Witajcie serdecznie Forumowicze.
Przed chwilą do Was dołączyłem, ponieważ do tej pory miałem możliwość tylko czytać o czym piszecie i dlaczego, natomiast chciałbym również sam się nieco powypowiadać i podopytywać. Tak więc miło mi bardzo że do Was dołączam, nazywam się Wojtek :)
Jestem stosunkowo młodą osobą, a stety lub nie stanąłem przed (jak na razie) dużym problemem... Muszę zarejestrować własną działalność gospodarczą.
Na dzień dzisiejszy mam skończonych dopiero 19 lat, studiuję zaocznie, pracowałem w wydawnictwie, na stanowisku grafika komputerowego. Z tamtej pracy zrezygnowałem z powodów niewypłacalności firmy... postanowiłem, że będę robił coś innego, coś co robiło się u mnie w rodzinie, wiec w całkowicie obce tereny nie idę.
Aktualnie chodze jeszcze na kurs agenta ubezpieczeniowego, starając się podpisanie umów z największą na świecie ubezpieczeniową firmą. Kurs kończę w grudniu, wtedy zdaję egzamin KNFu, który jest wazny przez pół roku. Agentem może zostać osoba prowadząca działalność gospodarczą, więc mniej więcej do czerwca 2009 będe musiał taką działalność zarejestrować.
Wychodzac na przód własnych oczekiwań, planuję zarejestrować nie tylko pośrednictwo ubezpieczeniowe, bo uważam, że ograniczanie własnej osobowości jest bardzo złudne i do niczego dobrego nie prowadzi... Planuję zarejestrować również usługi agencji reklamowej tj.
- projektowanie i rozwijanie stron internetowych
- projektowanie grafiki dtp
- usługi hostingowe
a ponadto chciałbym mieć możliwość prowadzenia sklepu internetowego... kto wie co to będzie za jakiś czas...
Czytam Wasze forum już od jakiegoś czasu, wiele się tu dowiedziałem, ale wciąż niewiele wiem, pomimo tego, iż wspieram się również Góglami :)
Wiem już jakie PKD muszę wpisać, wiem też gdzie iść i co zrobić żeby działalność zarejestrować.
Nie wiem jednak jak to wygląda technicznie przy rejestracji usług agencji reklamowej oraz co dla mnie jest w zasadzie na start najważniejsze - w jaki sposób uzyskać jakiekolwiek dotacje...
Temat się na forum tym i nie tylko tym powtarzał wielokrotnie, ale wiem już że te sprawy się dość często poza UP zmieniają.
Pomalutku zaczynam przemyślanie pisać swój biznes plan, chcę go napisać bardzo dokładnie, przewidując ile się tylko da.
Do pośrednictwa ubezpieczeniowego nie potrzeba mi wiele - jedynie komputer i drobne rzeczy - to jest góra 4000zł – tak uważam.
Gorzej nieco jest przy agencji reklamowej...
Tutaj, zeby wykonać jakąś rzecz od początku do końca trzeba dość sporo zainwestować.
Programy graficzne nie należą do najtańszych, poza tym do takiego laptopa będę potrzebował dodatkowego - większego monitora, no i jakiś tablet. Wszystkie te dodatki łącznie z oprogramowaniem kosztują około 7000zł (oprogramowanie i tablet) + maszyna drukująca ( :( :( ok 13000zł) + gilotyna (ok. 2000zł). TO na początek wystarczy. Oczywiście dobrze byłoby mieć też ploter tnący i ploter drukujący... ale wszystko sa potężne koszty.
Nie wiem jak pozyskać takie kwoty prócz kredytów. Mam zniechęcenie do kredytów bo znam doskonale życiorysy osób którzy kredyty pozaciągali i naprawdę teraz życia nie mają.
Poza tym, na jakiej podstawie wybrać odpowiednie biuro rachunkowe?
Jak się coś tzw. "puszcza w koszty" ?
Czy w przypadku rejestrowania agencji reklamowej na pewno nie muszę mieć żadnych dodatkowych pozwoleń?
Poza tym... jak sprawdzić w jakim mieście będzie mi korzystniej zarejestrować działalność? i pod jakimi względami? Jakimi tu się kierować czynnikami? Jeśli chodzi o odbiorców... to problem znika, mieszkam w dużym mieście więc tak czy inaczej tutaj bym działał fizycznie. Chodzi mi o kwestie urzędowe. Czy lepiej w małej mieścinie w Bieszczadach, czy też w Rzeszowie?
Uważam, że mój pomysł na biznes ma duże pokrycie, ponieważ zamierzałbym korzystać ze swoich umiejętności nie tylko interpersonalnych czy graficznych... ale również informatycznych. Praktycznie mam już wykończony swój system obsługi klienta, dostępny bezpośrednio z internetu.
Czy ktoś miałby dla mnie oprócz odpowiedzi na moje pytania, jakieś dodatkowe wskazówki? rady? a może ostrzeżenia i pouczenia? Bardzo proszę o każde, wartościowe dla mnie słowa.
Z góry uprzejmie dziękuję wszystkim tym, którzy zechcą mi chociaz tyle a może aż tyle pomóc.
Pozdrawiam wszystkich, Wojtek