Witam.Od kilku miesięcy nachodzi mnie myśl o założeniu własnej firmy.Nie mam niestety doświadczenia i chciałem abyście pomogli mi w rozwinięciu projektu :)
Moim pomysłem na firmę jest internetowa sprzedaż sprzętu elektronicznego a w zasadzie części komputerowych.Może i pomysł jest banalny, bo ile już takich firm jest, a i idąc do pobliskiego hipermarketu można takowy sprzęt zakupić.Jednak moja działalność na początku polegała by na sprzedaży detalicznej sprzętu tylko i wyłącznie poprzez allegro.Tam jest także wiele takich firm, jednak moim plusem wg. mnie jest to że nie sprzedawałbym dziesiątków różnych modeli danego sprzętu, tylko nastawił bym się na dany rodzaj kupującego. Przechodząc do sedna, na zachodzie rozwija się gałąź sprzedaży sprzętu dla graczy.Chodzi tu o sprzęt który jest dosyć "drogi" ale jego jakość jest na tyle duża, że gracze są za niego w stanie zapłacić troszkę gotówki.Do takiego sprzętu mam dostęp w hurtowni oddalonej ok 50km od mojego miasta.Orientowałem się już w cenach i myślę że jestem w stanie sprzedać taki sprzęt o 5-10% taniej niż cena jaka widnieje za niego w sklepie.
Niestety dopiero zaczynam się orientować co do wszystkich prawnych "zakamarków" tego pomysłu.Myślę że plan mam dobry, jednak brakuje mi jednego czyli pieniędzy.Chciałem się dowiedzieć czy chcąc prowadzić taki rodzaj działalności mogę ubiegać się o jakiekolwiek dofinansowanie? Dodam że miała by to być moja pierwsza i miejmy nadzieję że ostatnia firma.
Dziękuje za pomoc :)