/3 sprzedających zniknie z allegro.
Wiesz, dla mnie to też całkowita durność, ale niestety mamy takie chore prawo, i urzędników którzy je wykonują.
Niestety przepisy o prowadzeniu działalnosci gospodarczej są tak sformułowane że niestety można Cie pod to podciągnąć. Ja proponuje zadziałać najpierw bez DG, a później gdy nabierzesz troche doswiadczenia i kapitalu na wieksze inwestycje i wieksze obroty - zalozyc DG - moze to byc pol roku, lub pare miesiecy.
witam !!!!!
chciałabym otworzyć firmę i sprzedawać przez allegro różne rzeczy to mniej więcej może ktoś się oriętuje jaki wysoki jest podatek ....
22 %
Mam 2 pytania :
1. Czy urzedy rzeczywiscie tak bardzo monitoruja sprzedawcow na allegro ? 2. Czy jesli sprzedaje miesiecznie na allegro np. 5 kodow doladowujacych do tel. komorkowego to musze sie z tego rozliczac ?? jak to jest z tymi doladowaniami ?
A co z doladowaniami do tel. komorkowych ?? czy jesli sprzedaje np. po 5 miesiecznie w to musze obawiac sie kar ??
jesli robisz to sporadycznie to nie, ale jesli jest to twoje zrodlo dochodu (a sprzedaz ciagla) jest takowym, musisz zarejestrowac DG inaczej pojdziesz siedziec
Sprzedaję e-book własnego autorstwa na allegro. Każdy egzemplarz kosztuje 30zł, zarabiam z tego 300-500zł miesięcznie. Jestem nowy w świecie regulacji prawnych i podatków, czy moglibyście mi opowiedzieć jak rozliczać się z Urzędem Skarbowym? Jak udokumentować każdą sprzedaż? Czy i jak wystawiać faktury VAT? Jak prowadzić księgę przychodów i odchodów? (może znasz jakiś idiot-friendly poradnik który wprowadzi mnie w magiczny świat podatków? ;-))
W skali od 1 do 10 jak duże jest prawdopodobieństwo że US mnie złapie na sprzedaży bez zarejestrowania działalności? I jakie są kary w tym wypadku? W celu ułatwienia komunikacji, kontakt na 4842648 Dziękuję z głębii serca ;-) Rafał Dudek
Witam!
Ja również się trochę o tym naczytałam, ale wciąż nie wiem, czy jeśli chcę spróbować sprzedaży na allegro, ale na razie nie wiem na jak duża skale, ponieważ teraz chcę wystawić np. 3 bluzki i zobaczę czy będzie zainteresowanie jeśli nie to na razie się wstrzymam od dalszego handlu, ale jeśli zainteresowanie będzie i nabiorę "chęci" do dalszego sprzedawania to może znowu wystawię kilka innych ciuchów. Co w takim przypadku mogę wyjść z założenia że po prostu odprowadzę podatek dochodowy. Mogę jeszcze dodać że jestem studentką i po prostu chce sobie dorobić nie będą to duże dochody. Proszę o poradę:))
Witam, zamierzam założyć firmę i sprzedawać na Allegro portale www na licytacji.
I tu mam pytanie: jak mam udokumentować sprzedaż, żeby potem mieć jak udowodnić US za ile i ile sprzedałem tego? Czy wystawiać rachunki jakieś? Dodam, że chcę rozliczać się na zasadach ogólnych Czy muszę być płatnikiem VAT? Szacuję dochody na ok 3tys miesięcznie na czysto. Proszę o pomoc
Sprzedaje od 2 lat po kilka kodow w miesiacu . Nie rozliczam sie z tego . Czy "drapną" mnie za to ??
Witam chciałabym założyć działalność gospodarcza tylko nie wiem co bardziej bedzie mi sie opłacało nie jestem nigdzie zatrudniona wiec trzeba będzie płacić zus + podatek i ciężko to widze wiec tutaj moje pytanie czy jeśli dg byłaby zarejestrowana na moją mamę która jest zatrudniona zus byłby płacony przez jej szefa czy ona musiał by go płaćić? chodzi mi o sprzedaż outleta na allegro plus targi i giełdy w weekendy.
Ten cały ZUS, którego tak sie obawiasz przez pierwsze 2 lata wyniósłby 104 lub 113 zł/mc (o tyle płaciłabyś więcej niż mama).
Zawsze to te 104 zł więcej w kieszeni :)
*W sklepie w którym będę się zaopatrywał mam cenę netto i brutto, (zamierzam otworzyć działalność) jak mam to rozumieć ?
CENA NETTO JEST BRANA POD UWAGĘ gdy jestem Tzw. VATOWCEM ? * Przy założeniu działalności gosp. i opłacaniu ZUSu - gdy będę chciał podjąć prace w NA PEŁEN ETAT, jak to wygląda prawnie ? (pracodawca płaci składki na ZUS, więc czy ja również będę musiał..) Jak wygląda taka sytuacja od strony prawnej ?
Sprawdź również podobne tematy:
- Drobny handel na allegro itp, a podatki...
- HAndel na allegro i w internecie - Sprzedaż usług na Allegro a podatki - Sprzedaż staroci na Allegro a podatki - Sprzedaż ebooków na allegro - Jak płacić podatki? - Działaność internetowa/Sprzedaż na allegro/Podatki - Biznes w internecie - sprzedaż odzieży Allegro,ebay,e-sklep - Handel na aukcjach - Czy można dostać dotację z UP na handel na aukcjach? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|