Kiedy sprzedaż na odpustach parafialnych jest legalna?
Jakie pozwolenia trzeba zdobyć, do kogo się zwrócić.
Przeszukałam forum jednakże, nie znalazłam odpowiedzi stąd post i prośba o pomoc.
|
Sprzedaż odpustowa |
Sprzedaż odpustowa
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Kiedy sprzedaż na odpustach parafialnych jest legalna?
Jakie pozwolenia trzeba zdobyć, do kogo się zwrócić. Przeszukałam forum jednakże, nie znalazłam odpowiedzi stąd post i prośba o pomoc.
ponawiam pytanie.
Wtedy gdy się ma DG i zgodę, zapewne płatną, proboszcza danej parafii ?
a ksiądz nie ma DG a odpusty sprzedaje ;)
witam też mnie interesuje taki handel,sądze że większośc tych handlarzy działa na czarno,sam też pewno będe handlował na czarno przeważnie to niedziela a ksiądz bierze tylko placowe nie pyta się o dzialalnośc.Może ktoś z handlarzy się wypowie?Może ktoś poleci jakąś hurtownia z takimi zabawkami dodam że jestem z kuj-pom
Żebyś się nie zdziwił jak podejdzie policjant z gospodarczego i poprosi zezwolenie na handel. A na marginesie ksiądz bierze kase co łaska ( może byc tyle a tyle) taką darowizne .
Zgadzam się. Księża mimo, że w naszym kraju dużo mogą, nie uchronią przed skarbówką takiego nielegalnego. Poza tym żadna porządna hurtownia nie sprzeda towaru osobom bez DG. Jasne, możesz kupić ileś tam zniczy po cenach hurtowych i je okazyjnie podczas odpustu sprzedać, tak samo jak kupić w większej ilości taniej, czy samemu upiec jakieś ciastka czy inne wyroby i tym handlować ale to wszystko..... do czasu wpadki lub....podkablowania przez konkurencję. Jako naród to kochamy - podkładać bliźniemu swemu, zwłaszcza temu który ma lepiej świnie. Nawet jako katolicy. Nawet na forum jest temat o tym, ze na allegro handlują kradzionym bo jak inaczej tak niskie ceny by ludzie mieli.
dokładnie tak , wiec pliss dobra rada załóż DG jeśli to pierwsza to zus mały podatki też mogą być małe a wszystko na legalu będzie.
troszke ból płacic zus i zakładac to wszystko jak to będzie sprzedaż sporadyczna i tylko w niedziele i zazwyczaj na terenie kościoła to co policji do tego?policja pilnuje porządku DG można zawiesic na okres zimowy?
Myślicie, że można by założyć pseudo DG w AiP? Dzięki temu koszty miesięczne spadają do 250zł. No i nie ma babrania się w papierach. Zawsze lepsze to niż robić na czarno. Pytanie, czy AiP zgodziłby się na coś takiego. Oni raczej wolą wspierać coś innowacyjnego.
Zebyś czasem za dużo na odpuście nie zarobił płacąc ZUS i jak ma to być Twoja jedyna działalność ;) Może ktoś w rodzinie ma DG i zatrudni Cie na umowę o dzieło na jeden dzień odpustu ? A Ty w jego imieniu będziech sprzedawał?
to ci orle powiem że mając maszyne do popkornu , gofrów i troche balonów i masz 3000zł na czysto za 24 godziny pracy wiem bo znajomi tak zarabiają
Już widzę gofry sprzedawane ze straganu na odpuście - sanepid to by ich zjadł na dzień dobry.
przyjedz na jakieś święto do żyrardowa to zobaczysz niedowiarku ja widziałem a na święcie kwiatów w skierniewicach to norma wiec nierób z siebie takiego fachowca bo mało jeszcze widziałeś i mało wiesz co można a co nie .
Na jakiś festyn to jak najbardziej uwierze ale nie na ODPUST!!! Nie wiem jak jest w okolicach Warszawy ale odpust w moich rejonach wygląda tak, że przez cały dzień stoją stragany (od pierwszej do ostatniej mszy) i sa tam jakieś gówniane zabawki, petardy i słodycze ewentualnie wata cukrowa.
Co do gofrów - to jasne jak zobaczę zgodę sanepidu na papierze to uwierze ;) To, że sprzedają to jest możliwe ale, że mają na to sanepid i robią to legalnie - wątpie.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Sprzedaż odpustowa": - Sprzedaz odpustowa,cukierki odpustowe,krówki i inne słodycze - karuzele odpustowa - Podnieś swoją sprzedaż - Innowacja – sprzedaż w formie KONKU - Sprzedaż internetowa a sprzedaż podczas targów. - sprzedaż ryb
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|