|
Świadczenie emerytalne vs własna działalność |
Świadczenie emerytalne vs własna działalność
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
W najbliższym czasie przechodzę na emeryturę, po przejściu na nią chcę rozpocząć własną działalność gospodarczą /oczywiście nie związaną z dotychczasową pracę/. Pytanie brzmi czy i kiedy zawieszą mi wypłatę świadczenia emerytalnego. Zaznaczę że nie będę posiadał pełnej wyługi lat do pełnej emerytury więc mogą się czepiać.
Dopuszczalne kwoty przychodu określone są wskaźnikiem 70% lub 130% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia, ogłaszanego przez Prezesa GUS. Dopuszczalne kwoty przychodu ogłasza Prezes ZUS w terminie do 14. dnia roboczego drugiego miesiąca każdego kwartału kalendarzowego. Tak więc progi zarobkowe zmieniają się w marcu, czerwcu, we wrześniu i w grudniu. Zwolnieni z podlegania zawieszalności są emeryci, którzy ukończyli 60 lat (kobieta) i 65 lat (mężczyzna).
Od 1 czerwca 2008 r.: przychód niezmniejszający świadczeń (równowartość 70% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w I kwartale 2008 r.) - do 2.088,80 zł przychód zmniejszający świadczenia (od 70% do 130% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w I kwartale 2008 r.) - powyżej 2.088,80 zł do 3.879,20 zł przychód zawieszający wypłatę świadczenia (powyżej 130% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w I kwartale 2008 r.) - powyżej 3.879,20 zł
Wielkie dzięki za odpowiedź. Chyba działalność będzie na żone :)
Inaczej, załużmy że jestem emerytem z emeryturą 2k i nie posiadam prawa do zwolnienia z zawieszenia lub pomniejszenia. Rozliczam się na podstawie kpir. Czy w chwili gdy przychód przekroczy wsponiane 70% naczelnik us zacznie zmniejszać moją emeryturę czy dopiero po zeznaniu rocznym?
Naczelnik US nie zajmuje się zmniejszaniem niczyich emerytur.
Tym procederem trudni się ZUS.
Oczywiście, moja pomyłka ale tak to wygląda?
W praktyce to ty sam powinieneś pilnować swoich dochodów i zawiadomić ZUS o fakcie przekroczenia przez ciebie tych progów. Emerytem jeszcze nie jestem, ale o ile sobie dobrze przypominam, że podpisujesz w którymś tam momencie podczas przechodzenia na emeryturę, że masz obowiązek zawiadomić właściwy inspektorat ZUS, o ile osiągniesz takie dochody które podlegają już pod ograniczenie emerytury. Inaczej narazisz się na konsekwencje finansowe i pozbawienie świadczeń. To bardzo wygodne podejście ze strony ZUS-u, bo cała odpowiedzialność spoczywa na tobie.
Pięknie, wszystko robią żeby człowieka chcącego coś zrobić i zarobić ud...
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Świadczenie emerytalne vs własna działalność": - Świadczenie rodzinne - dokumenty od prowadzących działalność - własna działalność - Własna działalność. - Etat plus własna działalność - Własna działalność gospodarcza.
• Strona 1 z 1
|
|