|
Syn student a składki na ZUS |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS
Autor
Wiadomość
Chcę zatrudnić syna studenta - studia dzienne płatne - na umowę zlecenie. Faktycznie będzie pracował 2 do 3 dni w tygodniu po około 3 godziny przez cały rok. Syn zamieszkuje z nami. Czy muszę płacic składkę na ZUS, jeżeli ta to jaką ?? Słyszałem że zalicza się do osób współpracujących więc składka pełna. Czy to prawda. Jeżeli tak to czy jest jakieś wyjście aby to ominąć - z całą składką nie ma sensu. Bardzo proszę o pomoc.
Jeżeli to jednoosobowa działalność to pełna składka.
Panie Wojciechu dziękuje za odpowiedź. Niestety jest to jednoosobowa działalność. Jestem od kilkunastu lat agentem ubezpieczeniowym. Chcę powoli wprowadzać syna w fach a i potrzebuje też pomocy. Słyszałem że w przypadku wypisywania co jakiś czas umowy zlecenia można ZUS ominąć. Co by mi pasowało bo faktycznie syn bedzie miał co kilka tygodni kilkanaście dni przerwy. Obawiam się jednak że nie jest to prawda. Ktoś mówi mi że tak, inny że absolutnie nie ! ??? Trudno mi płacic pełen ZUS jak na początku syn może wypracuje sobie 200 złotych prowizji. Z drugiej strony musi mieć ze mną jakąś legalną umowe po pierwsze że tak chcę a po drugie że nie mógłby się pod niczym podpisać itd..Jak to zrobić żeby to miało sens. Może jakaś inna forma zatrudnienia. W sumie mógłbym płacić ewentualnie ZUS ale od tego co zarobi a nie pełny. Dla informacji jestem na podatku liniowym. Z góry dziękuje za odpowiedź. Ozana
Najlepiej niech założy własną działalność. CO prawda trzeba będzie płacić niecałe 300 zł ZUSu co miesiąc ale można pokombinować z kosztami ;-)
|
|