Witam,
Chcialabym zalozyc szkole tanca tyklo zupelnie nie mam pojecia jak sie do tego zabrac od strony formalno prawnej. Mam pare przemyslen, tylko nie wiem czy maja one jakikolwiek sens. Oprocz tego oczywiscie mnostwo pytan :)
Przepraszam jesli to co napisze bedzie nie po kolei. :)
Siedziba firmy, ktora zglosze w urzedzie, bedzie sie miescic w moim mieszkaniu.
Sama szkola bedzie zajmowala udzielaniem lekcji tanca towarzyskiego. Odbywac sie one beda w wynajetej od np. fitness klubu sali, pare razy w tygodniu.
Na poczatku nikogo zatrudniac nie bede.
Teraz pytania :) (procedura zakladania dzial. gosp. jest opisana juz u Was, wiec nie pytam:) chyba ze dla szkoly tanca cos sie w niej zmienia. W takim razie prosilabym o podpowiedz:)
)
1. W jaki sposob sie rozliczac?
Czytalam tutaj na forum o kartach podatkowych, ryczaltach i nie bardzo wiem ktora opcje w tym wypadku powinnam wybrac.
2. Czy mozna odliczyc koszty wynajmu sali i wydatki poniesione na materialy promocyjne (mysle o ulotkach, plakatach, wizytowkach i stronie internetowej)?
3. Czy kazda wplate od kursantow musze ewidencjonowac?
Jesli nie to 4. w jaki sposob wystawiac faktury dla firm i jak sie z nich rozliczac?
Mam taki maly "bussines plan" (jesli mozna to tak nazwac;) ). (punkty sa pewnie nie pokolei :))
0. Pozyskanie srodkow
1. Zalozenie dzialalnosci gosp
2. Znalezienie miesjca (podpisanie umowy najmu?)
3. zalozenie strony, drukowanie plakatow i ulotek.
4. ruszenie z kursami :)
Ad 2
Mysle o podpisaniu umowy na 2-3 miesace z gory. Zakladam ze w pierwszym miesiacu a moze i w drugim bede raczej doplacac do interesu, zanim zdobede odpowiednio duzo klientow :(
Ad 0
Jak pozyskac srodki? Na pewno moge wziac pozyczke np. na 5 tys. pln (pytanie tez czy to wystarczy? narazie nie dowiadywalam sie o koszt wynajmu sali). Czy na wynajem i materialy promocyjne moge usyzkac jakies dotacje? :)
No i najwazniejsze pytanie:
Czy to co napisalam ma najmniejszy sens? Czy jest to zwykle bujanie w oblokach? :)
Pozdrawiam serdecznie i czekam na opinie :)
Agnieszka