Witam,
Chciałbym się dowiedzieć jaką najlepszą strategie obrać na początek np:
zakładam sklep na wsi ze środkami ochrony roślin i jakieś 7 km jest inny sklep... zastanawiam się jak przyciągnąć ich do siebie...
|
Strategia firmy.... |
Strategia firmy....
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć jaką najlepszą strategie obrać na początek np: zakładam sklep na wsi ze środkami ochrony roślin i jakieś 7 km jest inny sklep... zastanawiam się jak przyciągnąć ich do siebie...
T- jak taniej
J- jak jakosc R- jak rabaty
no ok ale jak zrobić dobre rabaty na ciekawej zasadzie?, cena---> jak mam ustalić dobrą cenę skoro ten sklep ma na pewno jakieś zniżki w hurtowni i u producenta a ja dopiero zaczynam, no i jak chodzi o jakość to raczej tyczy się producenta a nie mnie
Jeśłi nie wywalczysz dobrych cen w hurtowni to najzwyżej na rabatach wyjdziesz na zero lub na lekkim minusie. Ale ten minus potraktuj też jako początkową inwestycję. Pieniądze na inwestycje to nietylko lokal i towar, ale też reklama, rabaty i inne środki do walki z konkurencją.
no za lokal nie muszę płacić pieniędzy bo wszystko jest moje, no ale jak chodzi o rabaty to mam iść do konkurencji i ją po szpiegować na jakiej zasadzie działają i czy mają rabaty etc... i jeszcze jakie inne środki są skuteczne??
bomba
Pzdr
a co to miało znaczyć??
ze tak wlasnie masz zrobic
zobacz czym oni dokladnie handluja, zobacz jakie ceny i jakie rabaty...na kazdym produkcie sa dane producenta, wiec nic prostszego jak wykonac telefon lub pofatygowac sie tam osobiscie. Co do jakosci to jaknajbardziej zalzy od ciebie...sa dobrzy producenci i zli producenci...ty wybierasz od ktorego zakupisz towar, wiadomo ze roznica w cenie moze byc ogromna, ale to od ciebie zalezy czy bedziesz handlowal chlamem czy złotem. musisz znalezc ten balans pomiedzy jego cena i jakoscia, a twoja jakoscia i cena. Rabaty zalezne sa glownie od twoich dochodow, na ile cie stac...bardzo kuszaco brzmi "kup jeden a drugi gratis" wiadomo to sie tyczy najtanszych produktow, badz 20% upustu na zakupach powyzej 500zl...co moze czasem byc wogule nieoplacalne dla ciebie, ale pomysl ilu klientow dzieki czemus takiemu bys zabral konkurencji... Reklama jest bardzo wazna, i dlatego tez tak droga...zrob kilkaset ulotek, poswiec dzien-dwa i rozwiez je po okolicznych wioskach, niech kazda ulotka bedzie "kuponem" ktory uprawnia do 5% znizki przy zakupach...
jedni nazywaja to pojsciem i zorientowaniem sie co robi konkurencja
inni nazywaja to marketingiem albo badaniem rynku ja pisałem o tym nazywając to szpiegostewm gospodarczym i mniejsza o to jak się to nazywa a bardziej chyba chodzi o to jakie efekty mozna dzięki temu uzyskać takie niewinne pytanie w kasie fimy z prosbą o podanie kodu pocztowego a ile to dla firmy znaczy !!! jakie korzysci mozna dzięki temu uzyskać wybudować kolejny skład własnie tam skąd jest najwiecej klientów warto sobie zdać nawet duzo trudu aby posiąśc te informacje sa tacy którzy by pewnie i zabic za to potrafili
są może jeszcze jakieś ciekawe propozycje??
dzisiaj się dowiedziałem że rolnicy kupują na lewo jakieś opryski z Ukrainy jak to się ma do mojego interesu??
Powiem z własnego doświadczenia że nie będzie dobrego interesu bez dobrego traktowania klienta.Morzesz mieć super towar w niskiej cenie ale jak przyjdzie klient do ciebie i nie będzie mieć zaufania do ciebie to klops.
Podstawą więc jest umiejętne postępowanie z klientem .Klient musi ci zaufać musi dostać wsparcie od ciebie .nie warzne co sprzedajesz musisz wiedzieć co sprzedajesz. Mając tani towar nie zawsze to będzie super jakość.Jak będziesz nawijać ze to super towar a ludzie nie będą z niego niezadowoleni zrobisz sobie antyreklame. Moja recepta to zdobądż maksymalną wiedzę o towarze który sprzedajesz tak abyś mógł doradzić klientowi to co jest najlepsze dla niego.Miej w sklepie towar z górnej i z dolnej półki abu karzdy miał coś dla siebie.Klient nie tylko to worek kasy ale i człowiek który potrzebuje wsparcia porady. Zdobądż zaufanie a kasa sama przyjdzie.
mam podobny problem. Mam towar najtańszy w mieście 50 tys ale na uboczu i nie mogę ściągnąć klientów.
kolego spróbuj się zareklamować
no a co zrobić jak oni jakieś opryski z Ukrainy kupują i są tańsze o jakieś 50zł a w sklepie kosztuje 150zl
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Strategia firmy....": - Strategia w prowadzeniu firmy. Jak czerpać z każdej strony - strategia - strategia w budowlance... - Strategia produktu masowego - Strategia marketingowa - pomoc!
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|