Odgrzeję kotleta :D
Jaka jest w obecnych czasach marża w sklepie detalicznym ( typu stacja benzynowa).
Jakie paczki są najczęściej kupowane?
|
Sprzedaż papierosów - strona 2 |
Sprzedaż papierosów
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Odgrzeję kotleta :D
Jaka jest w obecnych czasach marża w sklepie detalicznym ( typu stacja benzynowa). Jakie paczki są najczęściej kupowane?
20-50gr na paczce
jak to jest, że w barach papierosy są po np. 20zł a na paczce jest cena 11zł i po tyle sprzedają w sklepie. Jak taki bar się z tego rozlicza i czy potrzebne są jakieś dodatkowe zezwolenia?
Jak dobrze pamiętam to listopadzie tego roku weszła ustawa, która reguluje takie zdarzenia, papierowy można sprzedawać tylko i wyłącznie w cenie jaka znajduje się na paczce, nie może być tańsza ani droższa, jeżeli jakiś bar sprzedaje drożej to łamie prawo.
Bar nie ma prawa żądać więcej, niż jest napisane na paczce. Jeśli żąda, to robi to nielegalnie.
Niestety nie do mnie z pytaniami o podstawę prawną. Kiedyś trochę siedziałem w kiosku ciotki i mi powiedziała, że nie wolno sprzedawać powyżej ustalonej.
Zauważcie, że w barach zawsze otwierają paczki papierosów przed oddaniem w ręce klienta. W ten sposób omijają prawo doliczając sobie kase za usługę. Widziałem również motywy z doklejeniem do paczki zapalniczki i sprzedawaniem jako zestaw sporo drożej, tak robią m.in. na monciaku w Sopocie.
Przyznam, że u siebie w mieście, gdzie jest około 300 000 mieszkańców jeszcze się z tym nie spotkałam, a wlaśnie szukam tańszej drogii kupna papierosów . U mnie białorusini z zagranicy na licznych bazarach sprzedają nielegalnie ruskie papierosy, z których mnóstwo ludzi korzysta:) Mam nadzieję, że wkrótce powstaną takie inwestycje o których mówisz. :)
białorusini czy rosjanie sprzedawali a jak nie oni to można kupić od "mrówek". co do tańszych papierosów to od razu ci mówię że jak szukasz tanich polskich papierosów to sobie temat odpuść nie warte zachodu. hurtownia ma takie ceny gdzie przebitka na paczce sięga 20-50gr na paczce więc prawie nic nie zarabiasz i z samych fajek jest bardzo ciężko zarobić. co innego papierosy ze wschodu:) no i z tego co wiem to rząd ma podnieść akcyzę na fajki od nowego roku czyli jeszcze bardziej będzie się opłacać handlować wyrobami zza wschodniej granicy. jedź na litwę tam malboro podobno 7-8zł kosztują tylko nie wiem czy można je legalnie sprzedawać w polsce:)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Sprzedaż papierosów - strona 2": - Sprzedaz papierosow w Niemczech - sprzedaż papierosów z samochodu - Sprzedaz papierosów - sklep internetowy - SPRZEDAZ NAPOJI,CHIPSOW,BATONOW,PAPIEROSOW. - Produkcja papierosów
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|