Witam wszystkich i z gory dziekuje za informacje dotyczace mojej dzialalnosci i sorki za bledy. a wiec tak od czego zaczac. pracuje w danii w duzej chemicznej firmie...co dokladnie robimy, suszymy kultury mleczne czyli tzw bakterie l casei. aktualnie mam umowe z moja firma na czas nie okreslony, oni sa ze mnie bardzo zadowoleni i ja rowniez, problemem sa podatki w danii skat czyli odpoiwednik urzedu skarbowego w polsce zabiera mi co miesiac 47 procent mojjej wyplaty.
na reke przy 150 h w miesiacu zostaje mi powiedzmy 20000dkk i wszystko wydaje sie byc piekne, lecz po przekroczeniu 330000dkk w danym roku urzed zabierac mi bedzie nie 47 lecz 67 procent w mojej wyplaty.
to jest jeden z glownych powodow , trzeba cos z tym zrobic.
mianowicie
firma w ktorej pracuje placi mi 130dkk na godzine, razem ze wszystkimi dosatkami czyli ubezpieczenia ferie itd placa ok 200dkk.powiedzmy ze 150h miesiecznie to bedzie nasza stala, czyli wychodzi na to ze firma za mnie placi miesiecznie 150h razy 200dkk = 30 000 dkk gdzie ja mam ok 16 17 tys na reke.
mam pytanie czy moge otrworzyc firme w polsce dzialalnosc gospodarcza i swiadczyc uslugi dalej dla mojego pracodawcy tylko ze na innej zasadzie przyklad:
dalej 150h to nasza wypadkowa, powiedzmy ze firma placi mi na fakture 300dkk za godzine wykonanej pracy
150h ray 300dkk razem 45 000 dkk
z tego co wiem t w danii firma moze odciagnac do 60 procent poniesionych kosztow (co 3 miesiace)
tak jak u nas w polsce firmy odciagaja 19 procent
czyli z tych 45000 firma ma zwrot w wysokosci 45000*60/100 =27000
45000-27000=18000
takie sa koszty pracodawcy ktory zaplacil za moja prace, juz z faktury czyli zaplacil 18 000 dkk
czyli widzimy czarno na bialym ze ten drugi przyklad jest duzo lepszy i dla firmy mojego szefa jak i dla mnie oni i ja mamy wiecej oni mnie wydaja ja wiecej zarabiam
a ja z tych 45000 rozumiem musze zaplacic 22 procent w polsce plus zus jakiees ubezpieczenie i oplacic ksiegowa dobrze mysle_
czyli po odjeciu powiedzmy 30 procent mam na reke 45000*30/100
45000-13500=31500dkk
i to jest oto moja stala pensja przy 150 h tak_
czy ktos moze mi wytlumaczy czy rzeczywiscie mysle prawidlowo_
wszystkie te onformacje mam od znajomych ktorzy maja polskie firmy w danii i wlasnie w ten sposob zarabiaja miesiacznie po ok 40000 dkk
a teraz moje pytania
1
skoro firma w danii moze sobie odjac te koszty poeniesione te 60 procent, to czy nie moga odliczyc w jakis sposob normalnych pracownikow_
2
ile procent podatku powienienem placic w polsce 22 czy 19 czy6___
mam znajomego ktory robi tak samo jak opisalem wyzej ma firme transportowa w polsce ale uslugi swiadczy w danii placi dokladnie5,6 procent ryczaut w polsce, czy to mozliwe_
czyli rozumiem ze od kwoty zarobionej 50 000dkk zostaje mu 45 000 dkk czy to moze byc takie piekne_
3
jaka nazwe powienienm wpisac w dzialalnosc gospodarczza_
uslugi_
chemiczne uslugi_
czy moze suszenie l casei :)
4
z z tego co wiem to ryczaut jezeli ktos ma budownictwo i tronsport placa oni wlasni ok 5 czy 6 procent czy to mozliwe_
5
czy rzeczywiscie mojemu szefowi sie to oplaca i jak go zachecic do takiego ukladu
6
i czy mi sie to oplaca
oczywiscie mi odpada umowa
firma nie placi mi wakacyjnych pieniedzy
zadnego ubezpiecznia
no i nadgodziny kazda godzina w niedziele poweidzmy juz bez dodatku wg prawa dunskiego, czyz tak_
7
czy oprocz podatku w polsce poweidzmy tego 22 procent musze placic podatek w dani__
bo jakies to wszystko za proaste
slyszalem plotki ze kazda polska firma w danii placi moms 25 procent od dochodu
czy to prawda_
8
jak w takiej sytuacji oblicza sie zus_
czy ktos pomoze mi to ogarnac_
z gory dziekuje i prosze o jakakolwiek opinie, tak naprawde kazda bedzie bardzo wazna dla mnie
dziekuje
moj tel 004528201985
oraz prosze o odp na forum oczywiscie :) moze macie jakies dobre kontakty do ludzi ktorzy w tym siedza rowniez prosze. dzieki