|
Srodki na podjęcie działalności gosp. |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Może ktos z Was orientuje się czy jest możliwość uzyskania jakiś środków na podjęcie działalności przez osobę niezarejestrowaną w UP jako bezrobotna (absolwenta wyższej uczelni)? Wiem, że jest taka możliwość dla osób, które są bezrobotne od conajmniej 3 miesięcy... Jestem z woj. pomorskiego.
Jeśli nie jesteś zarejestrowany w UP nie jestes bezrobotnym i nie przysługuje Ci kredyt na rozpoczęcie DG.
Zeby dostać bezzwrotną dotację z PUP wystarczy się zarejstrować w urzędzie, nie ma żadnego warunku dotyczącego okresu zarejstrowania przez przynajmniej 3 miesiące. Jeżeli z jakiś powodów nie możesz się zarejstrować to proponuję 2.5 ZPORR.
Nie wiem jak gdzie indziej, ale u nas jest warunek - 3 miesiące trzeba być bezrobotnym, mi mija 3 tydzień bezrobocia i migam się, bo mnie co chwila na rozmowy o staż wysyłają i pewnie niedługo mnie gdzieś w końcu wezmą. Po tych 3 miesiącach mogę złożyć wniosek o środki. Pani w UP argumentowała ten wymóg w ten sposób - że te pieniądze są ostatecznością i mają być dla osób, dla których nie ma miejsca na rynku pracy.
A co to, bo jestem w tej kwestii zieloniutka... ?
Ciekawie działa Wasz urząd bo ani w ustawie ani w rozporządzeniach do niej nie ma mowy o żadnych okresach - wystarczy byc bezrbotnym. pani w urzędzie ponadto źle argumentuje bo bezzwrotna dotacja to nie ostatecznosc ale najzwyklejsza aktywna forma przecziwdzialania bezrobociu i kazdy bezrobotny ma do niej prawo (jednak nie kazdy musi dostać).
A co do 2.5 to proponuję wpisać w google i wszystko stanie się jasne ;-)
Dzisiaj (8-08-2006, wtorek) jest bardzo ciekawy artykuł w Gazecie Prawnej na temat:
"Jak uzyskać wsparcie na założenie własnej firmy?"
Pozdrawiam serdecznie
No to widocznie poszczególne UP mają dodatkowo swoje własne prawa jakimi się rządzą, bo przejrzałam strony innych UP i jest różnie, w niektórych jest ten wymóg 3 miesięcy a w niektórych nie ma. U mnie niestety jest :(
Ja o tym wiem i Ty o tym wiesz... ;) Pani, która zajmuje się dotacją najwyraźniej tego nie wie, albo tak jej każą mówić ;) Ponadto babeczka która zajmuje się stażami wręcz zniechęcała mnie do zakładania własnej działałności :roll: Stwierdziła, że lepszy będzie dla mnie staż pół roczny lub roczny za 460 zł miesięcznie, po którym może mnie zatrudnią na stałe a może nie :cool: Dzięki za odpowiedzi :)
|
|