Tak czytam sobie wszystkie posty o pomysłach i zastanawiam się czy naprawdę istnieją osoby które pomogły by w zrealizowaniu. Np ja mam pomysł już od kilku lat gdzie można by osiągnąć wiele w dziedzinie IT. Przypuszczam że dochody prześcignęły by np Allegro w ciągu jednego roku. I co ? Co z tego że mam pomysł. Po pierwsze potrzeba ogromnego kapitału (kilka milionów złotych), ogromnych wpływów (nie wiem czy nie było by prawnych problemów) itd. Jest to do zrealizowania ale ........ właśnie jak można komuś na tyle zaufać ? Jak się zabezpieczyć ?
Mniejszego kalibru pomysłów na biznes mam tyle że wykonanie ich zajęło by mi kilkadziesiąt lat.
Podam jeden na który wpadłem bardzo dawno temu. Wymyśliłem system sprzedaży biletów na koncerty, mecze itp, ogólnie na imprezy. Myślałem nad nim dwa miesiące, układałem cały schemat działania. Żyłem tym pomysłem. Jak zaczęłem podliczać koszty to na wstępie się wyłożyłem. Dałem sobie spokój gdyż to były za wysokie progi jak dla mnie. Po kilku latach coś takiego powstało "ticketpro" się nazywa. Chociaż ticketpro zrealizował do tej pory połowę pomysłu. Nadmienię że nigdy wcześniej czegoś takiego nie widziałem i serio sam na to wpadłem. Cóż gdybym wiedział wtedy że są osoby, którym taki pomysł można bezpiecznie zdradzić i ktoś mógłby to sfinansować może byłbym na liście najbogatszych. Myślę że wiele osób ma bardzo dobre pomysły i nigdy nie ujrzą światła dziennego.
Pozdrawiam Wszystkich niespełnionych ;)