|
Starbucks |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Franchising, franczyza
Autor
Wiadomość
witam, czy ktos z Was rozeznawal sprawe otwierania kawiarni starbucks, podobno amrest sp zoo podpisala umowe na wylacznosc, ktos z Was mysli o otworzeniu takiego punktu? macie info? - wklad plus marza, dzieki pzdr
Z tego co się orientuję to AmRest nie podpisuje w Polsce umów franchisingowych. Przynajmniej tak jest z Pizza Hut i KFC. Chociaż przyznam, że jak czytalem o podisaniu umowy Starbucks z AmRest, to ze strony AmRest nie bylo jasnej deklaracji, że w przypadku lokali Starbucks nie będzie franchisingu. Więc kto wie.... Na pewno pierwsze lokale, które będą otwierane w Polsce nie będą oddane partnerom.
michal k-skad masz takie informacje?franchising info podaje co innego.
W roku 2007 Strabucks oglosil, ze wchodzi na rynek polski na wstepie zapowiedzial utworzenie ok 8 lokali w wiekszych polskich miastach. Karty prawdopodobnie zostaly juz rozdane, prawdopodobnie nie dziala to na zasadach franchyzy i potrzebny jest spory kapital.
wysylalam do nich maila i pan drozdowski niejaki odpisal ze forma franchisingu jest brana pod uwage i poszukuja zainteresowanych jednak dopiero ustalaja warunki wiec nie poitrafil powiedziec nic bardziej konkretnego;/.wlasnie starbucks'y mialy powstawac w2007r.znacie moze miasta w ktorych juz sa?
Wedlug strony http://www.amrest.eu pierwsza lokalizacja Starbucks w europie zostala 22 stycznia 2008 otwarta w Pradze. Pierwsze lokale na terenie Polski maja byc otwarte w 2008 ale blizszych planow firma ta juz nie precyzuje. Do tego firma Amrest jest franchyzobiorca marek KFC, Pizza Hut i Burger King, natomiast z firma Starbucks, amrest podpisal umowe Joint Venture.
Dalej idac i cytujac powyzsza strone "AmRest samodzielnie prowadzi wszystkie swoje restauracje. Nie udziela praw franczyzy."
to klops.dlaczego klamia?szkoda napalilam sie na tego starbucksa jak bezzebny na suchary;]no coz trzeba bedzie znalezc inna opcje;/dzieki za info.
Hehe no rozumiem bo sam mysle o wlasnej kafejce a jednak marka starbucks jest wysoce rozpoznawalna (oczywiscie nie we wszytskich przedzialach wiekowych) co samo przez sie zmniejsza naklady na promocje. Rozwiazaniem moze byc podjecie z innymi firmami proponujacymi franchyze i model firmy bardzo dobrze sprawdzony za granica. O uszy mi sie obilo ze Costa cafe wchodzi na polski tynek, a takze inne firmy z tego biznesu. Poszperam troche i postaram sie cos tu wrzucic ;) pozdrawiam
u nas[rzeszow]jest juz jeda costa wiec odpada;/chocoffee tez maja franczyze[ale to bardziej cos w rodzaju pijalni czekolady]i coffe heaven ale szczegolow i warunkow nie znam;/
To ze istnieja juz otwarte lokale o niczym nie swiadczy, to nie jest salon eksluzywnej mody ;), czy jest mozliwosc otwracia kolejnego punktu z pewnoscia decyduje lokalizacja a tego juz sie dowiesz kontaktujac sie z rzeczona firma. Dla przykladu w UK lub USA starbucks i inne tego typu sieci sa rozmieszczone bardzo gesto mimo to nie konkuruja ze soba.
masz racje tylko ze my niestety uk ani usa nie jestesmy i czasem mam wrazenie ze u nas to wszystko funkconuje na innych prawach.kiedys bylam zainteresowana operatorem pocztowym paf no ale stwierdzili ze drugiego punktu w moim miescie nie otworza;/wiec troche sceptycznie podeszam do costy;/
No masz racje :) faktycznie trzeba brac pod uwage nasze polskie warunki, niestety.
Nie myslalas o stworzeniu wlasnego biznesu, wlasnej marki? Podpatrujac konkurencje mozna sie kilku rzeczy napewno nauczyc, a znowu zagraniczne marki nie sa az tak zakorzenione w polsce zeby nie mozna bylo z nimi konkurowac. No oczywiscie wszystko zalezy od kapitalu, niestety ;)
myslalam chcialabym otworzyc shisha pub ale marzenie jest wieksze niz warunki do jego zrealizowania na razie;/.mysle zeby podpiac sie pod franczyze bo bezpieczniejsze jest robic pierwsze kroki gdy ktos trzyma cie za reke no i latwiej jest zainwestowac w cos na czym ktos juz zarobil..poza tym naucze sie duzo co przyda sie potem.a ty?nie myslales o czyms swoim?
Caly czas mysle, jednak po przejrzeniu warunkow licencji franchyzowej wiekszych (popularnych) franczyzodawcow stwierdzilem poprostu ze na franchyze mnie nie stac. Mam wiele pomyslow niestety malo konkretow i srodkow finanansowych :)
dokladnie ta oplata minmalna wcale taka minimalna nie jest bo czesto w praktyce okazuje sie ze za wiele rzeczy musisz placic sam.podobno deutche bank udziekla kredytow pod franczyze moze sprawdz szczegoly?;]ja jeszcze robie rozeznanie ale mam nadzieje ze niedlugo popcham to wszystko do przodu;]
|
|