|
Studio tatuażu |
Studio tatuażu
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Co myślicie, jakie są teraz szanse na powodzenia takiego [procederu? Napewno trzeba wynając lokal, wyremontować go, mieć zgodę sanepidu, zatrudnić dobrego fachowca od "dziar", kupić potrzebny sprzęt. Jak myślicie jak duży potrzebny jest na to lokal, ile by to wszystko kosztowało?
Wypowiem się może jako wielki fan tatuażu i klient kilku salonów. Nie ważne jak wielki będziesz miał salon, jak pięknie wyposażony i w jakim punkcie, piszesz że wystarczy:
i to jest NAJWAŻNIEJSZE. Po pierwsze jeśli chcesz mieć klientów to musisz mieć ARTYSTĘ a nie jakiegoś osiedlowego buraka który od roku ćwiczy na świńskiej skórze. Musisz sobie zdać sprawę, że większość klientów przychodzi zrobić sobie mały tatuaż nie droższy niż powiedzmy 100zł, zdarzają się jednak klienci, którzy za wykonanie tatuażu zapłącą 2tyś ale oni będą od ciebie oczekiwać najwyższej jakości usług. Tutaj możesz przejżeć ceny sprzętu http://www.tattoostuff.pl/ jednak chyba będziesz musiał się pogodzić z myślą, że znalezienie porządnego tatuatora to wieeeeelki problem w naszym kraju [tych na prawdę dobrych jest w polsce zaledwie kilku], możesz oczywiście otworzyć średniej jakości studio [w każdym większym mieście znajdzie się ktoś kto robi tatuaże] ale nie licz na kokosy. pzdr.
wypowiem sie takze jako fanka tatuazu,jestem w tym poprostu zakochana
ale realia sa takei ze marne szanse by wyszlo. nie wazne jak slicznie zrobiony salon-jak wyzej kolega napisal- wazne by sterylnie i odpowiedni byl zrobiony,oraz zabys mial dobrego fachowca.a z tym juz ciezej,bo Ci dobzi fachowcy jakich jest u nas w polsce naprawde malo wola zakladac/maja wlasne studia tatuazu i pracowac na wlasny rachunek.pieniadz z tego jest nie maly,wiec lepiej im miec wlasne niz robic na kogos.chyba,ze zatrudnisz jakiegos osiedlowego co dziara maszynka z dlugopisu i silniczka po walkmanie,ale poziom leci leb na szyje a wtedy i klientela marna. tatuaz jest czyms na cale zycie wiec pierwszego lepszego studio sie nie wybiera.
Ja bym się w studio tatuażu nie bawił. Moda na to już chyba przeminęła, więc nowych klientów nawału raczej nie będzie. A fani, podobni do moich przedmówców, pewnie mają już swoje sprawdzone studio, z którego są zadowoleni i na przyciągnięcie ich do twojego będą niewielkie szanse.
Mam pomysł otworzenia studia tatuażu. W najblizszej okolicy (30km) od mojego miejsca zamieszkania nie ma takiej firmy. Moje miasto liczy ok 30 tys ludzi. Czy wie ktoś jakie warunki musze spelnic, jakis sanepid czy cos w tym stylu ? Oczywiście potrzebny był by mi pracownik, poniewaz sam nie umiem tego robic, i tu pytanie, czy do tego są potrzebne jakies kwalifikacje ? Proszę o jakieś podpowiedzi, czy to ma w ogóle sens ? Jezeli chodzi o kwestie finansową, to tu raczej nie ma problemu, ale ktoś się orientuje ile to by mnie wszystko moglo wyniesc na starcie ?
Pozdrawiam ciepło, i Wesołych Świąt :)
Jak bym Ci radził zainteresować się tematem, ile teraz zarabia Liroy na "tatu" i czy to jest opłacalnej przy wynajmowaniu pracownika.
dobry pracownik nie bedzie robil tatuazu Wartego rynkowo liczmy 500zl za 1000/2000zl miesiecznie pensji bo rownie dobrze zakupi sprzet i bedzie sie oglaszal w gazecie robiac to samo i majac wiecej z tego pieniedzy a druga kwestia ze poszukanie kogos z talentem i wklafdajacego w to serce jest trudno.
Powodzenia
sprzet jest w sumie niedrogi, koszty startu też niewielkie, pomieszczenie,kanapa, fotel, maszynka do tatuażu i tusze,
z tym ze w tej działce raczej nie ma czegoś takiego jak zatrudnianie pracownika na etat- każdy działa na własne konto. to mniej więcej tak jakbyś chciał założyć pracownię malarską i zatrudniać malarzy- ma to sens?
