|
Szkoła Językowa. |
Szkoła Językowa.
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Chciałbym otworzyć szkołę języków obcych i poszukuję jakiegoś zestawienia wymogów, jakie taka szkoła musi spełniać. Jeśli macie jakieś namiary lub doświadczenie w tym kierunku, byłbym bardzo wdzięczny...
napisz mi na pw troche szczegółów, a postaram ci się pomóc. Jakie miasto, konkurencja, twoje kwalifikacje, gotówka i takie tam...
Bo nie wiem czy jest sens się w to bawić
zainteresowałem sie szkolami jezykowymi i tu mam problem interesuje mnie to czy jest np. mozliwość franczyzny np. speak up , profi lingua czy cos w stylu tych szkol
sa miasta powyzej 100-200 tys gdzie np. speak up nie ma i mozna by coś w tej sprawie zrobić a wiem ze taki speak up ma w sosnowcu 3000 studentow (oczywiście od początku szkoly)a z tego czynnymi studentami sa ok 1500 osob na jakie zarobki moge liczyc na czysto oplacajac prowizje do kierownictwa szkoly , native speaker ow i polskich nauczycieli i oczywiście sekretarki , jakiś "menadzerow uczniow " przyjmujac ze mam 500 uczniow ze swoim własnym (to narazie sfera bliższych dalszych planow) lokalem
nie wiem czy to dobry pomysl... szkol jezykowych jest teraz bardzo duzo i ze wzgledu na konkurencje ceny kursow spadaja wiec staje sie to mniej oplacalne. Sama jest nauczycielem j. obcego i widze jak szkoly jezykowe bija sie o klientow - tak przynajmniej jest we Wroclawiu.
Chcę otworzyć szkołę językową w mieście 20tyś. (gmina 35tyś). Są tam już 2 inne. Podobno mnóstwo ludzi ciągle szuka korepetycji, bo brak tam wykwalifikowanych nauczycieli. Ja z żoną jesteśmy mgr ang. tak więc nie będziemy musieli nikogo zatrudnić na początek. Jak myślicie czy coś z tego będzie? Czy nie będzie za dużo szkół jak na taką gminę? Z góry dziękuje za opinie.
Nie za mało dwie osoby na szkołę??IMHO lepiej udzielać korepetycji bez zakładania szkoły tj. bez działalności gospodarczej.
2 osoby na początek, poźniej jeśli będzie potrzeba na pewno kogoś zatrudnimy
Czy tentemat jest jeszcze aktualny?? jestem zainteresowana ta sprawa..
Nie musisz mieć zadnych pozwoleń. Zakładasz firmę, wybierasz odpowiednie PKD i działasz. Rynek zweryfikuje jakość Twoich usług. A konkurencja jest spora.
pozdrawiam
na początek dwie osoby zupelnie wystarcza. problem raczej jest gdzie indziej: czy faktycznie w tak małym miescie znajdziecie dostateczna liczbą uczniow gotowych płacić za nauke? na to pytanie musicie sobie odpowiedziec sami. jesli w Waszej miejscowosci ludzie nie maja problemow z zaspokajaniem podstawowych potrzeb, to mozna zaryzykowac.
pozdr.
Piszesz, że podobno. Porozmawiaj z ludźmi, to najprostszy sposób poznania ich potrzeb oraz ich bliskich.
hej
nie jest do konca tak jak pisze geromino. to fakt, ze wybor PKD i rejestracja to twoj wybor, ale uwazac nalezy na wybor nazwy. sama jestem wspolwlascicielem szkoly jezyka obcego i cos na ten temat wiem... przede wszystkim, jesli to ma szkola sensu stricte, to musisz zglosic w kuratorium. wniosek niekoniecznie musi byc rozpatrzony pozytywnie, bo byc moze kwalifikacje pracownikow nie sa wlasciwe! (podobnie jak z apteka: wlasciciel apteki to juz nie tylko biznesman, ale przede wszystkim farmaceuta z wyksztalcenia!). biznes i pomysl jest dobry, tylko pomysl czy nie nazwac tego "tworu" troche inaczej, np. : lektorat :-) pozdrawiam
Niedawno otworzyłam "centrum języków obcych" . CENTRUM właśnie z uwagi na niechęć załatwiania interesów z kuratorium.
Nazywać może się jak chce byle by sie z językami kojarzyło ;)
Interesujące...
A więc proszę państwa trzeba kontaktować sie z kuratorium czy nie? Czy żeby otworzyć działalność związaną z nauczaniem języków obcych trzeba mieć do tego kwalifikacje, licencje, dyplomy itp?
Otworzyć szkołę może każdy, a dyplom potrzebny ci będzie jeżeli to ty chcesz uczyć ;)
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|