chcialem się dowiedzieć czy serwis www sprzedawany na dysku/penie/plycie razem z domeną może być sprzedany na zasadzie umowy kupna-sprzedaży? tzn. czy całość jest traktowana jako rzecz?
czy ma ktoś odpowiednią interpretację?
pozdrawiam
|
Sprzedaż strony www a umowa kupna sprzedazy |
Sprzedaż strony www a umowa kupna sprzedazy
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
chcialem się dowiedzieć czy serwis www sprzedawany na dysku/penie/plycie razem z domeną może być sprzedany na zasadzie umowy kupna-sprzedaży? tzn. czy całość jest traktowana jako rzecz?
czy ma ktoś odpowiednią interpretację? pozdrawiam
A gdzie jest napisane, że "na umowę kupna sprzedaży" moga być sprzedawane tylko rzeczy.?
tak jest w rozumieniu umowy że sprzedać można na nią jedynie rzecz, inne sprawy np. licencje trzeba już rozliczać jako przepisanie praw majątkowych (prawa autorskie i pokrewne). Sama domena też nie jest prosta bo nie jest naszą własnością tylko prawem do niej. - Ale nie o tym pisze.
Interesuje mnie całość Serwis na płycie CD z domeną - jak to rozliczyć?. - da się na umowę kupna sprzedaży? Ma ktoś jakieś wiarygodne informacje na ten temat?
Widocznie wiesz lepiej....
więc może mi powiesz?
Więc ci powiedziałem wcześniej... co jeszcze chcesz wiedzieć?
Chciałem wiedzieć czy masz do tego interpretację prawną czy to tylko podejrzenia?
Zależy mi jeszcze na informacji - czy od w/w umowy kupna sprzedaży podatek odprowadza kupujący (firma) czy sprzedający (osoba fizyczna?) - czy ma być to ppc (2%) czy jakiś inny?
Dobre.Z interpretacją chciałbyś dostać za friko i z tupetem? Dziś najdroższy towar to informacja Wielkot już ci odpowiedział
Droga Hanko - żaden tupet tu nie przemawia tylko chęć uzyskania informacji. Większość interpretacji jest umieszczana w sieci więc grzecznie zapytałem, czy takowa się gdzieś nie przewinęła np. na forum (bo jestem nowy). Żadna informacja nie jest wiążąca przez radców prawnych więc to przez nich raczej przemawia tupet- biorą kasę za coś co jest jedynie pół-prawdą bądź się z nią całkowicie mija, później umywają ręce bo ich informacje to zwykła "porada". Mam świadomość że aby uzyskać takie informacje należy wystosować pismo do US z prośbą o darmowe wyjaśnienie, jednak postanowiłem wcześniej zapytać drogich użytkowników tego właśnie forum o opinię. Za odpowiedź dziękuję wcześniejszemu użytkownikowi. To na tyle wypowiedzi natury etycznej.
Mam także pewne nieścisłości - wystarczy tu zwykły pcc przez kupującego czy coś jeszcze? Mam nadzieję że ktoś podzieli się swoim doświadczeniem. Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
W US też interpretacji nie dostaniesz za darmo. A napisałam "z tupetem" bo takie odniosłam wrażenie czytając twoje pytania.Może się pomyliłam,ale mnie uczono,że jeśli o coś proszę,to należy to zrobić stojąc "w nizinach a nie krzyczeć z pagór' Na tym forum jest dużo ludzi chętnych do pomocy ale jest też taka zasada -jak się zapytasz tak ci odpowiedzą. Pozdrawiam
Dziękuję za opinię, znam zasady i nie KRZYCZĘ oraz nie wymuszam podania informacji - grzecznie pytam i nie ukrywam że jeśli ktoś mi odpisał bardzo bym się ucieszył z odpowiedzi.
Ponawiam moje pytanie i pozdrawiam
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|