Witam wszystkich. Jakieś dwa lata temu wpadłem na świetny pomysł na biznes. Przyszedł mi on do głowy w czasie kiedy z moją ówczesną narzeczoną a obecnie żoną szukaliśmy lokalu na nasze przyjęcie weselne. Dowiedzieliśmy się od znajomych, że zapotrzebowanie na takie imprezy jest coraz większe i lokal należy rezerwować z min 1,5 rocznym wyprzedzeniem. Mieszkałem wtedy w niewielkiej miejscowości ok. 10 km od Radomia. W tym czasie w mojej miejscowości prosperowały już trzy takie lokale - tzw. Domy Weselne, które zajmowały się organizacją i wynajmem sal na przyjęcia weselne a w najbliższej okolicy było ich ok 6. Byliśmy praktycznie we wszystkich i okazało się, że wszędzie terminy zarezerwowane są na prawie 2 lata do przodu. Teraz mieszkam w miejscowości, z której pochodzi moja żona. jest tam jeden dom weselny, w którym wcale nie ma rewelacyjnych warunków na organizację przyjęcia weselnego jednak ponieważ w okolicy nie ma żadnej konkurencji to terminy również tam zarezerwowane są z dwu letnim wyprzedzeniem. Po dokładnej analizie tego tematu dowiedziałem się, że są dwa rodzaje tego typu lokali:
- pierwszy rodzaj to taki gdzie właściciel wynajmuje lokal klientowi, który całą organizację przyjęcia bierze na siebie (koszt wynajęcia takiego lokalu to ok. 2000 - 3500 w zależności od standardu lokalu),
- drugi rodzaj to taki gdzie właściciel bierze całą organizację przyjęcia na siebie. Płaci mu się wówczas ok. 120-200zł od osoby.
Zarówno jeden jak i drógi rodzaj lokalu cieszy się dużą popularnością i można na nim zarobić od 50000 do 80000 zł rocznie.
Chciałbym otworzyć taki lokal w miejscowości, w której obecnie mieszkam. Jak już wcześniej napisałem aktualnie nie ma tu praktycznie żadnej konkurencji więc myślę, że pomysł byłby strzałem w dziesiątkę. Problemem są oczywiście środki, które należy zainwestować w takie przedsięwzięcie. Wg moich wyliczeń to ok. 350000 zł. Mam idealną działkę budowlaną zlokalizowaną w bardzo atrakcyjnym miejscu i około 50000 zł. Problem w tym, że brakuje mi jeszcze ok. 300000 zł. w związku z tym mam do was wszystkich dwa bardzo ważne pytania:
1. Czy są jakieś dobre instytucje wspierające małe i średnie firmy a konkretnie takie, które mogłyby wyłożyć środki na rozpoczęcie takiej działalności? Jeśli tak to na jakich zasadach, jakie warunki musiałbym spełniać.
2. Czy można w takim przypadku skorzystać z jakiejś unijnej dotacji lub bezzwrotnej pożyczki. Bardzo proszę o pomoc i poważne odpowiedzi ponieważ konkurencja nie będzie spała długo:)
z góry dziękuję.