Witam
Oczywiscie nie jest to moj pomysl na kase ze stron internetowych ani nic podobnego. Po prostu ciagle na forum przewijaja sie watki "mam super domene, i super pomysl zrealizuje strone"
To inaczej, po co wymyslac cos super odkrywczego gdzie rynek nie jest jeszcze nasycony.
Chodzi mi o zbior serwisow np. Auto giełda, robimy to na 50 sredniej wielkosci miast. Kazde miasto jedna strona.
Skrypt raz zlecamy wszedzie taki sam, grafika element top zmieniamy dla kazdego miasta, i dziala. Dodawanie ogoszen itp wszystko z automatyzowane, jeden panel do akceptowania ogloszen czyli moderacja wszystkich 50 serwisow
Rynek w sredniej wielkosci miast jest praktycznie nie zaspokojony malo gdzie jest jakas strona o nieruchomosciach, noclegach itp. A ludzie i tak tego szukaja. DO tego odpowiednie wkomponowanie reklam, np. google i pieniadze jakos sie robia. Inwestycja na pierwszy rok jest niska.
Skrypt serwisu 1000 zł max, 800 zł grafik jeden glowny lay i element topu dla kazdej ze stron. Domeny 50 x 7 zł= 350zł pierwszy rok.
Jesli nie wypali domeny nie oplacamy.
Reklama serwisow juz jak leci, ale tez mozna to zrobic tanim kosztem. Później tylko 1 $ z kazdej strony dziennie, i mamy 50 $ dziennie, czyli 1500 $ miesiecznie. Koszta serwerow nie przekrocza 200 zł przy takim dochodzie.
I po co rozmyslac nad wielkimi portalami, aukcjami internetowymi, drugim yahoo. Wszyscy skupiaja sie na wielkich serwisach a rynek dalej nie jest wykorzystany.
Auto giełda i jeszcze z 5 tematyk jest latwa do zrobienia. I takim sposobem mozna miec 250 stron :)
Nie jest to moj pomysl na biznes tylko kogos moze to ruszy i cos zacznie dzialac, ja jak narazie brak czasu ale mam nadzieje ze to zainteresuje kogos. Co do mych wyliczen, kosztow jak i zarobkow ja tyle sobie to wycenilem jak i sadze ze tyle te strony beda zarabiac. Oczywiscie wszystko zalezy od kontaktow komu to zlecimy jak i jak to zorbimy aby zarabiac odpowiednie pieniadze.
Sadze ze warte przemyslenia :)