|
Stacja LPG - strona 2 |
Stacja LPG
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Przejrzyj dział.
witam wszystkich jestem nowy na tym forum,a temat o którym piszę z tego co widzę już omawiany,ale nie bardzo wiem jak go złożyć w całość.chodzi mi o założenie stacji lpg,mam grunt,jestem obecnie bezrobotny,czy oprócz pup na rozpoczęcie dział.13,300zł można się starać o coś innego piszecie o 6.2,o sumie do 40tyś.zł,lub zwrocie części poniesionych kosztów ok 50%,o co mogę się starać i czy tylko jedna pomoc wchodzi w grę,proszę o pomoc i możliwość rozmowy z kimś cierpliwym nara.
ale jaki dział może pan napisać gdzie szukać
dział dotacje.
wiem że niektóre koncerny paliwowe pomagają w uruchomieniu takich stacji pod ich marką coś w rodzaju franczyzy...myśle że to dość korzystne po pierwsze marka i dobre wyposażenie za mniejsze pieniądze po drugie zyski takie same o ile nie większe może warto się za tym pokręcić? spróbuj... na temat dotacji itp. nic niestety nie wiem... pozdrawiam
Witam.
Mam kilka pytań w sprawie stacji LPG. Mam okazję wynająć budynek stacji( ze wszystkimi urzadzeniami i zapleczem) wraz z terenem przyległym ok. 0,3ha za niewielkie pieniądze. Stacja jest w pełni wyposazona i gotowa do pracy. Budynek wraz z działka byłby dzierżawiony od miejscowego człowieka, natomiast wszystkie urzadzenia(dystrybutor,butle) od firmy dostarczającej gaz. I tutaj rodzi sie pytanie - czy musze miec w takim przypadku pozwolenie-koncesje na handel paliwami? czy wystarczy koncesja firmy od której wynajmuje urzadzenia i biorę gaz? Prosze równiez o opinię na temat opłacalności takiego przedsięwzięcia, ponieważ nie mialem do czynienia z tego typu biznesem więc moja wiedza na ten temat jest znikoma.. Dodam że stacja znajduje sie w mieście ok 30 000 mieszkanców - przy jednej z głównych dróg krajowych. Dziekuje i pozdrawiam.
Nie możesz się tego człowieka spytać?
Wszak jemu też na tym zależy. A, tak w ogóle to już nie ten biznes co kiedyś.
dlaczego ktos sie chce pozbyc super biznesu??
witam! chcialbym otwozyc na wsi stacje lpg przy drodze przelotowej mysle ze to dobry pomysl ale niewiem jak sie do tego zabrac od czego zaczac napewno pozwolenia [jakie]czy jest mozliwosc wydzierzawienia zbiornika,dystrybutora,itp.czy trzeba je kupic i jakie byly by to koszty.pozdrawiam
Witam wszystkich użytkowników tego zacnego forum. Zwracam sie do was z prosbą o doradzenie w pewnej kwestii. Mam mozliwośc przejęcia stacji lpg działającej juz ok 6 lat. Do tej pory stacja przynosiła dochody pozwalajace na (że sie tak wyraże) godne zycie. Niestety na rynek w miescie wkroczyła firma posiadająca juz dośc pokazną siec stacji, narzuciła własne ceny wprowadziła rózne rabaty i w ciagu tygodnia sprzedaż na stacji spadła o ok 30%. Na ostateczna odpowiedz mam kilka dni . Moje pytanie- czy jest sens przejmować ten interes w obecnej sytuacji?? Na stacji do tej pory był tylko gaz. Stacja miesci sie bez mała w centrum miasta i dość duzy obszar działki jest niezagospodarowany, pomyslałem żeby rozszerzyć asortyment( akcesoria samochodowe itp). Proszę o porady i z góry dziekuję za odpowiedzi
Moim skromnym zdaniem jeśli stacja ma duzą powierzchnie do zagospodarowania i lokacja w centrum miasta, a Ty masz pieniądze na jej kupno to jest to ciekawa propozycja. W przyszłości możesz uzupełnić ofertę paliw o benzynę, ropę i/lub na wolnej powierzchni myjnię lub warsztat samochodowy postawić lub nawet tylko usługi wulkanizacyjne. Ta opcja jest prostsza i tańsza a tez nie jest zła. Coraz więcej ludzi wymienia opony na zimowe i letnie i jest to czas żniw dla takich usług. Ze nie wspomnę o sytuacji gdy mam pane i pilnie szukam wulkanizatora a tu akurat nigdzie w okolicy go nie ma.
Zresztą nic nie stoi na przeszkodzie abyś i Ty miał swój program lojalnościowy. ja bym na Twoim miejscu pojechał gdzieś na stację na wet ze 2-3 odwiedził, tego koncernu konkurenta i obejrzał co oni tam oferują. Założę się ze nie mają wszystkiego. Wtedy rozwijaj się w kierunku w którym oni tego nie robią.
jakaś mała gastronomia,kawa....
Dziekuje za odpowiedzi. Co do konkurencji to moge sie domyslac co będzie oferował bo każda stacja wyglada praktycznie tak samo:). Dużym plusem jest to że za przejecie stacji nie zapłace ani złotówki (współwłaścicielem jest tata) jedynie koszta założenia firmy, kupno kasy, koncesja i ewentualne rozszerzenie działalności. O wszystkich pomysłach myślałem, najbardziej skłaniał bym się ku wulkanizacji. Tylko obawiam sie tego, że zarobki z np takiej wulkanizacji czy gastronomii beda szły na łatanie dziury budżetowej stacji, bo jesli w ciagu tygodnia tak spadła sprzedaz to co bedzie za miesiąc. Może lepszym rozwiązaniem by było sprzedac stacje na części i mysleć o nowym interesie??
Wg mnie stacja jest o tyle dobrym pomysłem, że samochody tankowane być muszą.. Moga trochę mniej ale i tak tankują. Nie ważne czy to będzie benzyna, ropa, LPG czy CNG. A może poszukaj kontaktów i tańszych ofert paliwa ? Wg mnie postawą jest aby stacja dysponowała wszystkimi rodzajami paliw stosowanymi na rynku. Możesz też pomyśleć o CNG co prawda u nas to dopiero raczkuje a w całym kraju jest kilkanaście stacji z tym paliwem ale może to jest właśnie szansa. Zobacz sobie ceny aut cng w Niemczech i na allegro. Można je już w przyzwoitej cenie kupić. Ich eksploatacja jest tańsza niż LPG tyle że zasięg pojazdu skraca się ze względu na wagę "baku" na to paliwa. Jeśli Twoje miasto jest średniej wielkości i ma taksówki itp to może jak otworzysz coś takiego to akurat sam sobie rynek stworzysz.
Na dużej działce proponuję postawić myjnie bezdotykową, jak wiadomo ludzie lubią czyste auta, przynajmniej większość, a z myjni też jest zysk. pozdrawiam
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|