Czy korzystacie z komercyjnych statystyk internetowych takich jak np. Stat24
czy też
NeoStat
Zastanawiam się nad którąś tych firm.
A może bezpłatne w zupełności wystarczą?
Proszę o pomoc znawców tematu.
Pozdrawiam
|
Statystyki internetowe |
Statystyki internetowe
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes w Internecie
‹ Zarabianie w internecie
Autor
Wiadomość
Raczej nikt nie powie Ci czy bezpłatne statystyki wystarczą, bo to zależy tylko od Twoich wymagań. Proponuję, abyś zaintalował sobie najpierw kilka bezpłątnych statystyk i sprawdził, czy zebrane informacje Ci wystarczają. Jeśli chodzi o bezpłatne to polecam moim zdaniem najlepsze http://standard.stat.pl . Również dobre są http://stat4u.pl . Jeżeli to Ci nie wystarczy to powinieneś zainteresować się płatnymi wersjami.
Witam
Proponuję google analitics :) Pozdrawiam
A ja zdecydowanie polecam analize logow serwera. To jedyny w 100% pewny sposob.
Co do analizy logow z serwera kategorycznie sie nie zgadzam, mialem takie bezposrednio od firmy hostujacej moja strone i dopiero po zakupie platnych statystyk (notabene wlasnie z neostatu) zauwazylem znaczne roznice. Jak w trakcie okresu testowego w neostat zobaczylem roznice w wizytach pomyslalem ze cos zle licza. Alepotem okazalo sie, ze to wlasnie te dane w neo zbierane sa zgoddnie z ustalonym swiatowym standardem. Uzyskalem od nich wiele informacji na temat tych roznic, a najwazniejsze, to chociazby to, ze w statystykach z logow, uzytkownik rozpoznawany jest po adresie IP a tojest marne rozwiazanie, czy chociazby roznice w traktowaniu wizyty w odniesieniu do maxymalnego czasu pomiedzy odslonami... M in. dlatego nie zgadzam sie z Lesiem.
artlas - jako uzytkownik neostatu moge ci powiedziec, ze jak dla mnie to sa ok i spelniaja moje oczekiwania.
Dzięki Zaenon za wyjaśnienie kilku kwestii. Właśnie zarejestrowałem się w neostat. W sumie 14 dni bezpłatnie to mogę spróbować. Pozdrawiam
Ja doradzam stat4you ;) Bezpłatne oraz komercyjne wersje, mi bezpłatna w zopelności wystarcza ;D
Google udostępnia za DARMO najlepszy moduł statystyk stron na świecie (wykupiła program od firmy za spore pięniądze i udostępnia go za friko, kiedyś o tych statystykach można było tylko pomarzyć, stać na nie było tylko firmy z naprawde dużym kapitałem a dzisiaj może mieć te statystyki każdy ). Dam rękę uciąć że nigdzie nie znajdziesz takich możliwości jakie oferuje google analitics, nawet w tych płatnych serwisach statystyk.
Skoro masz za darmo potężne i najlepsze na świecie narzędzie do statystyk nasuwa się pytanie... po co przepłacać ? Chciałoby się powiedzieć na koniec.... I love google :) -- Pozdrawiam, Paweł PS. te darmowe statystyki typu stat4u.pl są nie dokładne, firmy które np. chciałyby u Ciebie się poważnie zareklamować prosiłyby o raport z http://www.stat24.com lub właśnie z naszego ulubionego google.pl :D
z konta nic nie ubywa.... ale tak calkowicie za darmo to nie :)
Analiza logow ma swoje wady i zalety, tak samo jest z zewnetrznymi statystykami takimi jak stat4u, stat.pl czy google analytics.
- Przy stat4u byly przypadki, ze skrypt nie mogl sie polaczyc z serwerem, a wtedy strona nie ladowala sie do konca oczekujac na polaczenie z serwerem stat4u. - Wada stat24 jest sposob prezentacji danych - flash. A co jesli ja nie mam flasha i nie chce miec flasha? Dawno temu w statystykach Gemiusa rozwiazanie bylo duzo lepsze. - Uzywajac odpowienich wtyczek mozna poblokowac wszystkie skrypty stat4u, gemius, google, stat24 itp. - Na kazda podstrone trzeba wkleic skrypt zliczajacy wizyty. Z drugiej strony wiem, ze nie kazdy ma czas i checi zeby "bawic" sie w analize logow serwera. Niektorzy wlasciciele stron pomimo checi i czasu nie maja odpowiedniej wiedzy i wtedy pomocne staja sie zewnetrzne statystyki.
Studiuje informatykę, co nieco się w tym orientuję ;] PS. Google posiada też szereg innych przydatnych narzędzi, wystarczy kliknąć odnośnik "więcej"
Studiowanie informatyki wcale o niczym nie świadczy ;]
Nie polecam Google analitycs bez odpowiedniego filtrowania, podwyższają wyniki o jakieś 3-4 razy
hm... zgadzam się z Frankiem że nie ma nic za darmo i GA jest świetnym programem dostarczającym bardzo dużo informacji do Google o witrynie. Pytanie czy już to wykorzystują, czy jeszcze nie, nie bardzo natomiast rozumiem stwierdzenie, że zawyżają statystyki 3-4 razy. Sprawdzam logi serwera i GA i różnice sa niewielkie, można rzec w granicach błedu statystycznego. Czy możesz to jakoś poprzeć przykładami? Co do tematu: stat24 i GA - to wiodące rozwiązania na rynku i polecam je.
witam
Z polskich statystyk odwiedzin poleciłbym dosyć nowy system finetracker.pl , Oprócz standardowych funkcji: statystyki odsłon, użytkowników, wyszukiwarek ... itp, System posiada ciekawą funkcję śledzenia sprzedaży i akcji, dzięki temu mamy dokładne informacje skąd wchodzą użytkownicy którzy dokonują zakupu lub wykonują dowolne akcje (np. rejestrację).
Google Analytics z tego co mi wiadomo miało jakieś problemy w związku z popularnością (trudności w logowaniu, etc), więc musieli ostro ciąć ofertę...
W ogóle nie wiem, czy to jeszcze działa... Odradzam darmnowe statystyki, bo często korzystają z popularnych i mało skutecznych skryptów zliczających. Poza tam nie mają wielu przydatnych funkcji. Moja agencja obecnie korzysta (od kilku miesięcy) ze statystyk 7point (http://www.7.point.pl). To nowa oferta, ale jesteśmy bardzo zadowoleni. Cena jest przystępna (zależy od ilości odsłon serwisu). Statystki tego typu są najlepsze dla firm, które korzystają z pozycjonowania (statystki wg słów kluczowych). Bardzo dobrze w nich widać jak zmienia się ilość odwiedzających serwis użytkowników, ilość użytkowników powracających, geolokalizacja itd. Po zarejestrowaniu mieliśmy 2 tygodniowy okres testowy (bezpłatny) i na jego podstawie przesyłana jest oferta cenowa. Na razie nie zauważyliśmy żadnych wad:) Ale jak się pojawią, to na pewno napiszę:> Czy ktoś z Was też z nich korzysta?:)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Statystyki internetowe": - statystyki????? - Statystyki 2010 TURYSTYTKA - statystyki wydatków i zarobków fotki.pl itd - Statystyki dotyczace polskiego biznesu w Londynie / UK - Aplikacje internetowe, sklepy internetowe, serwisy www
• Strona 1 z 1
|
|