Witam Państwa!
Jestem w trakcie drugiego roku studiów. Jako, że chciałbym dorobić trochę pieniędzy (rodzice mają taką politykę wychowania, że finansują tylko podstawowe potrzeby - i dobrze) oraz nauczyć się trochę w dziedzinie działalności gospodarczej, postanowiłem założyć własną mini działalność sprzątającą, polegającą na czyszczeniu aut i tapicerek i dywanów w domach. Zajęć na studiach nie mam tak dużo, więc jest szansa by dorobić.
Postawiłem już pierwsze kroki - mam już wpis w ewidencji działalności gospodarczej, i złożony dokument o nadanie REGON'u. Dalszych wątpliwości jednak nie potrafiłem rozwiązać pytając w urzędach, więc stwierdziłem, że zapytam na tym forum :)
Przeglądając ustawy, zdecydowałem się na opodatkowanie w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych oraz na zwolnienie z VAT'u.
Problem jednak pojawił się dotyczący kasy fiskalnej - nie dostałem jeszcze jednoznacznej odpowiedzi nt. czy potrzebuję ją czy nie. Sam przeglądając rozporządzenie ministra finansów w sprawie kas rejestrujących, natrafiłem na tabelkę, w której czynność "sprzątanie i czyszczenie obiektów" o PKW 74.7 jest zwolniona z obowiązku ewidencjonowania na kasach. Tym samym chciałem się zapytać jak to ma się do wybranych przeze mnie PKD czyli :
"74.70.Z Sprzątanie i czyszczenie obiektów"
"93.01.Z Pranie i czyszczenie wyrobów włókienniczych i futrzarskich"
Proszę o stwierdzenie czy potrzebuję kasę czy nie? :)
Kolejna sprawa - muszę określić jakąś siedzibę działalności. Problem taki, że działalność mam zamiar prowadzić u klienta, ale i tak siedziba jakaś musi być. Ja nie posiadam żadnego lokalu, mieszkam u rodziców, więc istnieje możliwość spisania pisma, w którym ojciec zezwala mi wykorzystać jakąś tam część do działalności gospodarczej. Czy tak byłoby dobrze? Czy mają Państwo takie przykładowe pismo?
Póki co tyle pamiętam, jak będą mi się pojawiały kolejne wątpliwości, będę pytał dalej.
Z góry dziękuję za odpowiedź,
Michał