|
Strajki lekarzy w styczniu - tradycja? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Polityka
Autor
Wiadomość
Już któryś rok z kolei w styczniu słychać o ewakuacji szpitali i o podwyżkach dla lekarzy. Wczoraj w TV mówiono o anastazjologach, którym 80zł brutto za godzinę pracy wydaje się zbyt mało. Dziś lekarz z neurologii pokazywał 1380zł netto wypłaty jaką otrzymuje. Może czas na współfinansowanie, jak np. w Czechach? Tam do wizyty dopłaca się ok. 8zł, za dzień w szpitalu 14zł i problemów ze strajkami nie mają.
A może tak wzorem państw europejskich zabierzmy posłom, senatorom rządowe limuzyny, zmniejszymy diety i wynagrodzenia poselskie. to samo mozna zrobić w regionie z wojewodami i marszałkami. w krajach wysoko rozwinietych posłowie nie wożą sie luksusowymi limuzynami za pieniądze podatników, mają darmowe przewozy liniami państwowej koleji. w polskim rządzie trzeba poszukać oszczęności a nie zdzierać z biednych ludzi, niektórzy emeryci nie mają na lekarstwa wykupujątylko te najpotrzebniejsze albo wcale a kazać im jeszcze płacić po 8zł wydaje mi się to niedorzeczne. To służba zdrowia tylko chyba z założenia będzie bezpłatna!
Nie dziwie się tym ludziom. Po tak ciężkich studiach, do tego bardzo odpowiedzialna praca a zarobki urągające godności człowieka.
Niestety muszę taką wypowiedź trochę naprostować. Ludzie, którzy wybrali taki kierunek musieli być świadomymi rzekomo niskich zarobków, urągających ich godności. Mogli wybrać np.: bibliotekoznastwo, albo pracować fizycznie bez studiów. Wiele jest kierunków studiów, które są ciężkie, ale żadne nie są katorgą jeśli się je lubi. Jako osoby przedsiębiorcze powinniśmy się znać na ekonomii i propagować racjonalne myślenie. Skoro lekarze nie podnoszą jakości swoich usług, pomimo ubiegłorocznej podwyżki, oraz nie zwiększają wydajności to trudno. Nie ma kasy. Sądzę, że to poziom opieki lekarskiej w Polsce urąga godności człowieka. I to nie wina polityków tylko samych lekarzy. Wiem tylko, że na onkologii jest bardzo dobry poziom. Nic więcej. Poza tym uważam, że jest o wiele więcej zawodów gorzej opłacanych a bardzo ważnych i wymagających wielkich kompetencji. (np.: nauczyciele, policjanci, strażacy, żołnierze....) To tyle ode mnie.
Prawda. Boli mnie straszne spoleczne przyzwolenie i popieranie kazdego strajku- najgorszy spadek po epoce PRL'u. Minelo prawie 20 lat, a ludzie dalej nie pojeli, ze pracodawce moga najzwyczajniej zmienic. Pomijam juz glowny watek, czyli interes i role zwiazkow zawodowych w tych... procederach :) Jakby tak nagle przedsiebiorcy zaczeli strajkowac i zadac pieniedzy za wklad w rozwoj gospodarki ?
Panowie słusznie że Lekarze mało zarabiają według mnie nie powinni dostać więcej za to co większość lekarzy robi dam wam przykład : Lekarz który skończy studia co robi jedzie za granice pracować pomagać Niemcą , Amerykaną , Angliką . zamiast pracować w polsce w jego ojczyznie która dała pieniądze na jeko wiedze , unas gnoje się uczą a zagranicą ludzi leczą to jest hamstwo
Lekarze mogli dosatć podwyżki rząd się zgadzał jednak postawił warunek zę będą pracowali po 8h także w nocy. Lekarze się na to nie zgodzili bo sa zbyt wygodni. Wogóle ta grupa społeczna jeswt bardzo snobistycznie nastwaiona do innych. Myślą że jak odejdą od łóżek to będzie koniec świata. Niech spadają ja jeszcze bidnego lekarza nie widziałem.
A jest jedno zasadnicze oytanie dlaczego lekarze niechcą udostępnić swoich zeznań podatkowych ????ano może dlatego że lekarze w porównaniu do innych zawodów są w stanie w jeden miesiąc przepracować na papierze trzy miesiące .Nieoszukujmy sie lekarze zarabiają świetnie może po za tymi co są świerzo po studiach (nie wiedzą jeszcze co z czym sie je ) .A podwyżki nic niezmienią wątpie w to aby lekarze przestali dorabiać gdzie się da , no bo i dlaczego mieli by rezygnować .
Powinno sie skończyć z głupia mentalnoscia ludzi-pacjentow którzy daja "prezenty" lekarzom za pomoc medyczna w pewien sposob lekarze przyzwyczaili sie ze tak musi byc. druga sprawa to przyjmowanie pacjentów prywatnie, w szpitalu to lekarz nie ma czasu jest chamski i olewa pacjenta a prywatnie to milutki zawsze ma czas oczywiscie za stosowna oplata. trzecie sprawa to powinno sie wprowadzic obowiazek kas fiskalnych w gabinetach lekarskich dlaczego niemal wszystkie zawody placa podatki a lekarze udaja ze nie maja pacjentów i placa grosze za prywatne uslugi, lekarze powinni byc zmuszeni do przedstawienia swojch zarobkow dla opini publicznej przeciez to lud dal kase na ich wykstalcenie.
|
|