Witam
Wszyscy wiemy, że społeczeństwo się starzeje - media mówią o tym bez przerwy. W ciągu 10 lat ilość osób powyżej 65 roku życia podwoi się. Jednocześnie ludzie coraz więcej pracują, chcąc osiągnąć sukces w młodym wieku, a co za tym idzie mają coraz mniej czasu dla bliskich, ale równocześnie więcej pieniędzy by zapewnić im odpowiednią opiekę.
Dom spokojnej starości - kojarzy się nieprzyjemnie, ale przy takim rozwoju sytuacji działalność taka może stanowić znakomity interes. Równie dobrze moim zdaniem będą prosperować agencję opiekunów dla dorosłych (kwalifikowani opiekunowie i pielęgniarki). To wszystko już niedługo stanie się faktem i moim zdaniem dobrze już teraz pojawić się na rynku i spokojnie czekać na boom - łatwiej będzie w pełni go wykorzystać posiadając już pewne doświadczenie.
Znam kilka osób, które regularnie wyjeżdżają do niemiec i włoch opiekować się starszymi ludźmi - jest to zawód poszukiwany na zachodzie.
Co myślicie o otwarciu takiego pośrednictwa, a w przyszłości może domu spokojnej starości?
Mieszkam w górskiej, turystycznej okolicy. W okolicy jest tylko jedna podbna placówka (wszystkie miejsca zajęte, długa lista oczekujących).
Jeśli chodzi o mój kapitał, to głównie judzki: w rodzinie mam 3 pielegniarki, moja siostra właśnie studiuje pielęgniarstwo i ma dużo koleżanek chętnych zarobić kilka złotych. Posiadam też trochę gotówki (do 50tys zł).
I co o proponujecie?
pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi:)