|
Świadectwo pracy a Agencja pracy tymczasowej |
Świadectwo pracy a Agencja pracy tymczasowej
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Może ktoś wie coś na ten temat, byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź. Chodzi o to że w tym miesiącu chcę zakończyć współpracę z Agencją pracy tymczasowej, która zarabiała na mnie przez 4 lata. Oczywiście żeby było jasne przez ten czas pracowałem na umowę zlecenie, podpisując co miesiąc nową umowę jako student. No i z tym wiąże się moje pytanie, gdyż myślę że za te cztery lata pracy powinienem otrzymać jakieś świadectwo pracy, dochodziły mnie słuchy że Agencja ta niechętnie wydaje takie świadectwa, zastanawiam się dlaczego. W ustawie jest punkt dotyczący tego iż Agencja musi wystawić pracownikowi tymczasowemu świadectwo pracy. Tylko to jest tak pokręcone że nie mam pojęcia kto nad tym myślał (i ile??), bo w ustawie jest także zapis o 12 miesiącach przepracowanych w ciągu 36 m-cy u jednego pracodawcy, no a ten punkt jakoś nie tyczy się umów zleceń, bo to podchodzi pod kodeks cywilny. No to nie wiem czemu to ma służyć chyba powinno być odwrotnie. Szczerze to bardzo się cieszę że kończę z nimi współpracę i biorę sprawy w swoje ręce. Tylko pomóżcie mi w prawidłowym zakończeniu tej współpracy. A od lutego własna działalność. Dzięki za odpowiedzi.
Już co nie co się dowiedziałem, żadnego świadectwa pracy nie otrzymam gdyż umowa zlecenie to nie stosunek pracy, no ale w tym problem że ja pracuję tam cztery lata i spełniam wszystkie warunki aby moją pracę nazwać stosunkiem pracy. Słyszałem że można pozywać pracodawcę do sądu pracy jeżeli istnieją przesłanki ku stosunkowi pracy. To ciekawe bo moim zdaniem ja spełniam te warunki. Niestety agencja pracy tymczasowej w której pracuję jest dość dużą Agencją i raczej nie ma szans aby zdołać coś od nich wywalczyć. Na pewno mają grono prawników, którzy to z takimi niedociągnięciami prawa walczą. Pozdrawiam
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Świadectwo pracy a Agencja pracy tymczasowej": - Agencja Pracy tymczasowej - Posrednictwo, agencja pracy tymczasowej.... - świadectwo pracy - Swiadectwo pracy - zaniechanie ze strony pracodawcy. - biuro posrednictwa pracy tymczasowej
• Strona 1 z 1
|
|