Co myślicie o squash`u, w dużym mieście?
Sport stosunkowo mało popularny, w stosunku do tenisa... Trzeba by więc wyłożyć odpowiednią kaskę na marketing...
Jakie są Wasze za i przeciw?
Pozdrawiam.
|
Squash |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Co myślicie o squash`u, w dużym mieście?
Sport stosunkowo mało popularny, w stosunku do tenisa... Trzeba by więc wyłożyć odpowiednią kaskę na marketing... Jakie są Wasze za i przeciw? Pozdrawiam.
Witam
Pozostaje pytanie w którym mieście (Kraków już nieco nasycony). Jeśli natomiast nie ma specjalnej konkurencji, to IMHO pomysł dobry. I nie jestem przekonana, że sport mało popularny. Przy jednej sali możesz maksymalnie mieć ok. 170 klientów (załóżmy że 12 godz/dzień x 7 dni w tygodniu x 2 os. na sali) co oznacza że jeżeli to duże miasto, to na pewno jest w nim przynajmiej te 2 setki ludzi którzy wiedzą co to. Ja w Krk gram na sali, która nie dość że ukryta w oficynie, to do tego nie ma jeszcze żadnego szyldu. Zastać tam można kogokolwiek tylko jeśli ktoś akurat gra, a tak rezerwujesz salę przez telefon, albo on-line -iz tego co widzę maja klientów. (A poza stroną i pozycjonowaniem na reklamę prawdopodobnie na nic nie wydają) Aczkolwiek proponowałabym od razu zainwestować przynajmniej w dwie - trzy sale. Pozdrawiam
Tez o tym mysle i to w miescie 45 000
znasz szczegoly techniczne/koszty takiej sali ?
Szczegóły techniczne... szczerze to nie miałem okazji grać, ani nawet widzieć takiej sali na żywo, ale inwestycja nie wydaje mi się skomplikowana...
Ja to widzę tak: lokal ok. 200m2, musi być wyski, w lokalu dwie sale do gry odpowiednich wymiarów (coś ok. 10m x 6m), oprócz tego jakaś szatnia, poczekalnia, toalety, oraz punkt obsługi: rezerwacje, wypożyczanie sprzętu, ew. barek. W salach musi być na podłodze odpowiedni parkiet, a chyba najlepiej wyglądała by tylna ściana ze szkła. Do tego dobre oświetlenie. Problemem może być znalezienie odpowiedniego lokalu w przystępnej cenie. Proszę osoby, które grają w squosha, żeby wypowiedziały się, czy tak mniej więcej wygląda wyposażenie, czego w moim opisie brakuje? Pozdrawiam.
Witam
Przeglądnij forum - niedawno zalinkowałam dwie stronki o wyposażeniu sali do squasha. Poczekalnie najlepiej zrobić przy salach - tylną ściankę masz zawsze z pleksipodobnego materiału (nie wiem co to, ale na pewno nie szkło - nie wytrzymałoby uderzeń) - ludzie czekając na salę lubią obserwować grających - wbrew pozorom śledząc cudze ruchy można się wiele nauczyć. Poza toaletami koniecznie prysznic - człowiek wychodzi tak upocony, że musi mieć możliwość doprowadzenia się dostanu używalności. Co do sprzętu to wystarczy Ci 5-6 średniej jakości rakiet i ze dwie profesjonalne (odpowiednio ok. 200 i ok. 400-500 zł) i kilka piłek (jakiś 6-11 zł/szt. ) sa 4 rodzaje piłek do squasha - od niebieskiej dla poczatkujących po profesjonalną - z dwiema kropkami -powinieneś mieć każdą z nich. Aha - część klubów wprowadza opłatę za wypożyczenie rakiety i/lub piłki - moimzdaniem to bez sensu i moim kryterium szukania sali był brak takiej opłaty - skoro już płacę i tak nie małe pieniądze za salę -40-50 zł/godz. to pobieranie dodatkowo 5 zł za rakietę uważam zę nie jest w porządku - lepiej dołożyć tą cenę jako koszt wynajmu sali - ludzie b ędą mieli poczucie, że dostaja coś gratis :wink: W sumie poza początkąwą inwestycja koszty utrzymaniapotem sa nieduże - obsługa, raz na czas rakieta, prąd woda i co pół roku malowanie, bo piłki zostawiaja koszmarne smugi na ścianach :mrgreen: - dobrze by też było żeby ktoś z obsługi umiał grać :wink: Pozdrawiam
Sprawdzałem koszty budowy takiej sali.
