Witam Wszystkich.
Mam troche kasy i teren pod inwestycje. Generalnie interesuje mnie wybudowanie stacji paliw. Niestety nie mam pojęcia jaki to koszt. Jeśli ktoś orientuje się w cenach proszę o info.
|
Stacja paliw |
Stacja paliwBiznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam Wszystkich.
Mam troche kasy i teren pod inwestycje. Generalnie interesuje mnie wybudowanie stacji paliw. Niestety nie mam pojęcia jaki to koszt. Jeśli ktoś orientuje się w cenach proszę o info.
był odcinek Firmy w TVN na temat stacji paliw, poszukaj na forum powinien być do sciągniecia. Z tego co ja się orientuje to koszty sa bardzo duże, osobiście wchodził bym w to tylko wtedy gdybym miał naprawde rewelacyjna lokalizacje.
pozdrawiam
Witam
Mam stacje i chetnie podejme wspolprace. Bardzo ladna stacja na terenie mazowsza. Znam bardzo dobrze teman tej dzialalnosci. Wiecej informacji podam po rozmowie na komunikatorze tego forum.
Moja koleżanka pracująca w firmie zastępstwa inwestycyjnego ostatni mówiłą mi o koszcie całkowitym 800 tys zł już ze sklepem pod Warszawą.
Kiedyś czytałem raport Petrochemii i tam pisało o 2 mln za stację ze sklepem i parkingiem dla Tir. Kolega interesował się tematem, ale odpuścił, bo koszt za stację ze sklepem miał wynieść 1 mln plus wszelkie pozwolenia i grunt. Ogólnie dane, które mam są bardzo rozbieżne. Wiem, że A24 na 4 stanowiska (samoobsługa jak Neste) kosztuje 500 tys plus działka plus zezwolenia. Myslę, że 1 mln można by uznać za realny koszt stacji paliw.
oczywiście trzeba wziąść pod uwagę czy chcesz wybudować wielką stacje w centrum miasta czy mały cpnik na obrzeżach miasteczka. W pierwszym przypadku koszt jest ogromny w drugim całkiem realny do zrealizowania
lotos i bp maja franczyze ale to koszt 3,5mln
samemu chyba taniej
zastanawiam sie nad otwarciem stacji z paliw w małym miasteczku gdzie takiej nie ma.Ile muszę mieć na początek pieniędzy aby to rozkręcić, czy z małej stacji paliw da sie utrzymać.Co powinienem wiedzieć aby dobrze wystartować (jakieś zezwolenia są potrzebne to tego rodzaju działalności?) Proszę o konkretne odpowiedzi
pozdrawiam
to co ja slyszalem to potrzeba duzo pieniedzy zeby to otworzyc, a z samej sprzedazy benzyny nie utrzymasz sie rowniez powinnny sie tam znaleźc dodatkowe uslugi np sklep albo myjnia
nie od razu myjnia...
Jeśli chodzi o stację to najpierw oceń szanse, sprawdź konkurencję, oszacuj liczbę potencjalnych klientów (miejscowy wydział komunikacji oraz liczba mieszkańców). Jeśli uznasz, że biznes ma sens i szansę powodzenia znajdź dobrą lokalizację-działka przy trasie. Dowiedz się wcześniej czy nie jest planowana inwestycja taka jak obwodnica itp. Ważny wtedy jest plan zagospodarowania przestrzennego itp. Musisz mieć pewność że za 10 lat Twoja stacja będzie stała przy najczęściej uczęszczanej drodze. Zaczynasz od sprzedaży ON i LPG. Na początek wystarczy sklep spełniający minimalne wymagania sanepidu i reszty urzędów. Musi być podjazd z wiatą i bezwzględnie dobra jakość paliwa. W sklepie sprzedajesz podstawowe oleje i płyny eksploatacyjne, akcesoria samochodowe (zapachy, kosmetyki) oraz towary spożywcze (napoje, alkohole, słodycze...), prezeratywy itp itd. Tendencja jest taka, że sprzedjae się coraz mniej benzyny na korzyść ON. LPG idzie jak woda i tu jest największy zysk przy bardzo niskiej marży. Możesz postawić obok jakąś np. budkę z kurczakiem... Jeśli masz sporo kasy (milion wzwyż) to stawiaj od razu full wypas. Najważniejsza jest lokalizacja (więcej zarobisz na gazówce przy drodze wojewódzkiej niż na profesjonalnej stacji w mieście 10tyś miszkańców). Za mało szczegółów podałeś żeby konkretnie odpowiedzieć. PZDR
Raczej nie milion wzwyż. Ale minimum 3 miliony PLN wzwyż. Wiem bo sam snułem takie plany, żeby postawić stację paliw. Ale koszty mnie przerosły... A czas na postawienie takiej stacji to nie pare miesięcy, tylko minim także rok. Pozdro
poszukuje informacji na temat stacji paliwowej Ceny takiej budowy i calego potrzebnego wyposarzenia, pozwolenia i ile mozna na tym zarobic!!!!!!!! Albo jesli ktos wie gdzie mozna znalesc odcinek tvn o stacji paliw to bardzo bym prosil o informacje i czy trzeba podpisywac jakies kontrakty z wielkimi stacjami typu BP jakie kolwiek informacje sa mi pomocne serdeczne dzieki!!
