|
Stacja paliw !! |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Wiatm chcialbym wrocic do tematu stacji paliw , mam dzialke pod stacje , fundusze na budowe (troche srodkow wlasnych plus biore pod uwage wziecie jakiegos kredytu jakby braklo posiadam toche nieruchomosci wiec mysle ze pod hipoteke nie bedzie problemu z uzyskaniem)i wiem jakie formalnosci i pozwolenia musze posiadac do budowy ale chcialbym zaczerpnac informacji odnosnie dokladnych kosztow budwy tzn ile kosztuja zborniki , dystrybutory i inne rzeczy potrzebne do funkcjonowania poniewaz chcialbym skalkulowac koszt budowy konkretnej stacji wg swojej koncepcji bo na innych postach sa bardzo zbiezne informacje. Jeszcze jedno jak mniej wiecej obliczyc oplacalnosc inwestycji po jakim czasie taka stacja sie zwroci i tu prosilbym o odpowiedz ludzi posiadajcych taka stacje lub orietujacych sie dobrze w tym temacie (nie spekulantow ktorzy nie maja z tym doczynienia a gdzies cos slyszeli )poniewaz tu tez znalazlem duzo zbieznych opini.
dystrybutor jednostanowiskowy od 2500 używany ,nowy np. czterostanowiskowy w zależności od firmy 35000 do 50000, zbiornik np.cztero lub trzy produktowy dwupłaszczowy nowy ok 55000.Stacja koszt 2 baniek. Marża na litrze ok.0,20grosza ,chyba że!!!.Jak chcesz więcej info. mb@kegelwroclaw.pl
Zaciekawił mnie ten temat i w związku z tym mam pytanie: od kogo brać te paliwo? Podpisuje sie jakieś umowy z np. orlenem? i oni dostarczają. A jak wygląda opcja prowadzenia stacji orlenu. Czy jest takie coś, że ty budujesz stacje orlenu i oni dają ci działke ze sprzedanych produktów? Coś na zasadzie mcdonald's
Przy pojedynczej stacji nie możesz liczyć na dobre ceny hurtowe dostaw. W grę wchodzi więc franchising, gdzie będziesz musiał obanerować i obilbordować na własej stacji dostawcę-producenta, albo zrzeszenie w Polskiej Izbie Paliw Płynnych (niebieskie stacje).
Napisz mniej więcej gdzie będzie ta stacja zlokalizowana, powiem ci czy sie opłaca bo mam 10 letnie doświadczenie w tej branży. Jeśli chodzi o koszty budowy to zbiornik 4 lub 3 komorowy dwu płaszczowy to koszt 70tys. netto (55tys to cena z początku tego roku, teraz producenci mają 'żniwa') natomiast dystrybutory to tak jak mówił poprzednik do wyboru do koloru. Pozostaje sprawa placów, parkingów, jaka powierzchnia oraz z tym związane odolejacze itd.. ale to wszystko w warunkach budowy.
Paliwo można kupować u dystrybutorów tj. np Petro Tank w Widełce prowadzący hurtową sprzedaż paliw Orlenu, lub w rafineriach. Jednak warunkiem prowadzenia sprzedaży detalicznej i możliwości zakupu paliwa na własną stacje jest koncesja na obrót paliwami ciekłymi. Fakt do pewnej granicy ilości sprzedaży nei trzeba jej posiadać, lecz wtedy mija się to z celem, gdyż nie uniesie się kosztów. Marże w tej branży są naprawdę niskie faktycznie około 20gr. Zresztą można wejść na stronę producenta i sprawdzić aktualną cenę, doliczyć 22% VAT i całośc odjąć od aktualnej ceny na stacji to mamy obraz marży. Umowy podpisywało się i podpisywać będzie... ale niejednokrotnie nie jest to dobra decyzja. A drugi aspekt to fakt, że te duże korporacje mają coraz bardziej wygórowane warunki takiej współpracy. Z mojego doświadczenia wynika, że bez własnego transportu nie masz szans przetrwać na rynku. Pozdrawiam, w razie pytań zapraszam na pw.
daj sobie spokój ze stacją marże na paliwo skandalicznie niskie, niektórzy klienci tankują i nie płacą, koszty utrzymania ogromne.
Dołączę się do tematu, ale trochę z innej strony...
Mam konkretne pytanie o koncesję odnośnie obrotu paliwami ciekłymi. Chciałbym sobie zakupić 3-4 zbiorniki na paliwo po 5000 litrów każdy na ON. Oprócz wykorzystania na swoje cele, mam możliwość dowożenia do wielu znajomych tego paliwa, którzy chętnie zapłacą nawet nieco więcej za możliwość odbioru w domu. Nie chcę tego robić na czarno, także w ramach działalności gospodarczej, dlatego pytam się: - czy jeżeli zakupiłbym takie zbiorniki po 5000 litrów, może jeden a może i cztery od razu, umieściłbym je np. w osobnym pomieszczeniu gospodarczym, zabezpieczył przed dostępem osób trzecich itd, to mam realną możliwość otrzymania koncesji? Chciałbym aby koncesja umożliwiała mi obrót paliwem w takim dość niewielkim zakresie. Zbiorniki na paliwo po 5000 litrów z ręcznym dystrybutorem, Dowożenie paliwa - busem, w zbiornikach maksymalnie 1000 litrowych. Miesięczny obrót - maksymalnie 50 000 litrów, w czasie lata - maksymalnie 100 000 litrów. Nie byłyby to jakieś kolosalne zarobki ( o ile by były -bo musiałby i tak to wszystko jeden z pracowników robić ) ale właśnie mi chodzi czy jest możliwość uzyskania koncesji abym mógł się rozliczać legalnie.
Jeśli masz zamiar handlować tym paliwem i chcesz robićto legalnie to koncesje dostaniesz ale na samym końcu. po pierwsze zbiorniki musisz kupić dwupłaszczowe, pozwolenia budowlane na koniec legalizacja i dopiero otrzymasz konceje. koszta ogromne
|
|