Witam,
co myślicię o takim pomysle na biznes? Chodzi mi o wynajęciu miejsca na pasazu handlowym.
Ale od początku. Jakies czas temu rozmawiałem ze znajomą która pracuję właśnie na takim pasazu za stoisku sezonowym. Latem okulary przeciwsloneczne, t-shirty z nadrukami, zimą natomiast czapki, rekawiczki, szaliki.
Jak sie dowiedziałem obroty na takim stosiku wynoszą ok 1500zł/dzień w porze maj-wrzesień oraz 2000-4000zł./dzień w porze październik-marzec. W kwietniu jest przestuj. Z obrotu ok 70% to czysty zarobek. Komplety zimowe kupują po 15-25zl a sprzedają po 60-90zl. Okulary 5-10zl, sprzedają po 29. Wlaściciel zatrudnia 4 osoby. Cena wynajmu miejsca to 6000zl/mies. Dotyczy to sporego centrum handlowego na peryferiach 250-300 tysiecznego miasta.
A teraz moj pomysł. W samym centrum miasta, przy skrzyżowaniach najwiekszych dróg wybudowano właśnie nowe centrum handlowe, wieksze, ładniejsze, posiadające dodatkowo basen oraz kino. I teraz mysle czy nie otworzyć takiego samego lub podobnego stoiska w owym centrum. Jak myślicie? Czy jest to opłacalny biznes? Mi wydaje sie że tak, pytanie jednak czy w nowym centrum bedzie równie duży ruch co w starym? Czy może ludzie przyzyczajeni już do "starego" niezbyt chetnie zmienią swoje miejsce docelowe zakupów?
Jeśli myślicie że to dobry pomysł to z jakimi artykułami opłaca sie mieć takie stoisko? Nie jestem pewny co do otwierania tego samego gdzy jak doszly mnie sluchy wlasciciel tamtego stoiska mysli nad otworzeniem takiego samego w nowym centrum ale to nic pewnego dlatego myśle nad jakimiś innymi artykułami typowo na prezent np misie, kubki, zabawki, maskotki, smieszne rzeczy itd lub z kosmetykami jak szminki, pomatki, tusze itd itp..
Czy ma ktoś może podobne stoisko lub posiada wiedzę na temat tego typu sprzedaży? Czy macie pojęcie ile moze kosztowac miejsce na takim pasazu (ok 10-12m kwadratowych) w nowym centrum handlowym?
Prosze o opinie i jakies wskazowki. Bylbym również wdzieczny za jakieś kontakty do hurtowni bądz importerów powyżej wymienionych artykułów.
Pozdrawiam serdecznie.