Czy jest o uczciwe? Chyba nie. Czy jest to legalne? Niestety, tak.
|
Sprzedaż sprzętu kupionego z doacji - wyjątek czy reguła? |
Sprzedaż sprzętu kupionego z doacji - wyjątek czy reguła?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
http://allegro.pl/kamera-jvc-100-zestaw ... 42296.html
![]() Czy jest o uczciwe? Chyba nie. Czy jest to legalne? Niestety, tak.
Na pewno jest to legalne? Jesli tak, to jest to totalny szczyt chamstwa. Z jednej strony dziwie sie, ze są pewne bariery (np. dostaniesz 30 tys dofinansowania, ale przez 2 lata musisz utrzymywac firme i skladac raport do Urzedu), bo to hamuje rozwoj (wiele osob majac ciekawe pomysly rezygnuje bojąc się nadmiernej biurokracji), ale jak widze takie obrazki, to teraz nawet jestem za takimi obostrzeniami.
Szczyt bezczelnosci zastanawiam się czy nie zgłosić tego faktu gdzieś gdzie uwala tego cwaniaka.
Podstawa to mieć dobry pomysł na wypromowanie aukcji:)
Z tego co wiem trzeba mieć zgodę UP na sprzedaż sprzętu sfinansowanego z dotacji. Poza tym koleś sprzedając sprzęt firmowy będzie i tak musiał oddać podatek ;-)
Wcale tak wiele nie zarobi jeśli sprzeda za te pieniądze kamerę. Przez rok musiał płacić ulgowy ZUS i składkę zdrowotną to razem gdzieś około 400 zł miesięcznie X 12 to daje 4800 zł plus koszta prowadzenia firmy choćby te najmniejsze ale zawsze są. Myślę ,że jak sprzeda sprzęt to zarobi ok 3 tys. przez rok czasu. Płacąc ulgowy ZUS nie dostanie zasiłku i przez następnych 5 lat jeśli będzie chciał otworzyć DG dostanie podstawową składkę która wykończyła już niejednego przedsiębiorczego Polaka. Oczywiście przepisy związane z przyznawaniem tego typu środków powinny być zmienione aby nie było podobnych patologii, ale to musi się zakończyć jakimś porządnym tąpnięciem aby urzędnicy to dostrzegli a parlamentarzyści podjęli działania (patrz ACTA)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Sprzedaż sprzętu kupionego z doacji - wyjątek czy reguła?": - sprzedaż sprzętu kupionego z dotacji UP na rozpoczęcie DG.. - Sprzedaż samochodu KUPIONEGO NA FIRMĘ - Sprzedaż sprzętu AGD RTV gsm - Sprzedaż sprzętu komputerowego - Sprzedaż sprzętu sieciowego z UK do PL
• Strona 1 z 1
|
|