|
Szkolka ogrodnicza |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
i co w tym arciwom ciekawego?a jak myslicie.da rade jeszcze kupic male sadzonki drzewek?takich co dopiero trzeba sadzic do doniczek
orienyuje sie ktos do kiedy moznz sadzic galazki z iglakow aby rusl nzstepny?ile drzewek sie przyjmie z takiej metody?a jakiej dlugosci musza byc te galazki
A ja dzisiaj byłam w szkółce ogrodniczej aby zorientować sie w cenach i kupiłam sobie pare drzewek do mojego ogrodu!!!!!
ale nie jestem zadowolona z warunków które były w tej szkółce.....mało gatunków roslin i wszystko pozarastane chwastami .Nie było wyboru ale ceny jak na szkółke były wysokie!!!
wysokie?co masz na mysli?a mozna bylo kupic male sadzonki ?
czy ktos orientuje sie czy takie moznajeszcze dostac
Witam
Jeśli naprawdę interesuje was temat szkółkarstwa to najpierw wejdźcie na stronę http://www.polskierosliny.pl/ i poczytajcie trochę fachowej literatury. To naprawdę nie jest takie proste jeśli ktoś nie ma pojęcia o ogrodnictwie, roślinach, chorobach i szkodnikach.
Jeżeli chodzi o odmiany roślin które najlepiej hodować to jest to na pewno thuja Smaragd i Holmstup oraz wszelkiego typu jałowce płożące.
Te rośliny na pewno znajdą klienta. Można pokusić się o hodowlę berberysów i tawuł a i jeszcze cis w odmianach też jest popularny. Jeżeli chodzi o rośliny kwitnące to warto zainwestować w sadzonkę azali (pięknie kwitnie) i magnolii (oprócz kwiatów kusi zapachem). Jeżeli chodzi o azalie i pozostałe rośliny wrzosowate to liderem w sadzonkach jest chyba KUSIBAB ale sprawdzę to jeszcze. Acha wydaje mi się że 1000 zl do zainwestowania to niewiele ale życzę powodzenia. Pozdrawiam i idę spać
dzieki za rade.zgadzam sie z Toba.to nie jest takie latwe.gdyby bylo to kazdy by mial szkolke:).strone ta juz znam.a jesli chodzi o wiedze na ten temat to niemam jej tyle co ci co juz sie tym zajmuja.ale ja dopiero w to wchodze.wiec wszystko jets do opanowania.pozdrawiam
czy ktos zna sie na tym.prosze o pisanie
cos sie cicho zrobilo.to nie ma juz osob ktore ty ten temat interesowal?
z tymi iglakami to bardzo dobry pomysł, w sumie można to sprzedawać gdziekolwiek, człowiek od którego ja kupowałem ma plantację w środku lasu, grunt to reklama, wystaczy jakaś tablica postawiona przy drodze (tak znalazłem swojego dostawcę drzewek, pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia
Chcesz uzyskać jakieś konkretne informacje albo masz jakiś ciężki do rozwikłania problem to napisz może ktoś będzie Ci w stanie pomóc.
Takie pisanie że fajnie jest założyć szkółkę i że materiał w sumie sam się sprzedaje to bzdura i szkoda na to czasu lepiej go wykorzystać na robienie sadzonek bo czerwiec tuż tuż a to dobra pora na liściaki. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
rozwiń proszę ten temat "dobra pora na liściaki" :) znaczy się drzewa i krzewy liściaste jest dobrze sadzonkować? że w dużym uproszczeniu oczywiście - tnę "badyle" i wsadzam w ziemię? pozdro!
Co o tym myślicie - produkcja trawy w rolkach[/b]
jesli chodzi o konkrety.tzn choc pisze juz o tym jakis czas tak naprawde niewiele zrobilem w tym kierunku.praca matura itp.chcialbym wiedzie czy i jak sie do tego zabrac w czerwcu.czy teraz cos zaczynac?i w co najlepiej zainwestowac.jakie odmiany.itp
mysle ze jesli chodzi o ten rodzaj uprawy to moze sie sprawdzic ale w duzych miastach typu warszawa.choc i tam musial bys poszukac nadzianych klijentow.tych co kupuja domki a za tydzien chca miec ladny trawnik.ale zycze powodzenia
|
|