|
Sprzedaż weksla |
Sprzedaż weksla
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Windykacja wierzytelności
Autor
Wiadomość
Mam wypełnione 2 weksle własne "bez protestu" na 25 tys zł i 35 tys zł przez tą samą osobę data wystawienia i zapłaty za weksel również widnieją. Jest wpisane kto wystawia i że wystawiony jest na mnie. Delikwent miga się od zapłaty od miesiąca, ciągle przekłada i obiecuje inny termin spłaty. Moje pytanie brzmi: Czy mogę ten weksel sprzedać innej osobie/firmie? I jeżeli tak to w jaki sposób to zrobić żebym nie wplątał się w kłopoty z tym związane. (Czytałem że jak się zle wypisze sprzedaż weksla można być samemu zobowiązanym do jego spłaty, lecz nie wiem jak jest z własnym bez protestu)
Jeśli masz dobrze sformułowany weksel, to nie ma się czego obawiać. Wyślij najpierw listem poleconym delikwentowi wezwane do zapłaty, z informacją jeśli nie zapłaci kierujesz sprawę do sądu. Jeśli w ciągu 14 dni nie zapłaci, załóż sprawę w sądzie, mając weksel sad praktycznie z automatu nakaże płatność.
Witam poszukuje chętne osoby do pracy podajcie mi maila a wszystko wyjaśnię (można również poinformować swoich znajomych).
Witam poszukuje chętne osoby do pracy podajcie mi maila a wszystko wyjaśnię (można również poinformować swoich znajomych).
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Sprzedaż weksla": - sprzedarz weksla na 1000zl - Podnieś swoją sprzedaż - Innowacja – sprzedaż w formie KONKU - Sprzedaż internetowa a sprzedaż podczas targów. - sprzedaż ryb - Sprzedaż w UE
• Strona 1 z 1
|
|