Kolego jesli chodzi o finanse na budowe stacji paliw wszystko zalezy od tego co to ma byc jak wyglądac poza tym jest jeszcze FRANCHISING co do czau budowy wszystko zamyka sie w 16 tygodniach
Pozdrawiam
Stacja paliw to ciężki kawałek chleba. Pozatym lepiej jest wybudować obiekt i przyjąć logo jakiegoś znanego koncernu niż mieć stację no name. Wtedy są duże szanse że klienci będą Cię odwiedzać. Co do utrzymania stacji to każda nawet najmniejsza na siebie zarobi. Najważniejsza jest dobra,profesjonalna obsługa. Co do asortymentu na sklepie najlepiej jest wejść w samochodówkę i oleje bo na tym jest największa przebitka a spożywki trzymać tylko minimalną ilość (jeśli już to ładne wystawki z piwa na wejściu i alkohol w dobrej cenie). Dobrą sprawą jest bar obok stacji i talony na ON. To bardzo przyciąga tirowców jeżdźących na stałych trasach. Co do kosztów postawienia stacji to licz się z kwotą ok 3-4 mln PLN (zatrudnij specjalistów i nie staraj się na siłę zaoszczędzić bo to wbrew pozorom w dalszej perspektywie czasu się nie opłaci). Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to pisz na PW a wtedy postaram się Ci pomóc i odpowiedzieć na dalsze pytania.
hm........ moja mama ma stacje..... wylozyla na nia 500 tys zl. gotowy budynek, caly cpn. dzierzawi to ale i tak musiala tyle wladowac... na taka stacje trzeba miec meeeeeega duzo kasy. sama dzierzawa miesiecznie wynosi 15 tys plus wyplata 8 pracownikow i zus... skladki... niektorzy ktorzy biora na faktury nie placa w terminie.... niestety od grudnia bedzie coraz ciezej bo unijne normy sa takie ze zbiorniki powinny byc 2 warstwowe a na to juz trzeba wydac tez troche ok 20-30 tys. ;/
Wiatm chcialbym wrocic do tematu stacji paliw , mam dzialke pod stacje , fundusze na budowe (troche srodkow wlasnych plus biore pod uwage wziecie jakiegos kredytu jakby braklo posiadam toche nieruchomosci wiec mysle ze pod hipoteke nie bedzie problemu z uzyskaniem)i wiem jakie formalnosci i pozwolenia musze posiadac do budowy ale chcialbym zaczerpnac informacji odnosnie dokladnych kosztow budwy tzn ile kosztuja zborniki , dystrybutory i inne rzeczy potrzebne do funkcjonowania poniewaz chcialbym skalkulowac koszt budowy konkretnej stacji wg swojej koncepcji bo na innych postach sa bardzo zbiezne informacje. Jeszcze jedno jak mniej wiecej obliczyc oplacalnosc inwestycji po jakim czasie taka stacja sie zwroci i tu prosilbym o odpowiedz ludzi posiadajcych taka stacje lub orietujacych sie dobrze w tym temacie (nie spekulantow ktorzy nie maja z tym doczynienia a gdzies cos slyszeli )poniewaz tu tez znalazlem duzo zbieznych opini.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Stacja paliw": - Stacja paliw LPG - Stacja Paliw - stacja paliw - stacja paliw - stacja paliw
|
|