|
Sprzedaż !!! |
Sprzedaż !!!
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam ... Otóż chcę sprzedawać produkty związane z komputerem , podzespoły itd (głównie na allegro) ... Wiem żeby kupować w hurtowniach sprzęt a później sprzedawać bym musiał zarejestrować swoją firmę i co miesiąc ją opłacać . Jest jeszcze jedna alternatywa . Mój ojciec ma firmę budowlaną i czy bym mógł w jego firmę jakoś się "podpiąć" i dodać podkategorię sprzedaży artykułów komputerowych? Żebym nie musiał płacić tych wszystkich składek zus ?? Ktoś się orientuje ? ... Albo zatrudnić się do jakiejś legalnej pracy i wtedy otworzyć firmę na siebie . To wtedy też nie będe musiał płacić zusu ,bo zakład to za mnie by robił ? Dobrze myślę ?? ... Proszę odpowiedzi ... Pozdrawiam !
Twój ojciec mógłby złożyć stosowny dokument(EDG-1) na którym oświadczył by,że oprócz budowlanki ma zamiar jeszcze zamiar prowadzić sprzedaż wysyłkową,a w rzeczywistości ty byś się tym zajął.Tylko tak w takiej sytuacji zwiększa się przychód firmy twojego ojca co niesie ze sobą większy podatek dochodowy,a poza tym ty z tego nie masz nic mam na myśli to,że nie masz opłacanych składek.Moja rada taka jak masz dostęp do fajnego i taniego sprzętu to rejestruj firmę na siebie,ZUS to koszt żędu 340zł miesięcznie przez najbliższe dwa lata,gdyż będziesz korzystał z ulgowego zusu.
A nie prościej sprzedawać bez firmy i odprowadzać tylko podatek 19% od zarobionych na allego pieniędzy, bo i tak każdy musi się rozliczać.
A na jakiej zasadzie ty chcesz się rozliczyć z tej sprzedaży bez zarejstrowanej działalności? Życzę powodzenia w skarbówce.
Tak samo rozliczają się uczciwi wolni strzelcy... Zacytowałem bo już posiałem to samo w innym wątku :)
I tak handlujesz sobie na allegro w sposób ciągły nowymi rzeczami bez zarejestrowanej DG ?? Wow to podziwiam. A jaki okres czasu jeśli wolno zapytać ? Podziwiam odwagę i szczęście. Ale nie licz, ze będzie trwało ono wiecznie. Niestety na allegro grasuje skarbówka i po cichutku dopadają tych co w ten sposób zarabiają. To jest niestety niezarejestrowana lewa DG. Nie masz możliwości wystawienia paragonu ani faktury na towar którym handlujesz. Nie wystarczy płacić podatki. Trzeba też płacić składki ZUS. To jak wiesz lub nie są zdzierane od każdej firmy.
Właśnie w skarbowce się o tym dowiedziałem. Sprzedaje usługi odprowadzam od tego podatek i nie mam problemu. Bo jeżeli do sprzedaży na allegro wymagana była by dg to allegro nie było by tak popularne, a swoją drogą to wielu sprzedawców dla sprzedaży "majtek" musiało by najpierw rejestrować działalność
jesli bylyby sprzedawane pojedyncze w dodatku twoje rzeczy ktore masz ok 6 miesiecy wtedy nie musialbys rejestrowac dg. Niestety jesli sprzedajesz w sposob ciagly i zorganizowany licz sie z tym ze bedziesz mial skarbowke na karku- wiem co mowie poniewaz wlasnie przeprowadzana jest u mnie kontrola pod tytulem "nieujawniona dzialalnosc gospodarcza". Zanim zalozylem dg troche sprzedawalem na allegro, nie sa to duze kwoty jednak bez kary sie nie obejdzie.
