Witam,
Aktualnie pracuje na Umowie o pracę ale chcę otworzyć własną firmę.
Interesuje mnie jednoosobowa firma w której zajmowałbym się czyszczeniem tapicerek sam. z dojazdem do klienta i robiłbym to po pracy na etacie.
Mam wiele pytań, więc podam również fakty:
Firmę chciałbym zarejestrować w mieszkaniu którego właścicielami w 2/3 są rodzice, czy potrzebuję jakiejś umowy?
Mam prywatny samochód osobowy kombi który będę wykorzystywał w działalności. Czy muszę sporządzić jakąś umowę i czy będę mógł wliczać koszty paliwa, serwisu samochodu oraz telefonu i odliczać od tego VAT?
Nie będę wynajmował żadnego lokalu więc koszty miesięczne mam nadzieję .. zawężą się do materiałów eksploatacyjnych, serwisu urządzeń; kosztów paliwa; podatków i jakiś szczegółów.
Czy będę mógł jeszcze coś upchnąć w kosztach, np. opłaty związane z mieszkaniem?
Na razie zajmowałbym się tylko usługami lecz w przyszłości niewykluczone, że poszerzę zakres działalności więc czy uzasadnione jest od razu dodanie np. P.P.H.U bo podobno później już trudniej to zrobić, jaka jest różnica między Przetsiębiorstwem a Zakładem w rozumieniu właśnie Z.P.H.U.
Jaką formę rozliczania się wybrać, jakie są ich zalety i wady i co byłoby dla mnie najkorzystniejsze?
Czy w moim przypadku warto korzystać ze zwolnienia z VAT?
Czy będę musiał mieć kase fiskalną?
Muszę kupić profesjonalny odkurzacz (wartość ok. 14tys zł) więc
czy mogę go kupić już teraz na przyszłą firmę czy muszę czekać do otworzenia działalności? I czy będę mógł odliczyć VAT czy tylko wrzucić w koszty firmy?
Jak wygląda sprawa reklamy przed rozpoczęciem działalności?
Czy mogę liczyć na jakieś dotacje lub wsparcie z funduszy np. UE?
Wiem, że na kilka odpowiedzi znalazłbym już odpowiedzi na tym forum ale przeglądając je nie byłem do końca pewien czy również w mojej sytuacji dane odpowiedzi były również trafne a przyznam, że przy stresie związanym z rozpoczynaniem pierwszego własnego interesu nie chciałbym popełnić już na starcie jakiejś gafy..
Pozdrawiam i dziękuje z góry za pomocne rady.