Mam pytanie - chciałbym rozpocząć sprzedaż zniczy, ale nie sezonową tylko stałą (tzn. nie tylko w okresie Wszystkich Świętych). Mam fajne miejsce przy cmentarzu. Jakieś 20 metrów od głównej bramy do cmentarza, jest mały sklep, w którym jakaś studentka przyjmowała zapisy na sprzątanie grobów czy coś takiego i potem je sama myła itp. Nie znam szczegółów, ale studentka zrezygnowała i chce ten lokal wynająć za 1.000 zł miesięcznie. Ja z nią pertraktuję, że mogę dać max 700 - 800 zł miesięcznie (choć wiem, że to i tak drogo za taki mały lokal - jakieś 15 m2 + wc - łącznie coś 21 m2).
Ale do rzeczy. Znalazłem dostęp do producenta zniczy. Facet produkuje znicze i prowadzi oprócz sprzedaży hurtowej, także detaliczną - kiedyś u niego kupowałem i np. znicze, które są sprzedawane przy cmentarzu w cenie 4 zł, on sprzedaje detalicznie po 3,20 zł, te co są przy cmentarzu po 12 zł - 14 zł - on sprzedaje po 10 - 11 zł. Wkłady przy cmentarzu po 3,50 zł, u niego po 2,80 zł w detalu.
Aby porównać ceny udałem się do INNEJ HURTOWNI i tam dowiedziałem się, że u nich są rabaty przy zakupach hurtowych wynoszące odpowiednio: 500 zł = 10 % rabatu, 1000 zł = 14 %, 2500 zł = 22 % a powyżej 3.000 zł rabat jest ustalany indywidualnie. Osobiście wolałbym zaopatrywać się nie w tej hurtowni tylko bezpośrednio u tego (drugiego) producenta, ale mam problem, gdyż nie wiem na jaką zniżkę mógłbym liczyć. Nie wiem ile można zejść z ceny np. znicz u producenta kosztuje 10 zł w detalu, taki sam przy cmentarzu kosztuje 13 zł, a ja np. chcę kupić takich zniczy więcej - ile można utargować ? Nie wiem czy lepiej stwierdzić "wprost" - "te co ma Pan w detalu po 10 zł to wziąłbym np. 100 sztuk ale po 8 zł" - bo nie wiem czy to nie za dużo, albo nie za mało - może wystarczy wziąć np. 50 zniczy (tych po 10 zł) aby dostać je po 8 zł. Gdybym kalkulował rabatami hurtowni to przyjmując że biorąc jednorazowo za 2.500 zł rabat wynosi 22 % to taki znicz powinien kosztować (te co ma po 10 zł w detalu) ok 7,8 zł, więc jak np. mój jednorazowy zakup wyniósłby np. 10.000 zł u producenta to ile więcej mogę utargować. Jakby nie patrzeć brałbym ciągle u tego producenta, więc i tak by na mnie zarabiał. Może ktoś pomóc ? Jak najlepiej rozwiązać ten problem - nie chce "iść na całość" i stwierdzić - "panie, te znicze co ma Pan po 10 zł w detalu ja mogę od Pana kupić np. 100 sztuk, ale da Pan po 7 zł za sztukę ?" - bo boję się, ze facet mnie wyśmieje.