Janusz_M napisał(a):sonne2 napisał(a):Witam
Odświeżam temat. Udało się już komuś na takiej działalności zarobić?
Witam serdecznie!
Udało się......
Prowadzę taką firmę od dwóch lat. Firma zajmuje się między innymi koszeniem trawników.
Klientów jest sporo i nie ma się co bać jeśli chodzi o ceny... Aktualnie cena koszenia u mnie to 20 zł za ar. Cena bywa odpowiednio wyższa lub niższa.
Wyższa - kiedy do koszenia są trawniki zarośnięte wysoką trawą i konieczne jest użycie kos spalinowych, a także w przypadku, kiedy jest mała powierzchnia.
Niższa - kiedy trawnik jest w miarę zadbany i chodzi o regularne koszenie, a także w przypadku, kiedy mam doczynienia z naprawdę dyżymi powierzchniami.
I to jest cena samego koszenia.
Jeśli chodzi o sprzęt, to tylko spalinowy - dużo łatwiejszy w ekspoloatacji, niezależny od właściciela posesji, a przede wszystkim mocniejszy... warto dopłacić do mocniejszego silnika, bo ta inwestycja się zwraca.
Witam , czytam sobie i czytam ten post i ja juz dawno myślałem o czyms takim (kiedyś jak byłem młodszy :) tata dawał mi fajne zajęcie i kazał kosić trawnik ale na działce 2ha i dużo myślałem o takim biznesiku) osobiści zajmuję się teraz całkowicie innym tematem ale w sezonie letnim można sobie tak dorobić , podpowiedz mi jak się rozleklamować czy warto się w to zagłębiać jeżeli nie mam pojęcia na temat projektowania ogrodu itp. oczywiście trawę kosić umie jak wspomniałem mam duże doświadczenie i z wykaszaniem itp ale tak sobie myślę że klient wymagał by również i zaprojektowania czy przebudowy czy zadbania o ogród , podpowiedz coś ze swojej strony jeżeli prowadzisz taki biznesik, pozdrawiam
Pozdrawiam