Witam serdecznie.
Mam zamiar (m.in.) na Allegro wystawić na sprzedaż program, który właśnie powstaje i nie wiem czy sprzedawać go jako osoba fizyczna, czy przez firmę - prawa majątkowe będę miał ja (osoba fizyczna).
Zależy mi na tym, aby sprzedawać legalnie.
Co wyczytałem:
W przypadku zbycia licencji czy całości praw do utworu występują szczególne regulacje dotyczące stawki VAT. Przede wszystkim zbycie praw, czy udzielenie licencji na oprogramowanie podlega podstawowej stawce podatku VAT 22%. Jeżeli jednak zbywcą praw czy udzielającym licencji jest twórca oprogramowania, wówczas może on zastosować stawkę VAT 7%
Twórcą oprogramowania upoważnionym do korzystania z 7% stawki VAT jest osoba:
• która samodzielnie napisała program od A do Z;
• która wykorzystała przy tworzeniu oprogramowania usługi innych osób, jednak osoby te nie wytworzyły dzieła objętego prawem autorskim (usługi sensu stricto).
Twórca a spółka
Jeżeli twórcy uzyskują honorarium działając w spółce, np. w spółce cywilnej, wówczas podatnikiem VAT jest spółka. Spółka zaś sama nie jest twórcą, a zatem świadcząc usługę w postaci licencji czy zbycia praw autorskich nie ma możliwości zastosowania 7% stawki VAT.
źródło tu
(…)
Jak wynika z komentarza do Modelowej Konwencji OECD, oprogramowanie komputerowe, należy traktować jako utwór literacki, artystyczny lub naukowy. Według polskiego ustawodawstwa, tj. art. 74 ustawy z dnia 04 lutego 1994 r. O prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. t.j. z 2000 r. Nr 80, poz. 904 z późn. zm.) programy komputerowe podlegają ochronie jako utwory literackie. Skoro mamy do czynienia z utworem to jest to prawo majątkowe. W świetle art. 6 ust. 1 pkt 1 lit. „c” podstawę opodatkowania stanowi przy umowie sprzedaży wartość rynkowa rzeczy lub praw majątkowego. Stawka podatku wynosi dla takiej transakcji 1%.
(…) (cały art. tutaj )
Jeżeli będę sprzedawał przez firmę to będę miał cena – 22% VAT – 19% dochodowy; jeżeli jako os. fizyczna cena – 7% VAT - 1% stawki transakcji??
Czy dobrze to zrozumiałem?
Z góry dziękuję za odpowiedź (oczywiście czekam na ewentualne pytania).
Pozdrawiam,
Mstar