|
Studio mebli kuchennych |
Studio mebli kuchennych
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich biznes(men)(women)ów chcę się dowiedzieć czy produkcja "garażowa" (na początek) mebli "kuchnie,szafy,garderoby to opłacalny biznes czy zbyt duże ryzyko. Nadmienię iż już jakiś czas robię to tyle że jak do tej pory to jeden wielki chaos.Jak to poukładac żeby szło normalnie a nie jak pod górę.
Wydaje mi sie ze bardzo dobry pomysl.Moj kolega juz od ponad 3 lat dziala w tej branzy glownie meble kuchenne na wymiar i garderoby ,wszystko jak narazie oparte na garazowym systemie ale zamowien ma juz na kilka miesiecy do przodu.Klientow pozyskuje reklama "szeptana".Mysle aby wejsc z nim w uklad i otworzyc punkt w miescie i zbierac zamowienia.
moim zdaniem wszystko w takim biznesie zależy od potencjału rynku, na jakim planujesz działać
bo jasne jest, że w miejscowości, gdzie jest hmm powiedzmy 1000 mieszkań za bardzo nie powalczysz w porównaniu z miejscowością gdzie masz powiedzmy 100 000 mieskzań ale tak poza tym, to pomysł jest dobry sam o tym myślałem, tylko garazu nie mam :D
Firma Formi z Koszalina zaprasza do współpracy odbiorców mebli łazienkowych jak i kuchennych. Robimy zabudowy kuchenne na zamówienie. Przyjmiemy również zlecenia na obróbkę elementów meblowych (płyty) na obrabiarce numerycznej CNC. Nasz adres Formi Koszalin ul. Kupiecka 12. Nr tel. 600-038-897
Podobny temat pewnie juz byl ale chcialbym sie dowiedziec bardziej interesujacych mnie spraw.
Mam zamiar otworzyc firme zajmuajca sie projektowaniem i produkcja mebli kuchennych na zamowienie. poczatkowo ograniczac sie chce do zamawiania gotowych elementow u producentow... plyty ciete na miare..fronty itd. i skladanie ich w jedna calosc w domu klienta. rynek jest nasycony lecz wiem ze moge znalezc i dla siebie miejsce.. teraz pytanie... -ile na takim biznesie mozna zarobic odliczajac od sredniej ceny koncowej, koszt zakupu gotowych elementow..? jak wyglada wspolpraca z firmami produkujacymi poszczegolne elementy..jakie firmy polecacie? czy jednak bardziej oplacalne jest zaciagniecie kredytu na zakup maszyn do samodzielnego ciecia plyt...wiercenia otworow pod kolki.. itd. itp. zakladajac ze zamawiac bede gotowe fronty oraz plyty wiorowe, czy roznica w cenie zakupu gotowych elementow jest warta zachodu na samym starcie? jakie maszyny sa potrzebne? jesli ktos moze mi pomoc bede wdzieczny. :) pozdrawiam
prowadze firme zajmujaca sie produkcja mebli na wymiar. jak masz pytania pisz na PW
dzieku MaciejB za pomoc ;) dales mi wiele cennych wskazowek. moja wiedza znacznie sie poszerzyla.. jak bede mial swoje pierwsze mebelki napewno sie pochwale. pozdrawiam wszystkich przedsiebiorczych ;)
Witam wszystkich! Wypowiadam sie pierwszy raz lecz forum czytam i znam od dluzszego czasu.
Do rzeczy! -W planach mam rozpoczecie dzialalnosci pt. Studio mebli kuchennych. -Moje argumenty materialne: warsztat etc. , lokal w centrum miasta 50tys mieszkancow( niewyremontowany - koszt remontu ok 20tys.) , pelna wiedza w zakresie produktow, akcesoriow, wyposazenia agd itd... -zarys koncepcji: remont lokalu, wyposazenie, reklama i czekanie na klienta... -zarys koncepcji II: strona www, foldery itp. i poszukiwanie biur projektowych, otwartych na wspolprace.... -pelna analiza rynku dot. koncepcji I AD zarys koncepcji II: - de facto tak ten rynek funkcjonuje, lecz tu mam pewne obawy i jednoczesnie prosbe o ich rozwianie:) W jaki sposób nawiazac wspolprace z projektantami? Moge oczywiscie wpisac w google i dzwonic, rozmawiac wysylac oferty itd. ,ale czy osiagne choc 1% skutecznosci??? Czy jest jakas usankcjonowana metoda takiego dzialania??? Przeciez takie biura maja juz swoich wykonawców! Jak mam sie wgrysc bez referencji i znajomosci??? Moge oczywiscie zaczac wg, metody -koncepcji I lecz wtedy ten interes sprowadza sie do rangi sklepu z warzywami. Dobry uklad z projektantem daje szanse na stale zamowienia i tu pewnie sie ze mna zgodzicie, przedsiewziecie ma racje bytu i sens ekonomiczny. Mam nadzieje jak rowniez goraca prosbe, ze jakis dobry samarytanin rozwieje moje watpliwosci. Dodam rowniez, ze jesli moj temat bedzie czytal projektant, ktory cierpi na brak wykonawcow jest mile proszony o kontakt:) P.S. Forum ukierunkowane bardzo ciekawie, posiada potencjal, wiedze i doswiadczenie. POZDRAWIAM PIOTR
Wybaczcie ale podnosze:)
po 1
jak obliczyle ze w remont lokalu wlozysz 20 tys zeby zaistniec na rynku musisz zrobic tzw showroom z kuchniami tj;musisz zamontowac kilka kuchni i to nmie byle jakich zeby pokazac klientowi co oferujecie i zeby mogl dotknac ,otwozyc ,sprubowac itd... po 2 napisales cos o warsztacie, odczytuje to za chcesz sie zabrac za produkcje czy orientowales sie jakie maszyny i narzedzia bedziesz potrzebowal? iu ile to kosztuje?
Warsztat mam, 20 tys w zaokragleniu lecz to nie jest przedmiotem. Show ok lecz to jest koncepcja nr I czyli lokal tam ladne kuchnie i czekanie na klienta. Ja prosze o podpowiedz jak zdobyc zamowienia od projektantów ew. deweloperow itd.
zeby zdobyc zamowienie musisz im cos pokazac.
na gebe nikt nic z toba nie pohandluje.
Rozumiem. Priorytetowym pytaniem jest: jak nawiazac wspolprace z deweloperem???
Bez portfolio - trudno. Zacznij od dołu - znajomi, ulica, „jedna baba drugiej babie”.
A jesli dorobie sie portfolio? Otworze salon, stworze reklame z realizacjami itd. - uwiarygodnie sie medota malych kroczkow. Pytanie znow nasuwa sie jak znadje konstruktywny zynek zbytu??
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Studio mebli kuchennych": - Studio Mebli Kuchennych - Jak rozpocząć produkcje mebli kuchennych - Produkcja mebli (kuchennych,szafki) - Sklep meblowy, Salon Mebli kuchennych?? - Poszukuję producenta mebli kuchennych - tanich
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|