Znalazłem kilka firm, które specjalizują się w takiej właśnie dziedzinie. Firma budująca od A-Z weźmie najtaniej 35 tys. za podstawową salę no i oczywiście więcej - za bardziej profesjonalne 65 tys. i więcej. Nie wiem czy nie można by samemu takiej hali wybudować, trzeba by podglądnąć jak to jest zbudowane.
moze jescze sam pilki bedziezs robil? uwierz mi ze sa rzeczy ktorych sie nie da ominac przy pewnych inwestycjach
nie wiem skąd tomek1906 Twoja złośliwość? Jeśli masz wiedzę na temat kortów i potrzebnej inwestycji to możesz się z nami podzielić.
Ciekawą rzecz przeczytałem na jednym forum squasha, mianowicie, że w krajach, gdzie sport ten jest bardzo popularny gra się na bardzo prostych kortach: murowane ściany i zwykła drewniana, dobrze położona podłoga. I zawodnicy Ci odnoszą duże sukcesy. Natomiast w Polsce sport ten aspiruje do miana elitarnego, gdzie dobrze się pokazać, trzeba dobrze wyglądać na korcie, a kort w każdym klubie ma być światowej klasy, tylko zawodnicy, podstarzali biznesmeni, jakby z innej bajki :wink: EOT. Z tego co się zorientowałem, to ściany zamiast drogich płyt czy paneli jakie używają profesjonalne firmy mogły by być murowane, kwestią jest tylko tynk, żeby się nie sypał przy odbijaniu piłki. Podłoga na wzór tych na salach gimnastycznych. Tylną szklaną ścianę robi się z 12mm szkła, wytrzymuje uderzenie rozpędzonego zawodnika. Teraz mam pytanie z innej beczki: jakie są wymagane zezwolenia przy zakładaniu takiej działalności?
Witam
Na takim właśnie korcie grywam w KRK i bardzo sobie chwalę. O ile się drzazgi nie wbijają nie jest źle :) A aspiruje do miana elitarnego, poniewaz 50 zł za godzinę przyjemności - to sam przyznasz, nie mało. Mnie osobiście kosztuje to wiele wyrzeczeń ... Co dpo zezwoleń, to niewatpliwie sanepid - jesli masz mieć łazienki, ale co jeszcze - niestety nie wiem -popytaj na forum squasha... POzdrawiam
Witam,
Od jakiegoś czasu przymierzam się do tego typu inwestycji (miasto 200 000). Poszukuje jakichś alternatywnych (tańszych ) rozwiązań jeżeli chodzi o budowę kortów. Na razie jestem na etapie organizowania środków i poszukiwań lokalu. Oszacowałem że potrzebne mi będzie ok 100000zł na klub wyposażony w 3 korty (przyjąłem max cene 1 kortu jako 20000zł). Zastanawiam się ile można przyjąć miesięcznie godzin frekwencji na 1 kort... Może ktoś wie czego można się spodziewać. Jacek
zawsze spodziewaj się najgorszego ;-)
Powiedzmy 4 godziny dziennie x 3 korty x 30 dni w miesiącu czyli 240h. Przy cenie 50PLN za kort to i tak 12 tysięcy. Tylko, że koszty utrzymania mogą być spore - woda, prąd (światło non stop), środki czystości, etaty... Jezeli będziesz miał swój lokal to myślę, że z 8 tysięcy lekko na utrzymanie interesu (z dokupowaniem sprzętu i instruktorem).
Tak, tylko nie jestem pewien czy znajdą się chędni na 50/h.
Myślę, że nie jest to wygórowana cena i dzieli się ją na 2. Ile kosztuje u Ciebie kort tenisowy..? ;-)
W moim miescie jest jeden klub squasha (28zł)... Nie oferuje wysokiego standardu jednak kwota jest bardzo przystępna
Skoro masz bezpośrednią konkurencję to musisz się dobrze zastanwić w czym Twoja oferta będzie lepsza. Jeżeli odpowiednio "wypozycjonujesz" klub to pewnie i za 100 za h będziesz miał branie ;-)
|
|