Nie do końca macie rację. Sam uwielbiam tatuaże, mam ich już całkiem sporo i uwirzcie mi, że nie pójdę po nastpny do kogoś kto dziarga w piwnicy i ogłasza się w gazecie. Tatuaż jest inwestycją na całe życie, więc uważam że dobre studio to najlepsze miejsce gdzie powinno się go robić. Co do pracowników to wiem, że nawt dobrzy artyści chętnie pracują w studiach, włąśnie dlatego ze tam łatwiej o klienta. Z tego co wiem średnio tatuatorzy dostaja 10-20%od tatuażu, średni wzór to koszt około 500zł, dabry artysta robi go w około 2 godziny, oczywiście wszystko jest zależne od samego wzoru itp. Dokładasz to tego kolczykowanie za około 100-150 zł i można zaczynać. Znam kilka osób, właścicieli salonów którzy sami nie dziargają, więc wydaje mi się, że pomysł jest ok. Jak sie zdecydujesz, daj namiary, kiedyś odwiedze i coś sobie u Ciebie zrobię:) Pozdrawiam.
kolego ktos kto robi tatuaze i pracuje w studiu dla kogos jest dla mnie bynajmiej nieekonomiczny dla siebie samego, dostac 500zl dla siebie a 20% z 500zl to gdzie tu logika??wiadomo jakby sprzet kilkadziesiat tysiecy kosztowal to logika jest bo brak funduszu na wlasny sprzet ale nie w tym przypadku.Trudno krotko mowiac bedzie znalezc jelenia ktory bedzie dla Ciebie pracowal wiedzac ze moze miec wiecej robiac to samo
a możesz zdradzić gdzie to jest? bo ja znam sytuacje w bydgoszczy- nie ma czegoś takiego aby był szef studia co nie dziara,i jego pracownik/pracownicy na etacie, może w dużym mieście, gdańsk, wawa, jakieś studio z wyrobioną już renomą, wtedy można dokoptować wspólnika czy pracownika , inaczej nie widze zbytnio tego biznesu. ale z pewnością sa wyjątki...
moje kochane miasto moglabys z duzej litery napisac chociaz :)
a które? apropo chyba zauważyłeś że nie używam dużych liter...dla wygody
Witam!
To co prawda mój pierwszy post, jednakże oczekuję rzetelnej odpowiedzi. Myślałem o otwarciu studia tatuażu w mieście ok. 90 tyś mieszkańców. W sąsiednim mieście jest co prawda dobre studio ale mają mocno wygórowane ceny. Myślę, że wykorzystując siłę reklamy udało by mi się zdobyć większy prestiż, a jakimiś, powiedzmy, promocjami mógłbym ściągnąć większą liczbę klientów. Jak na razie miałbym na "zapleczu" jednego tatuatora i kogoś do piercingu. Teraz pytania: 1. Czy tak niszowy biznes byłby opłacalny? 2. Moje wyliczenia co do kosztów to ok. 40-60 tyś. zł. Czy warto inwestować taką sumę w studio, czy też może lepiej w coś innego? 3. Jak ustosunkować się prawnie do takiego biznesu. Czy wystarczy tylko załatwienie sanepidu? Czy potrzebne są jakieś specjalne papiery? 4. Na jakiej podstawie pobierać opłaty? (Nie bluzgajcie mnie. Nie miałem jeszcze styczności z żadnym biznesem, więc pytania mogą wydać się kuriozalne starym wyjadaczom) Pozdrawiam
a to sąsiednie miasto jest większe czy mniejsze? Bo jak tej samej wielkości to może ich ceny nie są zawyżone i powinieneś zastosować zbliżóne. Zorientuj się jak długo kręci się tamten biznes, sprawdź w urzędzie statystycznym ilu miałbyś potencjalnych klientów czyli ludzi raczej młodych. to chyba jest coraz mniej niszowy rynek, to nie jest już 19 wiek kiedy tylko tatuowali się marynarze ani wcześniejszy 20-ty z tatuażami tylko w kryminałach :)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Studio tatuażu": - Studio tatuazu. - studio tatuazu-sanepid - studio tatuażu, fitness klub, siłownia - Studio fryzjerskie+solarium+studio kosmetyczne - Biznes Plan - Salon tatuażu
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|