Witam .
Chodzi mi o możliwość CIĄGŁEGO zbywania używanych przedmiotów użytku domowego,
porzuconych przez poprzedniego własciciela , tkz. kiedyś "wystawki"
W mojej okolicy jest bardzo dużo mejsc gdzie handluje się owymi przedmiotami , odwiedzam je regularnie od dłuższego czasu .
Klijętami na przywiezione żeczy są głównie osoby za wschodniej granicy ( głównie Ukraina ) którzy nabywają towar średnio w cenie
którą oszacował bym na ok. 20-30% wartości którą można by uzyskać przy sprzedaży internetowej.
Chciał bym otworzyć DG na handel internetowy tym towarem , jednak mam obawy co do sposobu rozliczania sie z US.
W Polskim prawie nie jest dokładnie określone w jaki sposób należy ewidencjonować towary nabyte nie odpłatnie ( porzucone przez poprzedniego właściciela ) . Mozna jedynie uzyskać indywidualnie zgodę na sprzedaż zaewidencjonowanych w odpowiedno określony sposób towarów od odpowieniego US w ramach DG rozliczanej po przez ryczałt ewidencjonowany ( działalność usługowa w zakresie handlu) ,lecz z tego co sie orientuję jest to jednorazowa zgoda na określoną ilość towaru .
Czy jest możliwe uzyskać taką zgodę na prowadzenie ciągłej ewidencji pozyskiwanych w ten sposób towarów i ich zbywania ?
Czy ktoś orientuje sie w takiej sytuacji ?
Proszę o pomoc .