|
Student zaoczny a ZUS - strona 2 |
Student zaoczny a ZUS
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS - Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Autor
Wiadomość
Jeśli nadal studiujesz i nie masz skończonych 26 lat to matka powinna zgłosić to w pracy i ubezpieczać cię dalej. Jesli o to ci chodzi bo trochę nagmatwane ;)
Witam
Dzisiaj dostałam list z ZUS-u o funduszu emerytalnym,że otworzą mi go sami. Ale ja w ogóle nie rozumiem dlaczego, jestem studentką zaoczną i pracuję na umowę zlecenie! Dlaczego to przyszło do mnie, a do moich pracujących i w dodatku starszych koleżanek nie? W ogóle się na tym nie znam, bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
Każdy kto podjął pierwszą pracę lub po raz pierwszy rozpoczął działalność gospodarczą musi zapisać się do OFE. W przeciwnym razie zrobi to za nas ZUS.
Może koleżanki same wybrały sobie fundusz, ty nie więc wybrali za ciebie.
Wybierasz OFE, a jak nie są wpłacane przez dwa lata żadne składki i saldo wynosi 0 złotych w tym funduszu, to zostajesz wykreślony z OFE. Dopiero jak podejmiesz pracę, gdzie odprowadzane są składki ZUS to wtedy musisz się ponownie zapisać do ZUS.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Student zaoczny a ZUS - strona 2": - student zaoczny, DG, i staz - student zaoczny szuka pracy - student zaoczny szuka pracy - student zaoczny - otworzenie DG - ZUS (ulgi) - student zaoczny a umowa o pracę na 1/2etatu
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|