|
Stopa zwrotu |
|
Strona główna forum
‹ GPW
‹ Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich bardzo serdecznie. W tym temacie chciałem się dowiedzieć jaką mniej więcej stope zwrotu ościągacie w ciągu roku na giełdzie (prawdziwej lub wirtualnej). Mnie udało się osiągnąc 223% . Jakie są wasze stopy zwrotu????
Twoja stopa zwrotu pochodzi zapewne z wersji wirtualnej :)
Tak moja stopa zwrotu pochodzi z wersji wirtualnej i chcialbym wiedziec czy na prawdziwej giedzie taka stopa zwrotu jest realna.
Chyba możliwe. Zależy jak grasz. Jeśli jesteś spekulantem to przy odrobinie szczęścia, wiedzy i rozwagi powinno się udać. Jeśli inwestujesz długoterminowo to raczej ci sie nie uda.
Ja gram od trzech miesięcy i osiągnołem maksymalnie 19% zysku w miesiąc, ale ostatnio jest ciężko na giełdzie i wychodzę z około 4% - 6% do przodu. Przed wejściem na giełde poświęciłem rok na naukę, czytałem wszystko o giełdzie co mi wpadło w ręce. Plus kilka dobrych książek o analizie technicznej, więc radze ci się dobrze przygotować i gre na wirtualnej giełdzie traktuj jako zabawe, dzięki której jesteś na bierząco z kursami, a nie jako odzwierciedlenie prawdziwej giełdy.
Wirtualna gra to zabawa i nie można tego traktować jako potencjalnego realnego zysku. Jeżeli zainwestujesz swoje prawdziwe pieniądze sam się przekonasz jaki to stres i presja.
|
|