Druga sprawa nie wystawisz ani faktury ani paragonu- zadna firma nie kupi od ciebie jak i rowniez osoby fizyczne, czyli zwykli ludzie ktorzy chca miec dowod zakupu i gwarancje. Trzecia sprawa bez dg w wiekszosci hurtowni nie otrzymasz nawet oferty- szczegolnie w hurtowniach komputerowych, wiem z doswiadczenia. Po za tym nawet jak juz dostaniesz oferte hurtowni to nie masz szans byc konkurencja na allegro. Jest jeszcze kilka minusow ale to samo w praniu ci wyjdzie
Właściwie to chcę kupować sprzęt w hurtowniach , tylko wiem ,że nie chcą sprzedać towaru jak nie ma się firmy . hyymmm a nie orientuje sie ktoś jakie są ceny w takowych hurtowniach ? Bo założę firmę i okaże się ,że ceny nie są aż takie niskie i praktycznie nie będzie się to opłacać .. ... Czy jak już kupuje się w takiej hurtowni to ceny są niskie ? I ile tak ok. % są niższe niż normalnie ? ... Właściwie dążę do takiego celu żeby zarobić na czysto miesięcznie ok 1500 zł ... Czy ciężko będzie ?? ... A ogóle to mam 20 lat i nie mam dzieci :P
Ja jestem zadowolony w reset.net.pl niskie ceny :)
hmmm... A jak niskie ?? ... Możesz podać jakiś przykład ? ...Gdzie głównie sprzedajesz ?
strenght- nie chce cie odciagac od pomyslu, jednak realia sa takie ze jesli nie masz duzo $$$ do zainwestowania oraz nie masz stazu w danej hurtowni to nie masz nawet co zaczynac, szczegolnie na allegro- nie zarobisz tutaj.
Czesto na allegro sprzedaja same hurtownie- ich cen nie masz szans pobic. Allegro to niestety wyscig cenowy- 90% sukcesu sprzedania towaru to wlasnie cena.
No wiem , zorientowałem się,że ciężko będzie w tym biznesie szczególnie na allegro , stażu w hurtowniach nie mam żadnego , a mój fundusz z którym chcę rozpocząć działalność to 2000 zł ... PS. Hymm . Może na czym innym dało by się lepiej zarobić ?
nettyper napisał(a):strenght- nie chce cie odciagac od pomyslu, jednak realia sa takie ze jesli nie masz duzo $$$ do zainwestowania oraz nie masz stazu w danej hurtowni to nie masz nawet co zaczynac, szczegolnie na allegro- nie zarobisz tutaj.
Czesto na allegro sprzedaja same hurtownie- ich cen nie masz szans pobic. Allegro to niestety wyscig cenowy- 90% sukcesu sprzedania towaru to wlasnie cena. Po części masz racje,ale nie do końca jest tak jak mówisz z tym sukcesem na allegro.Fakt najważniejsza jest cena jednak trochę się orientuje bo sam nosze się z otwarciem sklepu na allegro tyle,że będzie to branża odzieżowa i wiem,że jeśli będę kupował odzież bezpośrednio u producenta to będzie mnie stać na to aby móc po manipulować cenami.Nie wiem jak to jest w przypadku elektroniki ale w odzieżówce właśnie tak jest jak pisze.Jednak zdaję sobie sprawę z tego,że na pewno nie będzie łatwo.
ty sie nosisz z zamiarem ja dzialam, juz od ponad 3 lat. Przeanalizuj sobie jak schodzi na allegro odziez. W przypadku elektroniki wiesz co kupujesz- model ktory wiesz jak wyglada i jakie ma parametry. W przypadku odziezy jest troche inaczej- nie trafisz z rozmiarem, bedzie wystawac jakas nitka, zdjecie bedzie sie roznic od rzeczywistosci.
Bedziesz kupowal u producenta. A inni przepraszam jak kupuja? Co gorsze ciagna jeszcze z chin, a nawet daja tam zlecenia i maja wtedy o polowe nizszy koszt wyprodukowania niz w Polsce. Z samego allegro z odzieza watpliwe abys sie dlugo utrzymal. Zycze powodzenia i Obym sie mylil
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Sprzedaż !!!": - Podnieś swoją sprzedaż - Innowacja – sprzedaż w formie KONKU - Sprzedaż internetowa a sprzedaż podczas targów. - sprzedaż ryb - Sprzedaż w UE - Sprzedaż do UE a VAt
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|