Czy ktoś się orientuje czy właściciel szkoły rodzenia musi mieć wykształcenie medyczne czy wystarczy,że zatrudni specjalistów z tej dziedziny?
Jak oceniacie pomysł z otwarciam tego typu szkoły.
Dziękuję za opinie.
|
Szkoła rodzenia |
Szkoła rodzenia
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Czy ktoś się orientuje czy właściciel szkoły rodzenia musi mieć wykształcenie medyczne czy wystarczy,że zatrudni specjalistów z tej dziedziny?
Jak oceniacie pomysł z otwarciam tego typu szkoły. Dziękuję za opinie.
Witam.
myślę że pomysł dobry, zwłaszcza że młodzi rodzice czasami wariują na punkcie swoich dzieci. Standartowo wszystko zależy od miejsca, wielkości miasta, reklamy ale to chyba już wszyscy wiedzą. Ja osobiście spotkałem się z dwoma rodzajami. 1. Płatne - tutaj jest wszystko jasne, przyszli rodzice płacą ty masz z tego kase. 2. Bezpłatne - Tutaj rodzice mają kurs za friko. Twoj zysk generuja tak zwani sponosrzy. Czyli firmy, które mają na każdym kursie swoje pięć minut aby zareklamować i sprzedać swój produkt. Oczywiście z reklamami nie wolno przesadzać, że 10 minut ćwiczeń a 30 minut reklam. Ja spotkałem się z takim systemem, że na cały każdy kurs jedno spotkanie było reklamowe. Oczywiście rodzice są informowani, że kurs jest bezpłatny ale jedno spottkanie będzie tego typu. Jest to opłacalene ale chyba tylko wtedy gdy już bedziesz dużą szkołą, ta z którą miałem współpracować miała chyba 300 par miesięcznie. Wtedy bowiem opłaca się sponsorowi wpłacić np. 1000 zł miesięcznie na twoje konto. Aby rozkręcić biznes możesz po każdym zakończonym kursie dawać rodzicom jakiś gift (wiadomość na priv, nie chcę robić autoreklamy). Co do spraw medycznych niestety nie pomogę, ale biznesy tego typu ogólnie kręcą się wyśmienicie. Pozdrawiam
Jak oceniacie pomysł z otwarciam tego typu szkoły. Dziękuję za opinie.
Niewiem czy porywałabym się na taki biznes,obecnie przyrost naturalny jest raczej słaby :/
słaby słaby ale jednak dzieci sie rodzą
przejrzyj lokalne gazety i znajdz rubryke urodzenia przynajmniej u mnie w lokalnej jest taka rubryka u mnie w mieście co tydzień rodzi się ok 20 noworodków z czego dużo jest nie opisanych przejdz się na połoznictwo do szpitala i spytaj pielęgniarek powiedz że piszesz prace licencjacka na medycyne itp :-p
Jeśli ktoś wie coś o tego typu działalności to proszę napisać poniżej:
1. Jaki potrzebujemy lokal na taką szkołę lub może czy wystarczy wynajem jakiejś sali? 2. Kogo trzeba zatrudnić w takiej firmie? 3. W jaki sprzęt musimy zainwestować? 4. Jak to jest z opłatami za taki kurs? Wiele szkół w Warszawie oferuje refundację szkoleń dla mieszkańców miasta. Czy jest to refundowane w całym kraju czy zależy od inicjatywy miasta?
Nikt nie ma o tym pojęcia? Może ktoś jednak pomoże.
mieszkam w miescie 60 tys na wschodzie polski.. brak u nas szkoly rodzenia.. czy to oplacalny interes ?? czy ktos z was mial juz kontkakt z taka dzialalnosci ? czego potrzebuje? jak duzy wklad ? piszcie co wiecie !! pozdrawiam :)
Podstawa czego potrzebujesz to doświadczenie.
Doświadczenie to raz rzeczywiście ale miasto 60 tys, to trochę mało, może być ciężko...
Witam.
Chciałabym ponowić pytanie: czy ktoś się orientuję jak założyć szkołę rodzenia? Chodzi i tutaj głównie o robote papierkową, gdzie się z tym udać itp. błagam pomóżcie!!! :)
Też zastanawiam się nad otworzeniem szkoły rodzenia, mimo że w moim mieście jest ich kilka. Nie mam pewności, ale chyba nie trzeba mieć wykształcenia kierunkowego,żeby coś takiego otworzyć, wystarczy zatrudnić położną. Może interes nie jest zbyt dochodowy, ale gdyby dodać do tego dodatkowe kursy, typu szkoła dla rodziców, szkoła dla dziadków,czy klub maluszka ( zajęcia dla niemowląt z rodzicami) to może coś z tego wyjść. Taki jest mój pomysł, tylko do końca nie wiem jak się za to zabrać:(.
U mnie w mieście są takie ceny jakby ktoś chciał :
Cena: Karnet – 10 spotkań x 1/2 godz. – 80,- zł Zajęcia indywidualne 1/2 godz. – 20,-zł
Ktoś pisał, że to się nie opłaca z powodu niskiego przyrostu naturalnego. W rzeczywistości jest tak, że przyrost jest mały bo rodzice często decydują się tylko na jedno dziecko. Skoro wiedzą, że to będzie jedyne to poświęcają mu najwięcej uwagi już od samego początku. Dlatego połączone kursy typy, najpierw przychodź do szkoły rodzenia, potem z noworodkiem, potem z jeszcze starszym mają sens. Podpisuje się umowę na początku na dłuższy czas. Rodzice po pewnym czasie zobaczą, że im to jest niepotrzebne (bo jak by inaczej), ale i tak już za to zapłacą. SZKOŁA RODZENIA JAK NAJBARDZIEJ NA TAK!
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|